Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магістерська 1.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
49.25 Кб
Скачать

Склад сировини

Цех №1

Цех №n

Цех збірки

Система управління

Умовні позначення:

  • матеріальний потік, - інформаційний потік

Штовхаючі моделі управління, потоками характерні для традиційних методів організації виробництва. Можливість їх застосування для логістичної організації виробництва з'явилася у зв'язку з масовим розповсюдженням обчислювальної техніки. Ці системи, перші розробки яких відносять до 60-х років, дозволили погоджувати і оперативно коригувати плани і дії всіх підрозділів підприємства - постачальницьких, виробничих і збутових, з урахуванням постійних змін в реальному масштабі часу.

Штовхаючі системи, здатні за допомогою мікроелектроніки пов'язати складний виробничий механізм в єдине ціле і максимально задіяти робітників і обладнання у виробництві. Однак у випадку різкої зміни попиту використання «штовхаючої» системи призводить до створення надлишкового запасу і «затоварювання» через відсутність можливості «перепланування» виробництва для кожної стадії. Параметри «виштовхуваного» на ділянку матеріального потоку оптимальні настільки, наскільки керуюча система в змозі врахувати і оцінити всі фактори, що впливають на виробничу ситуацію на цій ділянці. Однак чим більше факторів по кожному з численних ділянок підприємства повинна враховувати керуюча система, тим досконаліше і дорожче повинно бути її програмне, інформаційне та технічне забезпечення.

Інший варіант заснований на принципово іншому способі управління матеріальним потоком. Він носить назву «тягнуча система» і являє собою систему організації виробництва, в якій деталі і напівфабрикати подаються на наступну технологічну операцію з попередньої в міру необхідності. Тут центральна система управління не втручається в обмін матеріальними потоками між різними ділянками підприємства, не встановлює для них поточних виробничих завдань. Виробнича програма окремої технологічної ланки визначається розміром замовлення наступної ланки. Центральна система управління ставить завдання лише перед кінцевою ланкою виробничого технологічного ланцюга. Тягнуча система припускає збереження мінімального рівня запасів на кожному етапі виробництва і руху замовлення від наступної ділянки до попередньої. Наступну ділянку замовляє матеріал відповідно до норми і часу споживання своїх виробів. План-графік роботи встановлюється тільки для ділянки (цеху)-споживача. Ділянка-виробник не має конкретного графіка і плану та працює відповідно до надходження замовлення. Таким чином виготовляються тільки ті деталі, які реально потрібні і тільки тоді, коли в цьому виникає необхідність.

Для того щоб зрозуміти механізм функціонування тягнучої системи розглянемо приклад (рис. 2).

замовлення на 10 одиниць продукції

Система управління

Команда на виготовлення 10 одиниць продукції

рынок

сбыта

Склад сировини

Цех № 1

Цех збірки

Цех № 2