Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кология 6.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
665.9 Кб
Скачать

3. Пропозиції щодо заохочувальних заходів в окремих галузях

3.1 Промислове рибальство та риборозплідні господарства

1. Розширення переліку видів риб, занесених до Червоної Книги України, з 17,3% всіх представників іхтіофауни до 38,0% (перелік видів риб водойм і водотоків, яких слід додатково внести до Червоної Книги України дивись у Додатку ).

2. Внесення до Червоної Книги України щодо іхтіофауни категорії під назвою: види, чисельність яких підтримується лише штучним розведенням.

3. Запланувати і виділити кошти для будівництва заводу в регіоні Кілійської дельти Дунаю по штучному розведенню таких цінних видів риб: осетрові, оселедцеві, лососеві та деякі коропові.

4. Забезпечення режиму приватного використання площ рибогосподарських акваторій на основі їх екологічно невиснажливої експлуатації, відтворення рибних запасів, кормових об’єктів та підтримання нормативних характеристик якості води.

3.2 Евтрофування, заболочування територій, знищення заплав

1. Дотримання екосистемного принципу збереження біорізноманіття при здійсненні заходів по відтворенню і збереженню малих річок, які повинні охоплювати і території заплав, що формують їх стік.

2. Створення відділень екологічного контролю в структурі державної митної служби і укомплектування їх фахівцями-екологами.

3.3 Розвиток мережі автошляхів та транспортних коридорів

1. Внесення змін і доповнень до існуючої системи Законів України, що регулюють загалом розвиток та функціонування транспортної системи України для більш чіткого та повного відображення питань забезпечення екологічної безпеки, сталого екологічного функціонування, збереження природно-заповідного фонду та біорізноманіття, зокрема, до Законів “Про транспорт”, “Про трубопровідний транспорт”, “Про залізничний транспорт”, “Про транзит вантажів”, “Про комплексну програму утвердження України як транзитної держави у 2002-2010 рр.” та до Програми створення та функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів, Програми стимулювання експорту продукції та Концепції державної політики у сфері поставок та транзиту сирої нафти.

2. Розробка та прийняття на державному рівні Державної програми екологізації та забезпечення екологічної безпеки розвитку транспортної системи України, в якій:

  • встановити обовязковий порядок проведення екологічної експертизи проектів розвитку транспортної системи України,

  • ввести та організувати систематичний екологічний контроль функціонування обєктів транспортної системи,

  • ввести обовязкове екологічне страхування перевезень вантажів тощо.

3. Виділення у загальних коштах на створення мережі автошляхів та транспортних коридорів частини коштів на природоохоронні цілі, зокрема, збереження біорізноманіття.

4. Внесення змін та доповнень до Закону України “Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних шляхів” щодо відображення обовязкових умов дотримання природоохоронного законодавства та участі концесіонера у витратах природоохоронного призначення.

5. Збереження платежів та податків щодо використання природних ресурсів, впливу на навколишнє середовище при реформуванні структури оподаткування підприємств дорожньо-транспортної інфраструктури.

6. Затвердження цільового принципа використання частини надходжень від місцевих податків та зборів на реконструкцію автомобільних шляхів на цілі охорони природи та забезпечення екологічної безпеки, зокрема збереження різноманіття.

7. Включення до транспортних тарифів екологічної складової, що відображає “екологічну” ціну дотримання екологічних норм та правил при здійсненні транзитних перевезень на мережі автомобільних шляхів та транспортних коридорів.

8. Включення до переліку обєктів пільгового кредитування проектів “екологічної спрямованості”.

9. Розробка цільової програми наближення екологічних стандартів і вимог у сфері транспорту до європейських та поступового їх запровадження на вітчизняному ринку транспортних послуг.

10. Організація екологічного моніторингу функціонування обєктів транспортної системи та забезпечення досягнення відповідних рівнів екологічної безпеки.

Примітка: Прийняття на законодавчому рівні стратегічних рішень щодо забезпечення екологічної безпеки, сталого екологічного функціонування, збереження природно-заповідного фонду та біорізноманіття при розвитку та функціонуванні транспортної системи України повинно бути наповнено необхідними нормативно-методичними, організаційно-управлінськими та економічними інструментами, система яких має розвинути та конкретизувати реальні заходи транспортного сектору національної економіки з питань екологічної безпеки та сталого розвитку у відповідності з вимогами прогресивних міжнародних норм, стандартів та зобовязань України.