Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

97.Понятіе і засоби правового виховання особи.

Правове виховання - це цілеспрямована діяльність держави, громадських організацій, окремих осіб з передачі правової культури, правового досвіду, правових ідеалів і механізмів вирішення конфліктів у суспільстві від одного покоління іншому; систематичний вплив на свідомість і поведінку людини з метою формування певних позитивних уявлень, поглядів, ціннісних орієнтацій, установок, що забезпечують дотримання, виконання і використання юридичних норм. Роль правового виховання у формуванні правової культури дуже і дуже велика і як було зазначено вище, воно є одним із способів боротьби з такими небезпечними явищами як правовий нігілізм і правовий ідеалізм. Правова необізнаність громадян значною мірою знижує попереджувальну силу законів, ускладнює своєчасне і кваліфіковане вирішення питань, що зачіпають їхні права та інтереси.Основними засобами правового виховання є: переконання, 2. попередження; 3. заохочення; 4. примус; 5.наказаніе. Переконання і примус були основними методами правового виховання в радянський період, а точніше - їх "вміле поєднання".

98.Правовой нігілізм і правовий ідеалізм як форми деформації правосвідомості.

Правовий нігілізм - заперечення права як соціального інституту, системи правил поведінки, яка може успішно регулювати взаємовідносини людей. [1] Такий юридичний нігілізм полягає в запереченні законів, що може призводити до протиправних дій і, в цілому, гальмувати розвиток правової системи. Правовий нігілізм є основною причиною скоєння злочинів. Відповідно правовий нігілізм не буде причиною злочинів у випадку, якщо людина знає закони, і ці закони влаштовані так, що цій людині вигідніше жити за законами, а не переступати їх. Основною причиною правового нігілізму є знання людей про те, що закони не виконуються, коли людина дізнається про правопорушення, за яким не було покарання, його віра в силу закону падає і може впасти до такого рівня, що він взагалі не буде враховувати закон у своїх діях , дійшовши до крайності - правового нігілізму. Правовий ідеалізм. Правовий ідеалізм можна визначити як такий вид деформації правосвідомості, при якому відбувається переоцінка ролі права. Правовий ідеалізм, як правило, заснований на розумінні, що все в соціальному житті має відбуватися відповідно до норм права. Однак соціальні норми не завжди збігаються з правовими, і бездумне дотримання правових норм може призвести до негативних наслідків у формуванні правової культури особистості в слідстві чого правової ідеалізм може перейти в правовий нігілізм.

99. Поняття та елементи правової системи. Основні сім'ї (типи) правових систем.

Правова система - це сукупність взаємопов'язаних і взаємодіючих правових засобів, що регулюють суспільні відносини, це сукупний зв'язок права, правосвідомості і правореалізації. Елементами правової системи є: 1Сістема права, 2 Правова культура; .3 Реалізація права. Система права - сукупністьнорм, інститутів і галузей права в їх взаємозв'язку. Правова культура - невід'ємна частина загальної культури народу, базується на її засадах, є відображенням рівня її розвитку, менталітету народу. РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА - процес втілення правових розпоряджень у поводженні суб'єктаправа. У иделяют: романо-германська правова сім'я, англосаксонська правова сім'я релігійна правова сім'я, соціалістична правова сім'я, деякі інші правові сім'ї. Романо-германська правова сім'я об'єднує правові системи всіх країн континентальної Європи. Ця правова сім'я виникла на основі рецепції римського права. Основне джерело права у правових системах цієї сім'ї - нормативний акт. Англо-саксонська правова сім'я. Англо-саксонської правової сім'ї відносяться серед інших правові системи Великобританії (крім Шотландії), Канади, США, Ямайки, Австралії. Прародителькою цієї правової сім'ї була Англія. В основах цієї правової системи - принцип stare decisis (лат. стояти на вирішену), що означає, що при виробленні рішення судом панівна сила належить прецеденту. Релігійна правова сім'я - це правова система, де основним джерелом права виступає священний пам'ятник. Найбільш відомими прикладами є ісламське право (шаріат) і іудейське право (Галах).