Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPOU_NMK.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
793.6 Кб
Скачать

Рекомендований розподіл навчального часу

Рекомендований розподіл навчального часу на вивчення дисципліни за видами занять для денної форми навчання наведений у таблиці 1.

Таблиця 1.

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Бакалавр

Форма навчання

Денна

Семестр

1 (2)

Кількість годин, всього

36

54

72

Лекції, годин

8

18

18

Семінарські заняття, годин

10

18

18

Практичні заняття, годин

Індивідуальна робота, годин

10

18

18

Самостійна робота слухачів, годин

8

18

18

Підсумковий контроль

Залік

залік

залік

Зміст навчальної дисципліни

Судові та правоохоронні органи України

Змістовий модуль і. Загальні положення навчальної дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”. Судовий устрій України, органи прокуратури та мвс.

Тема 1. Предмет, система та основні поняття навчальної дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”

Предмет дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”. Методи дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”. Система дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”. Основні поняття дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”. Поняття судових і правоохоронних органів. Система і структура правоохоронних органів. Правоохоронна діяльність. Основні напрямки правоохоронної діяльності. Головні риси правоохоронної діяльності. Поняття і види принципів правоохоронної діяльності. Законність як універсальний принцип правоохоронної діяльності. Поняття і зміст правопорядку. Законодавчі джерела дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”. Класифікація нормативних джерел дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”.

Професійна складова. Оволодіння правовою культурою мислення, здатністю до узагальнення та аналізу, сприйняття інформації юридичного змісту. Здатність розуміти і аналізувати правові колізії, соціально значимі проблеми в сфері права. Розуміння понятійно-категоріального апарату дисципліни.

Тема 2. Судова влада в Україні

Поняття і значення судової влади. Історія становлення судових органів в Україні. Співвідношення судової влади з іншими гілками державної влади. Взаємозв’язок судової влади і законодавчої влади. Взаємозв’язок судової влади і виконавчої влади. Поняття судової системи в Україні. Система і завдання судів загальної юрисдикції. Правове регулювання діяльності органів судової влади. Судова ланка. Судова інстанція. Суди загальної юрисдикції. Спеціалізовані суди. Місцеві суди в Україні, їх склад і компетенція. Види, склад і повноваження апеляційних судів. Вищі спеціалізовані суди, їх види, склад і компетенція. Пленум Вищого спеціалізованого суду. Верховний суд України. Пленум Верховного Суду. Поняття та основні ознаки правосуддя. Засади судової влади та здійснення правосуддя. Форми здійснення правосуддя. Вимоги, що ставляться до судді в Україні. Правовий статус судді, слідчого судді, присяжного. Гарантії недоторканності суддів. Порядок призначення і обрання суддів. Дисциплінарна відповідальність суддів. Органи суддівського самоврядування. Кваліфікаційний рівень судді. Організаційне забезпечення діяльності судів.

Професійна складова. Здатність розуміти закономірності розвитку судової влади; осмислювати прерогативу суду в державі. Вміння використовувати отримані знання і навички з цієї теми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]