Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tanya (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.3 Mб
Скачать

5.Особливості туризму

5.1. Види туризму та їх характеристика

Водний туризм. За своїми природними і кліматичними умовами південь України належить до кращих територій світу. Херсонщина має вихід до Чорного і Азовського морів, налічуючи понад дві сотні кілометрів сонячного узбережжя з чудовими пляжами і з добре розвиненою інфраструктурою .

В курортній зоні Херсонського Причорномор’я та Приазов’я знаходяться понад 300 оздоровчих закладів-санаторіїв, пансіонатів, туристичних баз, дитячих таборів.

Пішохідний туризм. Пішоходний туризм дуже розвинений на Херсоншини. У пішохідній екскурсії можна побачити Херсонськи ліси, зоопарк, різні історичні пам’ятки й інше. Це місто не поступається іншим гідним містам у цьому питанні.

Релігійний туризм. Херсон, як і Херсонщина загалом, були віддавна полірелігійними, оскільки це був край торговий, тому приваблював переселенців, що, відповідно, приходили зі своїм віровченням. Так, тут й дотепер є не тільки християни різних конфесій (серед яких на початку заснування поліса левову частку займали протестанти), але й мусульмани, юдеї.

Від початку існування по сьогоднішній день місто має три різні храми, що почергово були головними соборами Херсона – Свято-Катериненський, Свято-Успенський та Свято-Духівський храми. Зараз спробуємо заглибитися в історію релігії поліса трішки детальніше.

Зелений туризм. Природа тут дивує гостей своїми унікальними творіннями, а саме - прекрасними каньйонами і річковими порогами. У Грушівку приїжджають не просто відпочити, а зайнятися активним туризмом і спортом. На високих скелястих схилах каньйону проводять свої тренування альпіністи. Порожиста і бурхлива річка вабить до себе любителів водного екстриму. Водний слалом по порогам Південного Бугу нічим не поступається по емоціям і враженням спуску по бурхливих високогірним річках. Тут сплавляються на байдарках і на рафтах. Цю природну водну трасу облюбували професійні спортсмени для проведення різних змагань.

Активний туризм. Хесронщина завжди відкрита для туристів, активного проведення часу, адже тут безліч неповторних історичних та духовних пам'яток. Ця місцевість славиться казково красивими лісами, мальовничими річками, унікальними заповідниками і природними ландшафтами. Щороку в цю область приїжджає близько десяти мільйонів туристів для того, щоб насолодитися цим чудовим і загадковим краєм.

Екологічний та курортно-лікувальний туризм. Любителям екологічного туризму можна порадити відвідати одне із солоних озер в Україні Сиваш. Тут можна зустріти різних людей. Один з них розповів про те, як йому допомогли місцеві лікувальні грязі.

Екскурсійно – пізнавальний туризм. Найцікавішими об'єктами туризму є: пам'ятки архітектури XVIII-XIXст., музеї - краєзнавчий і художній у м. Херсоні, місце розташування Олешківської січі 1711-1728 рр. поблизу м. Цюрупинська, музей флори та фауни Південної України, заповідник Асканія-Нова.

5.2.Основні туристичні центри та екскурсійні об’єкти

Місто Херсон

«Цілющий гейзер», Голопристанський район. В Голопристанскому районі в 800 м. від Тендрівського лиману знаходиться унікальне за своїми природними і лікувальними властивостями - гаряче джерело «Цілющий гейзер».

На джерелі споруджені три купальні – дві з гарячою водою, одна з лікувальною гряззю. Температура води складає до 70 градусів. Йодо-бромисте джерело має цілющий вплив на опорно-руховий апарат, щитовидну залозу, нервову систему і дихальні шляхи.

Херсонський обласний краєзнавчий музей. Музей заснований у 1890 році відомим українським громадським діячем, археологом і краєзнавцем В.І.Гошкевичем. У фондах музею зберігається понад 170 тис. музейних предметів, серед яких одне з найкращих в Україні археологічних зібрань, в якому вік найстаріших знахідок - більше 17 тис. років; цікава колекція монет античних міст Північного Причорномор’я; великий комплекс зразків холодної і вогнепальної зброї ХVІ – ХХ ст.; колекція мисливських рушниць ХVІІІ – ХІХ ст., що приваблює витонченістю форм і високим мистецтвом майстрів-зброярів; чудові зібрання порцеляни, антикварних меблів.

Фрегат (Пам'ятник першим кораблям). Одним з добре всіма впізнаваних символів Херсона є пам'ятник першим корабелам (Фрегат), встановлений на набережній міста в 1972 році на честь перших кораблів Чорноморського флоту: 66-го гарматного лінкора "Слава Катерині" і 50-го гарматного фрегата "Георгій Побідоносець". Вони були спущені з верфі на воду в 1783 році.

