Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кология 6.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
665.9 Кб
Скачать

5. Методики оцінки еколого-економічних збитків

1. Метод кумулятивного підсумку

(для визначення ставок капіталізації)

Метод полягає в тому, що ставка капіталізації визначається як сума процентної ставки і ставки відшкодування (повернення капіталу):

К = р + Кф, де

Процентна ставка (р) складається з чотирьох частин:

  • чистий процент (безризикова ставка) – визначається на основі курсу цінних паперів державної позики чи депозитам банків найвищої категорії надійності;

  • додатковий ризик (ставка компенсації за ризик) – чим більший ризик, тим більша величина процентної ставки;

  • навантаження управління інвестиціями (інвестиційний менеджемент) – чим більш ризиковані і складні інвестиції, тим більш компетентного управління вони потребують;

  • відсутність ліквідності (низька ліквідність).

Ставка відшкодування капіталу

Кф = 1/n

де n – число років, необхідних для повернення вкладеного капіталу.

Метод забезпечує більш високу точність у порівнянні з іншими методами і застосовується для визначення ставок капіталізації для природних ресурсів як капіталу.

2. Методика підрахунку збитку, нанесеного рибному господарству в результаті порушення правил рибальства й охорони рибних запасів

Методика застосовується для підрахунку збитків, заподіяних рибному господарству в результаті порушення правил охорони рибних запасів, регламентованих затвердженими у встановленому порядку документів.

Збитки рибному господарству відповідно полягають в загибелі риби, морського звіра, безхребетних і водяних рослин, живих організмів «сидячих» видів, а також незаконному вилученні цих об'єктів з водойм і в зменшенні запасів риби, морського звіра, безхребетних, водяних рослин і живих організмів «сидячих» видів при погіршенні умов їх проживання і відтворення.

Розрахунку збитків в результаті загибелі і незаконного вилучення промислових об'єктів, визначення якого піддається кількісному обліку, включає:

розрахунок збитків рибному господарству, заподіяних в результаті загибелі чи незаконного вилучення риби, безхребетних, морського звіра, водяних рослин і живих організмів «сидячих» видів, що визначається як величина безпосередніх втрат у вартісному виразі;

розрахунок збитків від утрати потомства для риб, безхребетних і живих організмів «сидячих» видів і для морського звіра з урахуванням вартості продукції, одержуваної з одного кілограма чи сировини одного екземпляра морського звіра середніх розмірів за роздрібними цінами.

Сума величин безпосередніх втрат і втрат потомства у відносному вираженні приймається за загальні збитки рибному господарству, заподіяні в результаті загибелі чи незаконного вилучення промислових об'єктів.

3. Оцінка збитків тваринному світу при екологічній експертизі господарських проектів

Метод призначений для визначення вартісної і ціннісної оцінки тваринного світу і збитків, які наносяться мисливському господарству і біосфері.

Метод рекомендується застосовувати при експертизі проектів, оцінці наслідків їхньої реалізації, а також екологічних порушень і аварій при експлуатації підприємств.

Суть методу полягає у визначенні різниці по ландшафтних аналогах між вихідним станом тваринного світу і трансформованим після реалізації проекту, чи аварії при експлуатації підприємства.

Різниця в запасах тварин на території впливу в натуральному виразі відображає збитки збільшення ресурсу.