Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tanya (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.3 Mб
Скачать

3.Особливості природно-антропогенних ресурсів, що мають вплив на розвиток туризму

Природно-заповідний фонд Херсонської області представлений об’єктами загальнодержавного значення (серед них біосферні заповідники, національний природний парк, дендрологічний парк та різноманітні заказники) та місцевого значення (в тому числі: заказники, пам’ятки природи, пам’ятки садово-паркового мистецтва, заповідні урочища).

Національний природний парк «Азово-Сивашский» Азово-Сиваський національний природний парк був створений в 1993 році на базі Азово-Сиваського заповідника. Парк розташований на заході Херсонської області на косі острова Бирючий і займає територію більше 57 тис. Га. Острів Бірючий сьогодні вже не є повноцінним островом в Азовському морі, він з'єднаний із сушею піщаної Федотової косою, а на території острова є кілька прісних озер - улюблені місця гніздування птахів.

Чорноморський біосферний заповідник засновано у 1927 р. Розташований на території Херсонської" частково Миколаївської областей. Загальна площа суші заповідника становить 9421 га і складається з окремих ділянок, які різко відрізняються особливостями ландшафту і рослинного покриву. До заповідника відноситься також 366 км2 водних просторів в Тендрївській, Джарилгачській і Ягоролицькій затоках на північному узбережжі Чорного моря.

Чорноморський заповідник складається з З ділянок: лісостепової, приморської та острівної. Всього колектив заповідника зараз забезпечує збереження природних комплексів та проведення наукових досліджень на площі понад 100 тис. га. Центральну садибу Чорноморського біосферного заповідника розташовано у м. Гола Пристань. Заповідник створено в першу чергу з метою охорони гніздових та агар елітних птахів, яких збирається тут сила-силенна повесні та восени.

Чорноморський біосферний заповідник активно використовується в сфері туризму, по території усього заповідника прокладені екологічні стежки.

Національний природний парк «Олешківські піски» створений відповідно до Указу Президента України від 23 лютого 2010 року з метою збереження цінних природних територій та історико-культурних об’єктів, що мають важливе природоохоронне, наукове, освітнє, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

Створення Парку було великою перемогою екологів та науковців України. Враховуючи його унікальність, це безцінний внесок в діло охорони природи, подарунок не лише Херсонщині, а й всієї Україні, і навіть нашій планеті.

Національний природний парк “Олешківські піски” розташований на території Херсонської області, в Каховському, Цюрупинському і Голопристанському районах. Підпорядковується      Міністерству екології та природних ресурсів України. Його площа становить    8020,36 га,.      

Це справжня пустеля….Для бажаючих перетнути пустелю та покататися на квадра циклі по бахранах можна туристичними маршрутами цього унікального природного об’єкту Херсонщини.

Кінбурьска коса. Мало хто знає про такий дивовижний об’єкт як КHYPERLINK "http://7chudes.in.ua/node/9399"інбурнська коса, тим паче мало хто бував там. У той же час ця надзвичайна місцевість є ідеальним місцем для охочих повністю відпочити від цивілізації та любителів екстремального відпочинку…

Кінбурнська коса – унікальний півострів-заповідник з піщаними пляжами, зеленими лісами та первозданною природою, який знаходиться на межі Дністрово-Бузького лиману та Чорного моря. Назва виникла від тюркського “кін” – волос та “бурун” – мис.

Недоторканість коси, її захищеність від великої кількості туристів, зумовлюється відсутністю доріг та суцільними пісками, адже добратися туди можна лише на катері з м. Очаків чи на автомобілі підвищеної прохідності. Найбільш цікаві і визначні особливості природного різноманіття Кінбурнської коси - невеличкі дубово-березові, осикові й вільхові гайки, розкидані по зниженнях і улоговинах серед піщаних просторів півострова. Це рештки знаменитої Гілеї - країни лісів у пониззі Дніпра, яка існувала тут, за описами давньогрецького історика Геродота, у V ст. до нашої ери. Вільховий гай Ковалівська сага, один з найбільших на Нижньому Дніпрі, знаходиться на північній околиці села Ковалівка. На поверхні Кінбурнської коси налічується понад 400 озер - прісних, солоних, солеродних, грязьових, кефальних, коропових.

На території парку знаходиться унікальне "Орхідейне поле", яке представляє собою неперевершеної краси приморську рівнину, густо заселену сімома видами орхідей-зозулинців. Це справжній рай для туристів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]