Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tanya (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.3 Mб
Скачать

Київського університету туризму, економіки і права

ЕКОНОМІКО-ЮРИДИЧНЕ УЧИЛИЩЕ

КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА

на тему: « ХАРАКТЕРИСТИКА ТУРИСТИЧНИХ РЕСУРСІВ ТА ОСОБЛИВОСТЕЙ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

Виконала: учениця групи АТ-31

за професією 4221 «Агент

з організації туризму»

Калашник Тетяна Сегеіївна

Керівник:_________________

_________________

_________________

КИЇВ – 2014

План

Географічне положення Херсонської області………….…………………....….3

2. Особливості природних ресурсів, що мають вплив на розвиток туризму.....................................................................................................................4

3. Особливості природно-антропогенних ресурсів, що мають вплив на розвиток туризму……………………………………………………...…..............8

4. Характеристики культурно-історичних ресурсів…………………………...11

5. Особливості туризму

5.1. Види туризму та їх характеристика………………...…………………...…16

5.2. Основні туристичні центр та екскурсійні об’єкти………………..…..…..18

5.3. Основні туристичні маршрути та їх характеристика……………………..22

6. Екологічна ситуація в області та її вплив на розвиток туризму………...…25

Список літератури ……………………………………………………………...27

Додатки……………………………………………………………………….......28

1.Географічне положення херсонської області

Херсонська область - область у південній частині України, у межах Причорноморської низовини. На північному заході межує з Миколаївською, на півночі з Дніпропитровскою,на сході із Запорізькими областями України на півідні з Автономною Республікою Крим. Утворена 30 березня 1944 року.

Територія 28 461 км² (4,71 % від території України). Херсонщина за площею має сьоме місце серед інших областей України.

Територією області проходить державний кордон протяжністю 458 км (350 км Чорним і 108 км Азовським морями). На кордоні розташовано 4 пункти пропуску: авіа, річковий порт, морські порти Херсона і Скадовська. Відстань від Херсона до Києва залізницею — 664 км, шосейними шляхами — 605 км.

Межує на сході — з Запорізькою, на північному заході — з Миколаївською, на півночі — з Дніпропетровською областями, на півдні по Сивашу і Перекопському перешийку — з Автономною Республікою Крим.

Кількість жителів області: 1 083,1 тис.осіб

міського населення: 662,2 тис. осіб або 61,2%

сільського населення: 420,9 тис. осіб або 38,8%

2.Особливості природних ресурсів, що мають вплив на розвиток туризму

Кліматичні ресурси Херсонської області помірно-континентальний, посушливий. Зима м'яка, малосніжна, часто бувають відлиги. Літо сухе і жарке, бувають суховії та пилові бурі. Середньорічні температури: літня +25,4° C, зимова -2,1° C. Максимальна річна температура 50° C, зимова -31,5° C. Тривалість безморозного періоду 179 днів на рік. Середньорічна кількість опадів становить від 320 мм до квітня 2000 мм.

Водні ресурси Херсонської області розташовани на півдні України в Причорноморській низині, степовій зоні, на нижній течії Дніпра. Омивається Чорним і Азовським морями, а також Сивашем (Гнилим морем) та Каховським водосховищем. Водні об’єкти Херсонської області займають 430,5 тис. га

Озера

Біле озеро — лиманового походження, знаходиться біля смт Белозерка. Розміри приблизно 4x2 км, площа до 5 км², глибина до 2 м. Береги переважно круті, до 5 м заввишки, південні і південно-східні — низовинні, заболочені. Мінералізація води незначна, прозорість 0,2-0,6 м. Дно піщане, в центральній частині покрито шаром мулу.

Голубов лиман — озеро в Цюрупинському районі, на північнний схід від м. Цюрупинськ. Протоками сполучається з озером Західним та протокою Цюрупинська Конка. Розміри 2,4x0,8 км, площа 1,68 км², глибина до 2,5 м. Прозорість води 1,2 м.

Збур'ївський кут (Збур'ївський лиман) — дельтове озеро в Голопристанському районі. Сполучається протокою з Дніпровсько-Бузьким лиманом та з р. Конкою. Розміри 9x3 км, площа 21 км², глибина до 4 м. Прозорість 1-1,5 м.

Кардашинський лиман — озеро біля с. Кардашинка Голопристанського району. Протоками сполучається з Дніпром. Розміри 5x1,5 км, площа 5,1 км², глибина до 2 м. Прозорість до 1 м, мінералізація 175—320 міліграм/л. Характерне явище — «цвітіння» води.

Безмен — плавневе озеро в дельті Дніпра. Протоками сполучається з Білим озером. Розміри 2,4x1,5 км, площа 2,5 км². Середня глибина 2,2 м. Мінералізація незначна — від 200 до 400 міліграмів/л. Прозорість 0,6 м.

