Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEKhNOLOGIYa.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Відділ освіти Богуславської районної державної адміністрації

Районний методичний кабінет

Богуславська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2

Богуславської районної ради Київської області

ІЗ ТЕХНОЛОГІЇ

НА ТЕМУ:

Технологія виготовлення новорічної листівки

Виконала:

учениця 11-Б класу

Недоводіна Юля

Вчитель: Демченко С.В.

Богуслав – 2012

  1. Технічні завдання

        1. Історія розвитку

        2. Призначення листівки

        3. Вибір конструкції

        4. Вимоги до матеріалів

  2. Технічна пропорція

        1. Аналіз моделей аналогів

        2. Аналіз художнього оформлення

        3. Аналіз поетапного виготовлення різних видів вітальних листівок

  3. Ескізний проект

        1. Історія різдвяних листівок

        2. Опис зовнішнього вигляду

  4. Розробка творчого проекту

        1. Розрахунок кількості матеріалів

        2. Технологія виготовлення

        3. Художнє оформлення листівки

  5. Розрахунок собівартості виробу

        1. Собівартість матеріалів

        2. Розрахунок зарплати

        3. Витрати на амортизацію

        4. Загальна собівартість

  6. Список використаної літератури

I. Технічні завдання

1 . Історія розвитку

Почалося все в далекому Китаї, де ось вже другу тисячі років в перший день Нового року відправляють свої візитні картки з різними побажаннями тим, кого не змогли побачити на свято. Традиційний колір таких карток - червоний, хоча на початку минулого вже XX століття з'явилися і білі. Господар напередодні свята вивішує для них біля дверей мішечок з написом "Вибачите, що не можу прийняти особисто". Чим не наші новорічні листівки?

А ось до Європи святкові листівки прийшли лише в кінці XVIII століття, коли за ініціативою французького живописця Демезона поштою стали пересилатися гравіровані картки як вітання і поздоровлення з найрізноманітніших приводів.До Росії перші вітальні листівки дісталися з Англії. Купці привозили їх без написів, з одним тільки малюнком. Побажання та поздоровлення завдавали окремо, відразу російською мовою, і коштувала ця листівка чималі на ті часи гроші. А ось перші поштові ілюстровані листівки з'явилися трохи більше 100 років тому. Найчастіше поздоровлення посилали до Різдва і Великодня. Значно рідше в цей час випускалися новорічні поздоровлення. Найчастіше листівки були справжнісінькими витворами мистецтва - вони прикрашалися блискітками, а "сніг" іноді робили з борної кислоти, який виглядав майже як на-вартий. Картинки часто ставали частиною інтер'єру, а провінційні дівчата прикрашали ними свої шкатулки і альбоми. Листівки дореволюційної Росії не поступалися в майстерності закордонним, а деколи і перевершували їх. Неможливо було описати різноманітність існуючих у той час "поштових карток": величезні і мініатюрні, дерев'яні і бісерні, що звучать і пахнуть!

Абсолютно особливу і, мабуть, саму численну групу листівок складають різдвяні вітання. Різдво - те свято, яке споконвіку радував і старих, і малих. Був він світлий і таємничий, змушував вірити в чудеса і в здійснення мрії: Сьогодні Новий рік і знову стало традицією Різдво в чомусь замінили, те, що радувало прабабусь і прадідусів наших наприкінці XIX - початку XX століть. Але навряд чи можна порівняти все те, що є зараз, з тією пішла назавжди атмосферою чуда, з обрядовими іграми та особливими "освяченими часом" традиціями. Все це знаходило тоді відображення і в листівках.

Перша різдвяна листівка була створена англійським художником Добсоном в 1794 році. На ній були зображені зимовий пейзаж і сімейна сценка біля ялинки. На російських різдвяних листівках часто можна було зустріти схожі сюжети, а також прекрасних білявих ангелів, величні силуети потопаючих в снігу церков і більш звичних нам Діда Мороза з мішком подарунків, хлопців на санках та інші "Новорічна".

Революція 1917 року рішуче і особливо не роздумуючи скасувала "буржуазний" пережиток різдвяних і новорічних привітань. З друкованих видань та офіційної мови повністю зникли не тільки слова "З Різдвом", але і привітання з Новим роком.А от у роки Великої Вітчизняної війни традиція новорічних привітань відроджується. Правда тематика цих листівок була цілком пов'язана з війною. У грудні 1941 р. видавництво "Мистецтво" випустило листівки, спеціально призначені для посилки на фронт. На них зазвичай друкувалася напис "Новорічний привіт героїчним захисникам Батьківщини!". А сім'ї військовослужбовців могли отримати від своїх близьких "Новорічний привіт із фронту!". Щоб можна було швидше їх надрукувати, художники прагнули до порівняно простим прийомам виконання, вводячи в малюнки 1-2 кольору. Зате в кінці війни в країну хлинув потік чудових зарубіжних новорічних листівок - солдати і офіцери посилали їх із звільнених країн Європи.У підсумку в нашій країні, як і завжди, вирішили протиставити цій "вульгарною буржуазної продукції" щось своє. Справжній розквіт радянської новорічної листівки настав у 60-х роках. Збільшилася кількість сюжетів: з'являються такі мотиви, як освоєння космосу, боротьба за мир. Зимові пейзажі вінчали побажання: "Нехай Новий рік успіхи в спорті при-несе!", Зображувалися на листівках і щасливі мами з дітлахами на тлі веж Кремля. Тільки кілька років по тому повернулися на свої звичні місця Дід Мороз і Снігуронька.

Ну а сьогодні можливості привітати близьку тобі людину, мабуть, майже безмежні. Добрі й уїдливі, смішні і офіційні, справжні і віртуальні - новорічні листівки є на будь-який смак і, що називається, на всі випадки життя. Головне, щоб було бажання принести трохи радості їх адресатам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]