Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кология 6.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
665.9 Кб
Скачать

12. Економічна оцінка прибережних ресурсів

Метод рекомендується використовувати при виборі варіанта найкращого використання прибережних ресурсів.

Метод полягає в проведенні економічного аналізу, що містить у собі визначення як прямих витрат і вигод, пов'язаних з кожним з видів використання ресурсів, так і цінності непрямих вигод і витрат.

При визначенні в повному обсязі економічних вигод і втрат, пов'язаних з використанням будь-яких прибережних ресурсів, рекомендується досліджувати можливі ефекти використання ресурсів, з огляду на зв'язок між экосистемами і їх вплив на людей, що живуть у цьому районі.

13. Економічна оцінка охоронюваних територій

Метод призначений для оцінки вартості корисних ефектів, що виникають у процесі функціонування заповідників і національних парків.

Економічна оцінка заповідників і національних парків визначається як різниця між валовими доходами (вигодами) і витратами, поділена на коефіцієнт дисконтування.

Метод рекомендується застосовувати при обґрунтуванні рішень на стадії організації особливо охоронюваних територій, виборі оптимального варіанта їхнього розміщення, ефективного розподілу капітальних вкладень на природоохоронні цілі.

14. Оцінка ефективності інвестицій в охоронювані території

Оцінку ефективності інвестицій в охоронювані території рекомендується проводити при аналізі проектів з підтримки і розширення особливо охоронюваних природних територій.

Основним показником оцінки економічної ефективності інвестицій в охоронювані природні території є показник чистої приведеної цінності. Показник чистої приведеної цінності визначається як сьогоднішня ціна чистого доходу шляхом приведення доходів і витрат майбутніх періодів до базовому року проекту з урахуванням коефіцієнта дисконтирования.

Як допоміжний показник можна використовувати абсолютну екологічну ефективність інвестицій. Цей показник розраховується як ефект збереження природи в натуральному виразі на одиницю інвестицій.

Як натуральні показники можуть використовуватися наступні дані:

площа охоронюваних природних територій;

число рідкісних видів тварин і рослин, що зберігаються в заповідниках і національних парках і ін.

При цьому з метою уточнення розмірів екологічного ефекту доцільно використовувати спеціальні коефіцієнти біорізноманіття, що відбивають відносну цінність біорізноманіття різних груп екосистем.

15. Метод економічної оцінки біологічних природних ресурсів на основі витрат на їхнє відтворення

Економічна оцінка біологічних природних ресурсів даним методом здійснюється на основі наступних показників:

кількість одиниць (екземплярів, особин) даного виду ресурсу на території заповідника;

нормативи витрат на відтворення даного біологічного ресурсу.

16. Метод економічної оцінки біологічних природних ресурсів на основі результативного підходу

Економічна оцінка біологічних природних ресурсів даним методом виробляється на основі наступних показників:

кількість одиниць (екземплярів, особей) даного виду ресурсу на території заповідника;

доход від використання даного біологічного ресурсу в грошовому виразі (економічний, соціологічний, екологічний результат).

17. Метод економічної оцінки біологічних природних ресурсів на основі такс для обчислення розміру стягнення за збиток, заподіяний незаконним добуванням чи знищенням об'єктів тваринного і рослинного світу

Економічна оцінка біологічних природних ресурсів даним методом здійснюється на основі наступних показників:

кількість одиниць (екземплярів, особей) даного виду ресурсу на території заповідника;

розміру такси за збиток біологічному ресурсу.

За всіма трьома методами економічна оцінка виробляється спочатку окремо по кожному виду біологічного природного ресурсу. Підсумовування економічних оцінок по усіх видах біологічних ресурсів дає загальну економічну оцінку, наприклад, тваринного світу на території заповідника.