Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

81.Способи тлумачення норм права.

Головна мета тлумачення полягає в забезпеченні правильного й однакового розуміння і реалізації права. Тлумачення сприяє наданню праву ознаки формальної визначеності. Перший спосіб тлумачення норм права. Граматичне тлумачення норм права - це аналіз юридичного тексту з використанням правил мовознавства - граматики, орфографії, морфології, синтаксису, пунктуації і т. п. При даного різновиду тлумачення норм права з'ясовується значення окремих слів, формулювань, розділових знаків, зв'язки слів у реченнях і т.д. 2. Систематичне тлумачення норм права - це виявлення смислу й змісту норми шляхом її порівняльного аналізу з іншими нормами права. 3. Логічне тлумачення норм права - це використання логічного аналізу, тобто дослідження внутрішніх зв'язків між словами, формулюваннями і судженнями. 4. Історичне тлумачення норм права - це вивчення конкретно-історичних умов створення норми, причин і цілей видання відповідного нормативно-правового акта. 5.Функціональне тлумачення норм права - це вивчення сформованої практики застосування правових норм.

82. Види тлумачення норм права за суб'єктами.

Офіційне - це тлумачення права компетентними державними органами, що носить загальнообов'язковий характер. Офіційне тлумачення здійснюється у встановленій процесуальній формі, його результат оформляється спеціальним актом. Акти офіційного тлумачення мають юридичну чинність, тобто ознакою загальнообов'язковості. Офіційне тлумачення класифікують за суб'єктами на автентичне або авторське і делеговане. Автентичне тлумачення здійснюється самим органом, який видав толкуемую норму. В даному випадку суб'єкт правотворчості і суб'єкт тлумачення права збігаються в одній особі. Делеговане тлумачення здійснюється спеціально уповноваженим суб'єктом. Наприклад, Конституційний Судуповноважений законом офіційно тлумачити норми Конституції України. За змістом офіційне тлумачення підрозділяється на нормативне і правоприменительное - казуальне. Нормативне тлумачення поширюється на всі юридичні ситуації певного роду. Правозастосовні або казуальне тлумачення поширюється на конкретну юридичну ситуацію - казус.

83.Віди тлумачення норм права за обсягом їх змісту.

За обсягом змісту виділяють: 1.буквальное тлумачення; 2.расшірітельное тлумачення; 3.огранічітельное тлумачення. При буквальному тлумаченні результати тлумачення повністю збігаються з текстом тлумачиться норми. При розширювальному тлумаченні результати тлумачення ширше текстового змісту норми. При обмеженому тлумаченні тлумачення звужує текстовий зміст норми.

84. Поняття та ознаки актів тлумачення норм права.

В процесі тлумачення норм права практичне значення мають акти тлумачення (інтерпретаційні акти). Акт тлумачення права - це правовий акт, який містить роз'яснення змісту юридичних норм. Акти тлумачення не просто роз'яснюють сенс норм права, але містять насамперед конкретизують приписи. Це не нормативні приписи, так як вони не мають самостійного значення і діють на основі тлумачних норм права. Так як суб'єкти тлумачення не є суб'єктами правотворчості, "приписи загального характеру, що містяться в інтерпретаційних актах, слід вважати не нормами права, а правоположения. На відміну від норм вони не мають юридичної сили, але мають юридичне значення. Останнє виявляється в тому, що правозастосовні органи (нижчі суди) повинні при вирішенні конкретних питань враховувати зміст правоположеній. Однак при цьому вони не можуть становити основу правозастосовних рішень »Для них характерний ознака співпідпорядкованості. На чолі системи Конституційні закони, закони і підзаконні акти, тобто та ж послідовність, що й у нормативних актів, але нормативний акт містить норми права, а інтерпретаційний лише тлумачить, пояснює ці норми. Інакше кажучи, тлумачення при усій своїй значимості не може «творити» нові норми, а інтерпретатор не може замінити законодавця. Не маючи норм права, інтерпретаційний акт невіддільний від тлумачиться нормативного акта. Ознаки актів тлумачення:1.Является продуктом вольової свідомої діяльності, охороняється державою; 2.імеют цільовий характер; 3.существуют в строго певній правовій формі; 4.служат юридичною основою і гарантією здійснення законності.