Верхнє Солонецьке - озеро в пониззі Дніпра на о. Белогрудов. Розміри 2x1 км, площа 1,4 км², глибина до 1,5 м. Прозорість до 0,9 м.

Глухий лиман — озеро в Цюрупинському районі, знаходиться між протокою Козачелагерна Конка та Дніпром, з яким сполучається протоками. Розміри 2,5x1 км, площа 2,2 км², глибина до 1,5 м. Прозорість близько 1 м.

Дідове — озеро в Білозерському районі, в дельті Дніпра. Сполучається рукавом Горлохват з Дніпровсько-Бузьким лиманом. Розміри 2,8x0,6 км, площа 0,7 км², глибина до 2 м. Внаслідок приливів води з лиману мінералізація води в прикордонних товщах значно зростає.

Жаба (Жабка) — озеро на острові Красниковому. Сполучається протокою Мала Серединка с озерами Красниковим та Окуневим. Розміри 3x0,75 км, площа 1,3 км², глибина до 3 м. Прозорість до 1,2 м. Мінералізація води 200—300 мг/л.

Нижнє Солонецьке — озеро на о. Білогрудовому в дельті Дніпра. Сполучається протоками з рукавами Дніпра — Конкою і Солонихою та з озерами Вільховий Бакай та Горіховий Бакай. Розміри 1,5x1 км, площа 1,2 км², глибина до 2 м. Прозорість до 1 м. Мінералізація води 200—300 мг/л.

Понятовський лиман — озеро в Білозірському районі на правому березі Дніпра. Протоками сполучається з рукавом Дніпра — Інгулкою. Розміри 0,8x0,6 км, площа 0,5 км², глибина до 2 м. Прозорість води 1,2 м. Мінералізація 180—200 мг/л.

Сабетський лиман — озеро в Бериславському районі, за 3 км південно-західніше с. Отрадокам'янки. Лежить поміж Дніпром та його притокою р. Козак, з якими сполучається протоками. Розміри 2,5x0,6км, площа 1,1 км², глибина до 2,5 м.

Стебліївський лиман — озеро на острові Карантинному в дельті Дніпра. Протоками з'єднаний з Кошовою та рукавом Вільховий Дніпро, а також з озерами Лопухи й Мідне. Складається з 2-х водойм. Загальна довжина 4 км. Площа близько 4 км². Прозорість води 0,5-1 м. Мінералізація води 200—500 мг/л. Води дуже забруднені промисловими стоками.

Фроловський лиман — озеро на лівобережжі Дніпра біля с. Корсунка. Протоками сполучений з Дніпром, Казначейським лиманом та озером Підстеповим. Розміри 2,5x1,5 км, площа 3 км², глибина до 1,5 м. Прозорість до 1 м.

Річки

Велика Калга — річка в Україні впадає до Чорного моря. Довжина 50 км. Площа водозбірного басейну 530 км². Похил 0,5 м/км. Долина завширшки до 1,5 км. Річище шириною пересічно 5 м. Стік частково зарегульований. Використовується на водопостачання, зрошення та сільськогосподарські потреби.

Великі Сірогози — річка в Україні, впадає до Агайманського поду. Довжина 65 км. Площа водозбірного басейну 1200 км². Похил 0,5 м/км. Долина завширшки 2 км. Річище помірно звивисте, шириною 5 м,. Використовується на сільськогосподарські потреби та зрошення. Вздовж берегів створюються водоохоронні прибережні смуги.

Бере початок біля села Першопокровка. Тече територією Нижньосірогозького і Іванівського районів Херсонської області.

Вірьовчина — річка на півдні України, права притока Кошової.

Річка Вірьовчина бере свій початок біля села Київське Баштанського району Миколаївській області. Довжина річки 115 км (в межах Херсонської області — 53 км), ширина річища від 6 до 20 метрів, ширина заплави 100–800 метрів. В деяких місцях річка перетинається Інгулецькою зрошувальною системою, тому часто важко прослідкувати за її руслом. Річка протікає в Баштанському, Снігурівському районах Миколаївської області, Білозерському районі Херсонської області, а також в Дніпровському, Суворовському та Комсомольському районах м. Херсона. Впадає в р. Кошову.

Конка — річка в Херсонській області України, лівий рукав Дніпра у його нижній течії.

Протікає в плавнях у межах Цюрупинського та Голопристанського районів Херсонської області. Витік з Дніпра розташований навпроти села Придніпровське Білозерського району. Неподалік впадіння до Дніпровського лиману на річці розташовані острови Гапський та Круглий. Останній ділить русло річки на Стару Конку та Нову Конку.

Від міста Цюрупинськ до впадіння в Дніпровський лиман Конка судноплавна. Через протоку неподалік села Білогрудове річка зливається з річищем Старого Дніпра, завдяки чому здійснюється зручне водне сполучення між Голою Пристанню та Херсоном (18 км).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]