Вітрильник виконаний з міді і встановлений на високому монументі з граніту і бетону. Роботу над створенням фрегата вели скульптори В. Шкуропад, І. Білокур та архітектор Ю. Тарасов

Скадовський історико-краєзнавчий музей. Скадовський районний історико-краєзнавчий музей розташований в єдиному у місті будинку дореволюційної побудови, який називається "Будинком з колонами". Цей двоповерховий будиночок з античними колонами був побудований у 1910-х роках. Всі експонати музею розташовані в 6 величезних залах, що розповідають про різні часи історії розвитку міста, вони освітлюють його національні, етнографічні традиції. До них можна віднести експозиції «історія Великої Вітчизняної війни», «козацтво» і «економічний розвиток краю». Найбільший інтерес викликає колекція, яка була зібрана з особистих речей сім'ї Сергія Скадовського – головного засновника міста. Тут представлені його грамоти, речі, подаровані дворянинові Таврійської губернії різними людьми, організаціями.

Художній музей. Будівля сучасного музею, де розміщувалася міська дума, було побудовано в 1897 р за проектом одеського архітектора А. Б. Мінкуса (1870-1948). 27 травня 1978 в будівлі була відкрита експозиція Херсонського художнього музею ім. А.А.Шовкуненко.

За 20-30 роки XX в. художня колекція музею значно поповнилася творами російської та західноєвропейського живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва. Напередодні Великої Вітчизняної Війни фонди нараховували близько 700 експонатів. У роки фашистської окупації гітлерівці вивезли з Херсона до Німеччини і Румунії більшу частину музейних цінностей, у тому числі і колекцію творів мистецтва.

Катерининський собор. Катерининський собор в Херсоні - видатний пам'ятник xviii в. Стиль раннього класицизму з використанням мотивів балканської середньовічної архітектури. Собор з монументальної дзвіницею зведено в 1782-87 рр. На місці дерев'яної Михайлівської церкви на території колишньої херсонської фортеці. Названий на честь св. Катерини та імператриці Катерини ii, яка відвідала храм в 1786 р Збереглося крісло, встановлене виготовлене спеціально для імператриці. В інтер'єрі - твори живопису, приписувані в. Боровиковському і д. Левицькому. У 1791 р У склепі під собором був похований князь Потьомкін-Таврійський. На території єкатерининського собору розташований "пантеон херсонка фортеці" - поховання офіцерів, полеглих в російсько-турецькій війні.

   Греко-Софійська церква. Греко-Софійська церква різдва пресвятої богородиці - це найстаріша зі всіх збережених церков в Херсоні. Кам'яний храм з дерев'яною головою побудували греки, які оселилися в Херсоні в xviii в.

В інтер'єрі греко-софійській церкви зберігся настінний живопис, прекрасний різьблений іконостас, дерев'яні скульптури. У 1981 р Надійшло понад 100 творів нашого земляка, народного художника ссср А.А.Шовкуненко, подарованих його дружиною а. В. Шовкуненко. Це дало можливість створити монографічну експозицію робіт видатного живописця.

Місто Нова Каховка

Яхт-клуб «Maxim marine»

Яхт-клуб «Maxim marine» має сучасну розвинену інфраструктуру: готель, ресторан, басейн, релакс-зона, тенісні корти, конференц-зал, сцена, прокат водної техніки та інші послуги.

Комплекс розташований в 70 км. від Чорного моря, на перетині основних водних магістралей південного регіону. Яхт-клуб має площу близько 25 000 квадратних метрів, займаючи близько 250 метрів берегової лінії. Це дозволяє прийняти одночасно до 100 судів.

Яхт-клуб проводить навчання яхтингу серед дорослих та дітей. Щороку на базі яхтинного комплексу проходять всеукраїнські та міжнародні змагання, турніри з тенісу, парусні регати тощо.

Парк. В м. Нова Каховка розташований пам'ятник садово-паркового мистецтва - парк імені С.М. Фалдзінского. Парк створено в 1950-х роках при будівництві міста Нова Каховка.

На території парку знаходяться: міський парк відпочинку, літній театр з фонтанами, палац культури з головним фонтаном міста, танцмайданчик, рятувальна (човнова) станція, міська пристань, сквер і пам'ятник героям Громадянської війни і міський пляж. Алеї парку прикрашають рідкісні рослини і дерева, серед яких платан, японська софора, бананове дерево.

Також, комплекс відпочинку з дитячою площадкою «Казкова Диброва», де розташовано більше 70 скульптур-персонажів з улюблених дитячих казок. Це місце проживання близько 150 тварин і птахів, привезених з різних куточків України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]