Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кология 6.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
665.9 Кб
Скачать

6. Метод неринкової непрямої оцінки через товари-замінники

Метод застосовується для оцінки поновлюваних і непоновлюваних природних ресурсів, коли є дані про очевидні замінники оцінюваного ресурсу, а також коли цінність розглянутого ресурсу пов'язана лише з одним способом його використання, що відповідає способу використання товару – замінника.

Метод використовується для коректування політики ціноутворення й обґрунтування економічної доцільності застосування оцінюваного природного ресурсу.

Суть методу полягає у визначенні ринкової вартості оцінюваного природного ресурсу, вираженої через вартість використання адекватної кількості іншого ресурсу - замінника. Наприклад, альтернативна оцінка деревини, використовуваної на опалення, визначається через енергоносій-замінник (нафта).

Альтернативна вартість оцінюваного ресурсу через ресурс-замінник при тому самому способі використання визначається як різниця між вартістю використання ресурсу - замінника в кількості, еквівалентному обсягу споживання оцінюваного ресурсу, і витратами на одержання оцінюваного ресурсу.

7. Метод прямий неринкової (суб'єктивної) оцінки на основі готовності платити

Метод призначений для оцінки жителями цінності навколишнього природного середовища й екологічних благ, якими вони користаються. В основі методу лежить встановлення розміру плати, яку населення, що проживає у даній місцевості, погоджується платити з метою збереження якого-небудь природного об'єкта (наприклад, лісу), чи використання якого-небудь природного ресурсу (наприклад, води).

Оцінка виробляється шляхом проведення опитування жителів даної місцевості, на основі якого визначається приблизне число людей, які користуються екологічними благами чи ресурсами, і середній розмір плати, яку опитувані готові витратити на збереження даного блага чи використання даного ресурсу.

Сумарний розмір плати населення дає оцінку загальної цінності екологічного блага чи природного ресурсу, виражену через готовність людей платити.

Метод може використовуватися при розгляді практично будь-якої екологічної проблеми, коли є групи населення, інтереси яких зачіпаються.

Метод широко застосовується у світовій практиці.

8. Метод прямої неринкової оцінки на основі гедонічного ціноутворення

Метод призначений для оцінки впливу факторів екологічного середовища на ринкові ціни нерухомості. В основі гедонічного ціноутворення лежить визначення цінності екологічних благ, їх впливу на комфортність середовища проживання (чи роботи) населення.

Метод заснований на аналізі інформації про вартість нерухомості по районах з різним станом навколишнього природного середовища.

Для визначення цінності навколишнього середовища й екологічних благ спочатку виділяються неекологічні фактори (площа, кількість кімнат, вік будівлі, транспортна приступність і ін.), тоді деякі розходження, що залишаються, у цінах на будинки і квартири можуть бути представлені як результат екологічних відмінностей.

Різниця в ціні квартир з аналогічними неекологічними характеристиками, але які знаходяться в районах з різною екологічною обстановкою, представляє суму, що відбиває бажання людей жити в екологічно сприятливому районі. Отже, розходження в цінах, отримані у результаті обліку всіх змінних, крім характеристик якості навколишнього середовища, відбивають оцінку покупцем розглянутих якісних властивостей навколишнього середовища.

Складність застосування методу полягає в необхідності обробки великого масиву інформації з ринку нерухомості.

Метод був випробуваний у США.