Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кология 6.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
665.9 Кб
Скачать

18. Метод економічної оцінки особливо охоронюваних природних територій на основі вартісних показників виробничих фондів

Сумарна економічна оцінка даним методом здійснюється з урахуванням наступних показників:

основні фонди заповідника;

устаткування;

земельні угіддя;

інші фонди й інвентар.

Для більш повної (комплексної) оцінки особливо охоронюваних природних територій необхідно враховувати доходи від власної діяльності: наукової, природоохоронної, рекламно-видавничої, просвітительської, господарської.

19. Енерго-економічні оцінки вартості біосферних ресурсів и антропогенного збитку на глобальному і регіональному рівні

Стратегія збалансованого розвитку із системної точки зору припускає розгляд балансу в системі «природа-людина», для чого необхідні кількісні критерії, що дозволяють у тих самих термінах описувати природні й антропогенні процеси й одержувати порівнянні кількісні величини.

Енерго-економічні оцінки вартості біосферних ресурсів і антропогенного збитку базуються на тім, що вся корисна робота на планеті, виконувана і природою і людиною, виробляється з витратами енергії.

Баланс системи «природа-людина» може бути оцінений через еквівалентне порівняння виробництва енергії біосферою і цивілізацією.

Енергетичний потенціал живої речовини планети оцінюється в середньому величиною 3*Е21 Джоулів у рік (запис 3*Е21 означає: 3 помножити на 10 у 21-й ступеня). Світове споживання енергії людством оцінюється в середньому величиною 3*Е20 Дж у рік.

Тим самим корисна робота, що проробляється за рік біосферою, не менш чим у 10 разів перевершує роботу людства по підтримці рівня життя, створенню матеріальних благ і інших багатств.

Економічним еквівалентом корисної роботи, що проробляється суспільством, а дорівнює і його енергетичних витрат, є валовий національний продукт (ВНП), вартість якого близька до 2*Е13 $. Такою сумою виражається підсумок роботи, на яку витрачене 3*Е20 Дж енергії. Зіставлення цих двох величин дає грошовий еквівалент одиниці енерговитрат, що використовується для подальших розрахунків.

Щорічна продукція біосфери 3*Е21 Дж/рік буде еквівалентна вартості 7.5*Е14 $. За даними про біологічну продуктивність основних типів екосистем (Реймерс 1990) зроблена їх вартісна оцінка.

Вся сукупність біологічних видів, що існує на планеті, є підсумком еволюції біосфери (близько 3*Е9 років), тому приведені вище цифри, що відбивають цінність продукції біосфери, зробленої за рік, не можна сприймати як вартість екосистем. Поняття часу повинне враховуватися як реальний матеріальний діючий фактор.

Сумарну енергію, витрачену біосферою на формування сучасного біорізномаїиия, можна оцінити завбільшки 5*Е30 Дж. Прийнявши оцінку загального числа видів на планеті близько 5*Е6 (Реймерс 1990) і темпи зникнення 20-30 видів у рік, можна одержати мінімальну оцінку річних утрат біорізномаїття. Вона буде дорівнює 3*Е25 Дж чи 5*Е18 $, що в 10000 разів перевищує величину корисної роботи біосфери за чи рік у 100 000 разів більше всієї сукупності національних багатств, зроблених за рік людською працею.

Економічну оцінку потенційних утрат біорізномаїття при втраті окремих типів екосистем можна зробити з використанням закономірностей скорочення числа видів при зменшенні площ місцеперебувань (острівний ефект). Знаючи величину скорочення площі даного типу екосистем, частку планетарної видової розмаїтості, що живе в них, а також сумарну його оцінку, можна оцінити потенційні втрати розмаїтості, а також їхній економічний еквівалент.