Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

74.Понятіе і ознаки застосування норм права.

«Застосування права - це діяльність компетентних органів по реалізації  правових норм шляхом винесення індивідуально-конкретних приписів ».  Застосування права являє собою особливу форму реалізації права. Реалізацією права називається його втілення в поведінці людей і в суспільних відносинах.  Особливу, тому що вона доповнює три основних форми реалізації права (Дотримання, Використання, Виконання права) протікаючи то в одній, то в іншій, то в третій формі. Застосування права має низку істотних ознак. По-перше, застосування права - це діяльність, яку можуть здійснювати тільки органи, спеціально уповноважені на це державою До числа таких органів відносяться законодавчі, виконавчі, судові, наглядово-контрольні, недержавні організації.

По-друге, застосування права носить державно-владний характер. Рішення приймається за одностороннім волевиявленням уповноваженого органу, що виступає від імені держави. Саме владність правозастосування дозволяє уповноваженим органам втілювати в життя конкретні заходи державного примусу. По-третє, правозастосовна діяльність протікає в особливих, встановлених нормативними актами процедурах. «Значення внутрішньої процесуальної форми визначається тим, що вона являє собою« технологію »досягнення істини. Вона служить засобом найбільш раціональної організації елементів змісту і зовнішньої форми правозастосування, їх взаємодії між собою ». Необхідність дотримання процесуальної форми при правозастосуванні випливає, перш за все, з дотримання вимоги законності при здійсненні державного примусу (особливо в кримінальному, цивільному процесах). Дотримання процедури правозастосування служить важливою гарантією охорони та захисту прав та інтересів громадян, організацій і держави. По-четверте, результатом діяльності щодо застосування права є винесення індивідуально-конкретних розпоряджень, в яких визначені права та обов'язки учасників будь-якого правовідносини. По-п'яте правозастосовна діяльність здійснюється на основі правових норм.

75.Основние стадії процесу застосування норм права.

Застосування права - складна, багатоступенева діяльність, в якій можуть бути виділені головні ланки - стадії застосування, що характеризують саму логіку і послідовність дій при розгляді та вирішенні юридичної справи. Таких стадій 3: 1.Установленіе фактичних обставин справи; 2.Установленіе юридичної основи справи; 3.Винесеніе рішення у справі. 1. Встановлення фактичних обставин справи - ​​життєвих фактів, явищ дійсності, що утворюють фактичну основу застосування права. Це підготовча стадія правозастосування. Застосування закону повинне грунтуватися на повній достовірної, належним чином юридично закріпленої і оціненої інформації, розкриває обставини справи і реконструює події, до якого застосовується закон. 2. Встановлення юридичної основи справи. Діяльність правозастосовних органів щодо встановлення юридичної основи справи передбачає: а) вибір норми, що підлягає застосуванню; б) перевірку правильності тексту акта, в якому міститься обрана норма; в) перевірку дійсності самої норми і її дії в часі, просторі і колу осіб; г) з'ясування сенсу і змісту норми. 3. Винесення рішення по справі. Рішення юридичної справи - ​​це завершальна фаза, підсумок застосування права.