Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

63. Співвідношення системи права і системи законодавства.

Співвідношення системи права і системи законодавства Систему права не слід ототожнювати з системою законодавства. Система права, складається об'єктивно відповідно до існуючих в кожній конкретній країні видами суспільних відносин, система ж законодавства є результатом його цілеспрямованого формування та упорядкування. Система права - це об'єктивне правове явище, яке формується на основі загальних закономірностей суспільного життя. Будучи відображенням реально існуючої системи суспільних відносин, система права будується не за довільним розсудом людей, а на основі об'єктивної дійсності. Законодавство в широкому сенсі - система нормативно правових актів. Серед нормативно-правових актів вищої юридичної силою володіють закони. Тому поняття законодавства має і вузьку трактування. У власному розумінні слова законодавство - сукупність законів, прийнятих органами народного представництва або безпосередньо самим народом (на референдумі).

64. Систематизація законодавства: поняття, способи і значення.

Систематизація законодавства - це цілеспрямована діяльність з упорядкування та вдосконалення законодавства, приведення чинних актів у певну систему шляхом складання єдиних нормативних актів або їх збірників; (для зручності та оперативного використання). Способи систематизації це: 1. кодифікація; 2.інкорпорація. Кодифікація - це систематизація певної групи юридичних норм в єдиному нормативно-правовому акті. При коді замінюються і скасовуються старі юридичні норми, встановлюються нові, заповнюються прогалини у праві, усуваються суперечності між нормами (кодекси). Інкорпорація - це систематизація чинних правових актів в одному збірнику за певним критерієм, тобто за хронологією або за алфавітом. До інкорпорації відноситься звіт законів. В історії є і така форма систематизації законодавства, як консолідація - це об'єднання законодавства кількох країн. Значення: систематизації для вдосконалення діючих нормативних актів, надання їм властивостей системності, несуперечності; для виявлення прогалин у нормативному матеріалі, застарілих, дублюючих або суперечать один одному нормативних актів та швидка їх ліквідація, що впливає на забезпечення законності та правопорядку; для забезпечення можливості добре орієнтуватися в законодавстві, оперативно знаходити і правильно тлумачити всі потрібні норми; систематизація - необхідна передумова цілеспрямованого і ефективного правового освіти і виховання, наукових досліджень, навчання студентів.

65. Поняття та види кодифікації законодавства.

Кодифікація - це систематизація певної групи юридичних норм в єдиному нормативно-правовому акті. При коді замінюються і скасовуються старі юридичні норми, встановлюються нові, заповнюються прогалини у праві, усуваються суперечності між нормами (кодекси). ВИДИ: 1. загальна кодифікація, під якою розуміється прийняття цілої серії кодифікаційних актів по всіх основних галузях законодавства і, як наступний етап - створення об'єднаної, внутрішньо узгодженої системи таких актів типу «кодексу кодексів», 2. галузева кодифікація, що охоплює законодавство тієї чи іншої галузі (цивільний, трудовий, кримінальний кодекси і т. д.); 3. спеціальна (комплексна) кодифікація - це видання актів, що регулюють той чи інший правовий інститут (податковий, лісовий кодекси і т. д.). Кодифікація сприяє посиленню стабільності законодавства, створення чіткої, що спирається на науковий фундамент, системи нормативних актів, забезпечує оптимальну скоординованість між чинними нормами, створення в законодавстві укрупнених нормативних блоків. Вона дозволяє вирішити два взаємопов'язані завдання - вдосконалювати і зміст, і форму законодавства.