Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод вказ вки до самост роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

62

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Тернопільський національний економічний університет

Факультет економіки та управління

Кафедра економіки підприємств і корпорацій

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

з дисципліни

«ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА»

для студентів напрямів підготовки

«Економічна кібернетика»

«Міжнародна економіка»

«Облік і аудит»

«Управління персоналом та економіка праці»

«Фінанси і кредит»

Затверджено на засіданні кафедри

економіки підприємств і корпорацій

Протокол № 12 від 21 червня 2012 р.

Тернопіль - 2012

Бойчик І.М. Методичні вказівки для самостійної роботи з дисципліни «Економіка підприємства» для студентів напрямів підготовки «Економічна кібернетика», «Міжнародна економіка», «Облік і аудит», «Управління персоналом та економіка праці», «Фінанси і кредит». – Тернопіль: ТНЕУ, 2012. – 61с.

У методичних вказівках викладено зміст самостійної роботи студентів з «Економіки підприємства». Зосереджено увагу на тих теоретичних питаннях, які передбачені програмою дисципліни і повинні бути опрацьовані студентами самостійно з метою повного засвоєння навчального матеріалу, підготовки до практичних занять, усіх видів проміжного та підсумкового контролю знань, виконання КПІЗ та інше.

У методичних вказівках подано програму дисципліни, структуру залікового кредиту, перелік питань для самостійного вивчення по кожній темі курсу, тестові завдання, задачі для розв’язку, список рекомендованих джерел.

Укладач: Бойчик І.М., кандидат економічних наук,

доцент кафедри економіки підприємств і

корпорацій

Рецензент: Попович Т.М., кандидат економічних наук,

доцент кафедри державного та муніципального

управління

Відповідальний за випуск – Гринчуцький В.І., доктор економічних наук, професор

ЗМІСТ

1.Передмова……. ……………………………………………………………………..4

2. Програма дисципліни «Економіка підприємства» ……………………………….5

3. Структура залікового кредиту ……………………………………………………14

4. Завдання для самостійної роботи ………………………………………………....15

Передмова

В сучасних умовах існує тенденція до скорочення аудиторних годин на вивчення тієї чи іншої дисципліни. Їх компенсація відбувається за рахунок позааудиторної, самостійної роботи.

Самостійна робота студента є однією з форм оволодіння навчальним матеріалом поза межами обов’язкових навчальних занять. Її спрямовано на закріплення теоретичних знань, отриманих студентами за час навчання, їх поглиблення, набуття і удосконалення практичних навичок та умінь щодо відповідної спеціальності.

Самостійна робота студентів формує вміння навчатися, сприяє активізації засвоєння знань.

Навчальний час, відведений для самостійної роботи студента з дисципліни «Економіка підприємства», регламентується навчальним планом і становить 65% для студентів денної форми навчання та 90% для студентів заочно-дистанційної форми навчання.

Самостійна робота студентів забезпечується всіма навчально-методичними засобами, необхідними для вивчення навчальної дисципліни чи окремих тем: підручниками, навчальними та методичними посібниками, конспектами лекцій, електронно-обчислювальною технікою тощо. Студентам також рекомендується для самостійного опрацювання відповідна наукова література та періодичні видання.

Згідно з положенням про організацію навчального процесу в кредитно-модульній системі, самостійна робота студентів охоплює: підготовку до аудиторних занять (лекцій, практичних, семінарських, лабораторних тощо); виконання завдань з навчальної дисципліни протягом семестру; роботу над окремими темами навчальних дисциплін відповідно до навчально-тематичних планів, підготовку до практичних занять, підготовку до всіх видів проміжного і підсумкового контролів, в тому числі до модульних і комплексних контрольних робіт, підготовку до іспиту з «Економіки підприємства».

Самостійна робота студентів з дисципліни повинна забезпечити системність знань та засобів навчання, здатність до творчої праці, вміння використовувати набуті знання для вирішення практичних завдань та обґрунтування управлінських рішень.

Контроль над самостійною роботою студентів здійснює викладач. Він визначає обсяг і зміст самостійної роботи, узгоджує її з іншими видами навчальної діяльності, контролює якість самостійної роботи.

ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ «ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА»

Змістовий модуль 1

Підприємство в сучасній системі господарювання.

Ресурсне забезпечення діяльності підприємств

  1. Предмет, методологія і зміст курсу

Предмет курсу «Економіка підприємства» форми і особливості прояву економічних законів на підприємствах і в галузях. Джерела і завдання курсу. Зв’язок курсу з іншими дисциплінами.

Методологія вивчення курсу. Зміст курсу. Значення дисципліни в підготовці економістів вищої кваліфікації.

Об’єкт вивчення курсу – підприємство та його місце в національній економіці. Суспільний поділ праці та формування галузей. Галузева структура та показники, що її характеризують. Міжгалузевий баланс та забезпечення пропорційного розвитку народного господарства.