Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

78. Поняття та ознаки актів застосування норм права.

Акт застосування права - це індивідуальне, державно-владне веління (розпорядження), винесене в результаті рішення юридичної справи. акт застосування права є категоричне, обов'язкове до виконання веління. В цілому основні ознаки правозастосовних актів та їх відмінності від інших правових актів вже були розглянуті в першому питанні даної теми. Можна вказати наступні ознаки актів застосування права: 1.прінімаются компетентними органами держави, посадовими особами та уповноваженими громадськими організаціями; 2.носят державно-владний (обов'язковий) характер; 3.індівідуалізіруют норми права стосовно конкретних ситуацій і особам; 4.імеют, як правило, документальну форму; 5. виступають юридичними фактами, тобто тягнуть виникнення, зміну або припинення правовідносин. Прикладами актів застосування права служать рішення та вироки суду, накази адміністрації підприємств, установ, організацій (наприклад, наказ про звільнення, наказ про відрахування студента) і т.д.

79. Види актів застосування норм права.

За суб'єктам правозастосування: 1.Акт органів законодавчої влади; 2. акти органів виконавчої влади; 3. акти органів правосуддя; 4.акти контрольно-наглядових органів. По галузевої приналежності: 1. акти застосування норм кримінального права; 2. акти застосування норм цивільного права, 3. акти застосування норм інших галузей. За функціональною ознакою: 1.правонаделітельние; 2.правообеспечітельние; 3.акти-Регламентаторами. За назвою: 1.прікази; 2.Постанова; 3.указанія; 4. подання; 5. резолюції; 6. укази Президента про нагородження, про помилування; 7. протоколи; 8. рішення; 9.разрешенія; 10.предупрежденія; 11.предпісанія; 12.пріговори. За способом прийняття: 1.коллегіальние (наприклад, постанова Державної Думи про створення погоджувальної комісії); 2.едіноначальние (наприклад, наказ директора підприємства про прийняття на роботу співробітника).

80. Поняття і значення тлумачення норм права.

Під тлумаченням норм права розуміється діяльність органів держави, посадових осіб, громадських організацій, окремих громадян, спрямована на встановлення змісту норм права, на розкриття вираженої в них волі соціальних сил, що стоять при владі. Розробка нових юридичних приписів неможливе без тлумачення, оскільки у розвинутій системі законодавства більшість видаються норм так чи інакше пов'язане з уже існуючими законодавчими положеннями. З начення тлумачення. Тлумачення відіграє значиму роль для створення зводів законів, зібрань і довідників із законодавства, для обліку нормативних актів. Процес тлумачення неминучий при реалізації правових норм органами суду, прокуратури, арбітражу, інших державних органів, при укладанні угод і договорів. В процесі тлумачення встановлюються зміст норми права, її основна мета і соціальна спрямованість. Тлумачення правових норм являє собою складне явище інтелектуального характеру, спрямоване на пізнання і пояснення змісту права. З приводу визначення його змісту в юридичній літературі поки що немає єдності думок. Існуючі точки зору з цього питання можна згрупувати наступним чином: a) тлумачення є з'ясування змісту правових норм; b) сутність тлумачення складає роз'яснення норм права; c) тлумачення являє собою з'ясування та роз'яснення норм права. Тлумаченням права як певний розумовий процес, спрямований на встановлення змісту (змісту) норм права, знаходить своє вираження в сукупності його способів.