Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEKhNOLOGIYa.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

1.Історія листівки

Листівка давно стала звичним атрибутом будь-якого свята. Ми даруємо листівки на день народження, на Різдво та Новий Рік, вітаємо своїх близьких і рідних за допомогою листівок з річницями та пам’ятними подіями.

Та чи задумувалися ви, що цей простий клаптик картону має свою історію та традиції? Приміром, у Японії найперші листівки були подвійними, а у США у далекому 1893 їх не надсилали поштою, а дарували винятково як сувеніри.

Найперша вітальна листівка датується 15 сторіччям і зберігається у Британському музеї. Вона приурочена до Дня усіх закоханих. Дослідники сходяться на думці, що її автором був герцог Орлеанський, який начебто і надіслав цю листівку з буцегарні своїй коханій.

З тих пір пройшло немало часу і ось у 19 сторіччі вітальні листівки набули величезного поширення. Їх приурочували і до Великодня, і до дня святого Патріка та Різдва.

Одного разу в 1840 році заможний англійський джентльмен не встигав поздоровити з Різдвом кагалу своїх друзів і знайомих. Тому він замовив в художника тисячу вітальних листівок з нескладним малюнком. Ці листівки були надіслані поштою у конверті.

Листівки, які лишилися, цей джентльмен продав просто на вулиці по шилінгу за кожну. Цим джентльменом був Генрі Коул, перший директор Музею Вікторії та Альберта, що в Лондоні.

Раніше вітальна листівка була невеличким витвором мистецтва, а не просто тиражованим зображенням. Скажімо, для її виготовлення використовували пір’я, засушені квіти, резину, оксамит, бісер, шовк та навіть волосся. Втім, давні традиції повертаються і зараз можна зустріти чималий асортимент листівок ручної роботи, для виготовлення яких використовується маса декоративних елементів.

2.Опис зовнішнього вигляду

Листівка - це, як правило, яскрава, мальовнича картинка, покликана поліпшити настрій тієї людини, якій вона призначена. Це можуть бути справжні твори мистецтва (точніше, їх репродукції), або просто що-небудь веселе й "прикольне". І не завжди важливо звертати увагу на те, що зображено на цих листівках. Набагато частіше треба звертати увагу на підтекст - саме в ньому виражені ті думки, які часом важко виразити в словах. За частотою посилаються один одному листівок, соціологи і психологи судять про стан суспільства. Чим частіше люди посилають листівки, тим краще живеться країні. В останні десятиліття культура листівки початку повільно марніти, несподівано відродившись на новому рівні. Листівка стала перетворюватися в витвір мистецтва, якщо не художника, то дизайнера і креативників.

Листівка - символ неспішної і міцної життя кінця дев'ятнадцятого століття. Якщо перебирати старовинні листівки тих років, епоха з куртуазность, трохи наївної, здорової естетикою і філософським сприйняттям світу постає прямо перед вами, туманом піднімаючись зі старих, неглянцевого шматочків сірого від часу картону. Хочуть творці листівок того чи ні, листівка все одно несе в собі прихований сколок епохи, розповідаючи через століття про смаки, уподобання, естетиці, технологіях і державному ладі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]