Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кология 6.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
665.9 Кб
Скачать

9. Метод ринкової оцінки відновлюваних ресурсів при показниках експлуатації, що змінюються в часі

Метод рекомендується використовувати при ринковій оцінці вартості відновлюваних природних ресурсів при їх експлуатації/використанні. На основі даного методу визначається вартість запасів відновлюваних природних ресурсів з врахуванням показників експлуатації, що змінюються в часі, Ці зміни викликані погіршенням якості природного ресурсу, зменшенням обсягів видобутку і т.д.

Вартість запасів відновлюваних природних ресурсів розраховується шляхом визначення сумарної величини потенційного доходу за весь період експлуатації/використання ресурсу при різних (відмінних) по рокам показниках видобутку за наступною формулою:

TVt

PV =

t-1 (1+S) t

де,

PV – сумарна величина потенційного доходу за весь період експлуатації/використання ресурсу;

Vt — величина доходу від видобутку ресурсу за рік t, що визначається шляхом множення чистої вартості одиниці ресурсу за рік на обсяг видобутку ресурсу за рік;

s — ставка дисконтування (дисконтування служить для коректування вартості ресурсу в майбутніх періодах на величину, що враховує темпи інфляції. Ставка дисконту може бути прийнята рівній величині процентної ставки по строковому вкладі, або отримана розрахунковим методом з урахуванням темпів інфляції, зміни вартості цінних паперів і інших факторів.);

Т — розрахунковий термін експлуатації ресурсу;

t — розрахунковий рік.

Метод широко застосовується у світовій практиці.

10. Метод ринкової оцінки відновлюваних ресурсів при сталому використанні і не змінюються в часі показниках експлуатації

Метод рекомендується використовувати при ринковій оцінці вартості відновлюваних природних ресурсів при їхньої експлуатації/використанні. На основі даного методу визначається вартість відновлюваних природних ресурсів без обліку показників, що змінюються в часі, експлуатації.

Ринкова оцінка відновлюваних ресурсів заснована на використанні даних існуючих ринків.

Чистий капіталізований доход при незмінних у часі обсягах споживання розраховується як відношення чистого доходу від експлуатації ресурсів у році до ставки дисконтування.

Дисконтування служить для коректування вартості ресурсу в майбутніх періодах на величину, що враховує темпи інфляції. Ставка дисконту дорівнює величині процентної ставки по строковому вкладу, або отримана розрахунковим методом з урахуванням темпів інфляції, зміни вартості цінних паперів і інших факторів.

Чистий доход від експлуатації ресурсів за рік визначається шляхом вирахування з загальної валової виручки витрат заготівлі.

Метод широко застосовується у світовій практиці. У Росії був використаний НПП «Кадастр» при оцінці недеревних ресурсів лісу, деревини, рибних і мисливських-промислових ресурсів різних регіонів.

11. Економічна оцінка вартості території (землі)

Метод рекомендується використовувати при створенні загального земельного кадастру, що включає економічну оцінку.

Метод заснований на тім, що територія (земля) має дві складові вартості:

базисна/нульова вартість території (землі) - абсолютна вартість території, що не залежить від способу її використання;

вартість технологічних удосконалень, зроблених з даною територією для отримання визначеного роду доходів від використання території і її ресурсу – визначається тим реальним доходом, що може приносити дана територія.