Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.4.КВП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

Тема №4 «Виконання покарань і застосування засобів виправлення й ресоціалізації. Участь громадськості в діяльності установ кримінально- виконавчої системи»

План:

  1. Поняття й правове регулювання виконання покарання.

  2. Поняття й правове регулювання застосування до засуджених засобів виправлення й ресоціалізації.

  3. Особливості участі спостережних комісій і служб у справах неповнолітніх у діяльності установ кримінально-виконавчої системи.

Література;

  1. Конституція України ст. 1, ст. 43.

  2. Кримінально- виконавчий Кодекс, Х. 2003 р.

  3. Закон України «Про органи й служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх» від 25.04.1995р.

  4. Положення про спостережну комісію 1967 р.

  5. Закон України «Про місцеве самоврядування », Вісник Верховної Ради - №24 - 1997р.

6. С.О.Стефанов Кримінально-виконавче право України. Одеса.

«Юридична література» 2004 р.

7. Степанюк А.Х. "Кримінально-виконавче право України", Харків. 2005

Кримінально-виконавчий кодекс України, Х. 2003 р.

8. Правила внутреннего распорядка исправительно-трудовых

учреждений / ИТК Украины. X.: Одиссей, 2003.

1. Поняття й правове регулювання

виконання покарання

Відповідно до кримінально-процесуального законодавства - обвинувальний вирок, що вступив у законну силу, складова частина якого являє собою призначення засудженому покарання, обов'язковий для всіх установ, підприємств і організацій, посадових осіб і громадян і підлягає виконанню. Тому уповноважені на те органи держави, адміністрація підприємств, установ й організацій зобов'язані його реалізовувати.

Виконання покарання - це особлива форма державного примусу, що врегульована нормами кримінально-виконавчого права й порядком застосування покарання, тобто комплексом обмежень прав і свобод засудженого.

Каральний вплив носить комплексний характер і реалізується шляхом застосування до засуджених всієї сукупності обмежень, установлених режимом відбування конкретного покарання.

Принципи виконання і відбування покарань врегульовані ст.5 КВК Украіни.

2. Поняття й правове регулювання застосування до

засуджених заходів виправлення й ресоціалізації.

До осіб, засуджених до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт або громадських робіт, застосовуються заходи виправлення й ресоціалізації

(При виконанні такого виду покарання, як направлення військовослужбовця в дисциплінарний батальйон, застосовуються заходи й методи військового виховання).

Заходи виправлення й ресоціалізації – це особливий вид виховного впливу, що застосовується до осіб засуджених до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт або громадських робіт (хоча при виконанні обмеження волі, арешту, виправних робіт або громадських робіт можна говорити тільки про застосування окремих елементів такого впливу, тоді як при виконанні позбавлення волі, дані заходи застосовуються в повному обсязі).

Об'єктами виправлення й ресоціалізації – виступають особи, засуджені до позбавлення волі, найнебезпечніші для суспільства й запущені в соціально-моральному відношенні.

Підставою до застосування заходів виправлення й ресоціалізації – є тільки вирок суду, що вступив у законну силу (ст. 4 КВК Укр.).

Застосування заходів виправлення й ресоціалізації – це виховний процес, що не може бути джерелом страждань і не повинен позбавляти засуджених будь-яких прав людини і громадянина, за винятком обмежень, визначених законами України та цим Кодексом і встановлених вироком суду.(ч.2 ст.7 КВК Укр.)

Мета застосування заходів виправлення й ресоціалізації (заходів впливу) – виправлення і профілактика асоціальної поведінки засуджених.

Поняття виправлення та ресоціалізації дається у ст.6 КВК України:

Виправлення засудженого - процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки.

Ресоціалізація - свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства; повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві.

Необхідною умовою ресоціалізації є виправлення засудженого.

Основними засобами виправлення і ресоціалізації засуджених є встановлений порядок виконання та відбування покарання (режим), суспільно корисна праця, соціально-виховна робота, загальноосвітнє і професійно-технічне навчання, громадський вплив.

Засоби виправлення і ресоціалізації засуджених застосовуються з урахуванням виду покарання, особистості засудженого, характеру, ступеня суспільної небезпеки і мотивів вчиненого злочину та поведінки засудженого під час відбування покарання.

Отже: 1. Режим (встановлений порядок виконання та відбування

покарання).

2. Суспільно корисна праця;

3. Соціально- виховна робота;

4. Загальноосвітнє й професійно-технічне навчання.

5. Громадський вплив.

Відповідно до ч. 1 ст. 102 КВК України :

" Режим у виправних і виховних колоніях - це встановлений законом та іншими нормативно-правовими актами порядок виконання і відбування покарання, який забезпечує ізоляцію засуджених; постійний нагляд за ними; виконання покладених на них обов'язків; реалізацію їхніх прав і законних інтересів; безпеку засуджених і персоналу; роздільне тримання різних категорій засуджених; різні умови тримання засуджених залежно від виду колонії; зміну умов тримання засуджених."