Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
105.19 Кб
Скачать

23.Юридична відповідальність: поняття, мета і принципи.

ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ — це передбачене законом і застосоване органами держави примусове обмеження або позбавлення правопорушника певних благ. Вона завжди супроводжується моральним осудженням порушника закону. Розрізняють такі основні види юридичної відповідальності: дисциплінарна, цивільна, адміністративна, кримінальна.

Мета юридичної відповідальності – вияв її соціальної необхідності та ефективності.

Розрізняють такі види мети юридичної відповідальності: загальну превенцію правопорушення; покарання правопорушника; вплив на свідомість правопорушника; моральну перебудову особи; формування в людини, яка порушила норми права, настанови на правомірну поведінку надалі; виховний вплив на інших людей з метою попередження правопорушень з їхнього боку.

Принципи юридичної відповідальності — це незаперечні вихідні вимоги, що ставляться до правопорушників і дозволяють забезпечувати правопорядок у суспільстві. Вони є різновидом міжгалузевих принципів права, відображають його глибинні усталені закономірні зв'язки.

Юридична відповідальність ґрунтується на принципах:

1) законності

2) обґрунтованості

3) доцільності

4) невідворотності

5) своєчасності

6) справедливості

24.Види юридичної відповідальності. Заходи юридичної відповідальності.

Вищи юридичної відповідальності

Конституційна - настає за порушення норм Конституції України.

Матеріальна- настає за вчинене майнове правопорушення, шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації робітниками та службовцями при виконанні ними своїх трудових обов'язків.

Дисциплінарна — накладається адміністрацією підприємств, установ, організацій внаслідок вчинення дисциплінарних проступків.

Адміністративна - накладається за адміністративні правопорушення органами державного управління до осіб, що не підпорядковані їм по службі.

Цивільна - настає з моменту правопорушення — невиконання договірного зобов'язання майнового характеру у встановлений строк або виконання неналежним чином.

Кримінальна - настає за вчинення злочинів, вичерпний перелік яких міститься в КК кодексі.

25.Шлюб: поняття, ознаки, умови та порядок укладання.

Шлюбом є сімейний союз жінки і чоловіка, зареєстрова­ний у державному органі реєс­трації актів цивільного стану.

Ознаками шлюбу є:

- добровільність, тобто наявність добровільної згоди обох з подружжя (регламентується статтею 24 кодексу);

- досягнення шлюбного віку жінкою та чоловіком, що вступають в шлюб (стаття 22);

- реєстрація шлюбу у встановленому законом порядку органом, визначеним для цього Сімейним кодексом, а саме – органом реєстрації актів цивільного стану;

- спрямованість на утворення особистого сімейного союзу жінки та чоловіка.

Умови вступу в шлюб – це ті умови, дотримання яких необхідне для правозгідності шлюбу.

1.Взаємна вільна згода жінки та чоловіка на укладення шлюбу

2.Досягнення особами, що бажають вступити в шлюб, шлюбного віку, закріпленого законодавством.

Спочатку подається заява з документами, перелік яких законодавчо закріплений. Потім майбутньому подружжю роз’ясняються їх права та обов’язки. З часу подання заяви особи вважаються зарученими. І, нарешті, після спливу одного місяця з дня подання заяви обов’язково за присутності обох наречених відбувається реєстрація шлюбу. З нею закон пов'язує виникнення особистих немайнових та майнових відносин між подружжям.

26.Припинення та розірвання шлюбу.

Припинення шлюбу – це припинення правовідносин між подружжям, які викликаються настанням певних юридичних актів. Такими юридичними актами є: смерть одного з подружжя; оголошення одного з подружжя померлим; розірвання шлюбу.

Розірвання шлюбуза життя подружжя можливе тільки шляхом розлучення. Закон визначає два порядки розлучен­ня: в суді або у відділах реєстрації актів цивільного стану

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]