Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

92.Гарантіі законності: поняття і види. Поняття і види юридичних гарантій законності.

Гарантії законності - це об'єктивні і суб'єктивні умови, а так само спеціальні юридичні засоби і способи по засобом яких забезпечується законність.  Об'єктивні умови - це економічні, політичні та інші фактори з урахуванням яких здійснюється правове регулювання. Суб'єктивні чинники - це стан правової науки, діяльність державних органів, готовність і вміння правоохоронних органів вести боротьбу за зміцнення законності. ВИДИ:Економічні гарантії - це різноманітні форми власності, господарська самостійність підприємств, ступеня організованості в економічній сфері, ясність і стабільність прав і економічної поведінки і т.д. Політичні гарантії - легітимність державної влади, її стійкість, здатність забезпечити реалізацію прийнятих рішень, підтримка цієї влади суспільства, поглиблення демократичних основ суспільства. Духовні гарантії визначаються рівнем загальної політичної і правової культури населення. Юридичні гарантії: нормативна база, врегульована правовими актами тих суспільних відносин, які курирують в правовому врегулюванні. Юридичні гарантії, як вид спеціальних гарантій законності включають: а) заходи по вдосконаленню законодавства; б) заходи виявлення порушень законності, в) заходи захисту; г) заходи відповідальності; д) заходи нагляду і контролю за станом законності; е) заходи профілактики порушень законності.

93.Понятіе правопорядку і його співвідношення з законністю. Поняття правопорядку, його співвідношення з законністю § 1. Поняття правопорядку

Якщо стосовно якійсь сфері суспільних відносин використовують поняття "порядок", то під ним розуміють ситуацію, стійку їх впорядкованість. У цьому плані говорять про соціальному, економічному, політичному і правовому порядку. Cлово "правової" вказує на те, що порядок як явище утворюється у зв'язку з правом і базується на ньому. Іншими словами, як найважливішої передумови виникнення правопорядку треба вважати юридичну норму і механізми, що забезпечують її видання і втілення в життя. Отже, правопорядок - результат реалізації юридичних норм. Співвідношення: З правопорядком органічно пов'язана інша правове явище - як законність. Право - встановлена ​​законом державна воля і інтереси, їх об'єктивована форма, що має нормативну визначеність; законність - якісна сторона правової діяльності суб'єктів права та їх поведінки ; властивість методу, принципу, режиму; правопорядок - стан правового життя суспільства, упорядкована система правових відносин та їх властивостей. 2. Вони виступають різними етапами реалізації волі та інтересів влади і народу: право - початковий етап, як оформлення волі та інтересів в обов'язкові для всіх правила, їх об'ектівірованія; законність - реализующееся право, правове якість нормативних та правореалізаціонних актів, процесу їх реалізації; правопорядок - втілення в життя право, реалізовані воля і інтереси державної влади і народу. Правопорядок і законність несуть різну правову функціональне навантаження. Право, закони - юридична основа правопорядку, законність - засіб його встановлення, правопорядок - результат здійснення права і законності, впорядкує соціальне життя. Право порядок і законність - своєрідні інструменти, що дозволяють вирішувати поставлені завдання й досягати мети. Є законність - є і правопорядок. Ні законності - то беззаконня, свавілля, анархія. Тому міцність і досконалість правопорядку перебувають у прямій залежності від законності, від цієї якості нормотворчого та правореалізаціонного процесу.