Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPOU_NMK.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
793.6 Кб
Скачать

Анотація навчальної дисципліни зі структурно-логічною схемою (міждисциплінарними зв’язками)

Мета: полягає у формуванні у майбутніх юристів-правознавців системи знань про правові основи та організацію діяльності, завдання, систему та структуру, повноваження, компетенцію судових та правоохоронних органів України.

Предмет: устрій, організаційна побудова та функції суду, органів прокуратури, досудового розслідування, органів внутрішніх справ, служби безпеки України, адвокатури, нотаріату, взаємодії цих органів між собою та з іншими державними установами й громадськими формуваннями.

Змістові модулі:

Змістовий модуль I. Загальні положення навчальної дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”. Судовий устрій України, органи прокуратури та МВС.

Змістовий модуль II. Система та організація діяльності органів досудового розслідування, адвокатури, нотаріату, безпеки та Інтерполу.

Форма підсумкового контролюзалік.

Структурно-логічна схема навчальної дисципліни

Судові та правоохоронні органи України”

Теорія держави та права

Кримінальне право

Кримінальний процес

Конституційне право України

Історія держави і права зарубіжних країн

Історія вчень про державу і право

Історія України

Юридична деонтологія

Філософія

ОРД

Адміністративне право

Адміністративна діяльність

Логіка

Цивільне право

Психологія

Цивільний процес

Господарське право

Господарський процес

Митне право

Пояснювальна записка до навчальної дисципліни

Навчальна дисципліна “Судові та правоохоронні органи України” дає загальну, вихідну інформацію про державні і недержавні органи, що здійснюють правоохоронну діяльність. Традиційно до них належать суд, прокуратура, органи досудового розслідування, органи юстиції, органи внутрішніх справ, органи Служби безпеки, адвокатура, нотаріат тощо.

За своєю суттю дисципліна є базовою, оскільки дає знання, без оволодіння якими неможливе якісне засвоєння матеріалу наступних юридичних дисциплін. Опанування цими знаннями дозволяє глибше з’ясувати специфіку діяльності указаних органів під час вивчення цивільного, кримінального, господарського й адміністративного процесів, адміністративної та оперативно-розшукової діяльності.

Особливвстю дисципліни є те, що для її вивчення, вимагається засвоєння численних нормативно-правових актів. У цілому курсанту (студенту) доводиться мати справу з декількома десятками правових актів різного рівня, починаючи від Конституції України, міжнародних договорів, дозвіл на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, законів, а також відомчих нормативних актів. Лише деякі юридичні дисципліни характеризуються подібною особливістю. Для курсанта (студента), який не має достатніх навичок роботи з такими нормативними джерелами, обсяг юридичної інформації становить значну проблему. Становище ускладнюється ще й тим, що в державі постійно триває процес удосконалення організаційної побудови та правової основи діяльності правоохоронних органів, що зобов’язує курсанта (студента) постійно слідкувати за змінами в чинному законодавстві.

Навчально-методичний комплекс з дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”, підготовлений відповідно до навчальних планів підготовки фахівців у Національній академії внутрішніх справ, вимог Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та визначає головні напрямки й конкретні обсяги навчальної роботи курсантів (студентів) з цієї дисципліни.

До основних понять, які вивчаються у запропонованій дисципліні, значна увага приділяється наступним: судова влада, Конституційний суд України, органи досудового розслідування, правопорядок, правоохоронна діяльність, адвокатура, нотаріат тощо.

“Судові та правоохоронні органи України” в Національній академії внутрішніх справ вивчаються, як правило, на першому курсі. Теоретичними та методичними основами навчальної дисципліни є комплексно-діяльнісний підхід, а також принципи цілісності та взаємодоповнення.

Внутрішня організація та побудова дисципліни “Судові та правоохоронні органи України” визначається метою та відповідає завданням його вивчення, структурно вона складається з двох змістових модулів, які об’єднують десять тем.

Логічна послідовність вивчення дисципліни полягає в тому, що спочатку виробляється загальне уявлення про предмет, систему та основні поняття дисципліни “Судові та правоохоронні органи України“, а потім увага пиділяється вивченню специфіці організації діяльності органів судової влади, прокуратури, досудового розслідування, безпеки, адвокатури, нотаріату, Інтерполу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]