Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
105.19 Кб
Скачать

3.Характеристика форм державного устрою та політичного режиму.

Теорія права розрізняєпросту й складнуформи державного устрою.

Проста (унітарна) держава - єдина держава, що не маєвсерединівідокремленихдержавнихутворень, якікористуютьсяпевноюсамостійністю. Для державнихорганівхарактернанаявність: єдиноїсистемидержавнихорганів; єдиногозаконодавства; єдиноїтериторії; єдиногогромадянства; єдиноїзагальнодержавноїсимволікитощо.

Складна держава - формується з відокремленихдержавнихутворень, щокористуютьсяпевноюсамостійністю. До такоїформидержави належать: федерація, конфедерація, а за твердженнямдеякихавторів - і імперія.

Федерація - сувереннедержавнеутворення (союз держав) з особливою структурою державного механізму, щокриє всобі як загальнофедеративнідержавні (суспільні) організації, систему законодавства, так і аналогічніорганізації та законодавствосуб'єктівфедерації. Федераціястворюється на добровільних засадах, здебільшогозгідно з укладенимивідповіднимиугодами (наприклад. РосійськаФедерація).

Конфедерація - добровільнеоб'єднаннясамостійних держав для досягненняконкретної мети. У конфедераціїнемаєєдиної (абоподвійної) системиорганів, законодавства, території, громадянства. Ценестійка форма об'єднання, яка з часом аборозпадається, абоперетворюється на федерацію.

Основнимиознаками демократичного режиму є:

- проведеннявиборівдержавнихорганівуцентрі і на місцях та органівмісцевогосамоврядування;

- плюралізм у політичній, економічній, ідеологічній та духовнійсферахжиттєдіяльності людей;

- рівноправність людей, гарантіїздійснення ними своїх прав, виконаннясвоїхобов'язків;

- демократизм правосуддя, пріоритетметодівпереконання перед методами примусу тощо.

Отже, демократичнийправовий режим - цездійсненнядержавноївлади на засадах чинного права з використаннямдемократичних форм народного представництва, виконавчо-розпорядчоїдіяльності, правосуддя, контролю і нагляду, рівноправністьнаселення, а такожгарантуванняїхніх прав, свобод, законнихінтересів, виконаннякожнимсвоїхобов'язків.

Недемократичнірежимиподіляють на тоталітарні та авторитарні.

Тоталітарний режим - цесукупністьтакихзасобів і способівреалізаціїдержавноївлади, за якихусяжиттєдіяльністьсуспільства і кожного окремогогромадянина (особи) абсолютно регламентована.

Авторитарний режим - такасукупністьзасобів і способівреалізаціїдержавноївлади, за яких вона концентрується в руках правлячоїверхівки.

4.Характеристика основних теорій походження держави.

Патріархальна теорія (Аристотель, Р. Філмер). Відповідно до цієї теорії держава походить від патріархальної сім'ї, внаслідок її розростання: сім'я — сукупність сімей (селище) — сукупність селищ (держава).

Теологічна теорія (Фома Аквінський) ґрунтується на ідеї божественного створення держави з метою реалізації загального блага. Вона обґрунтовує панування духовної влади над світською, церкви — над державою.

Договірна теорія (Г. Гроцій, І.Кант). Дана теорія ґрунтується на ідеї походження держави в результаті угоди (договору) як акта розумної волі людей. Об'єднання людей в єдиний державний союз.

Органічна теорія (Г.Спенсер) ототожнює процес виникнення і функціонування держави з біологічним організмом. Уявлення про державу як про своєрідну подобу людському організму .

Теорія насильства (Є. Дюринг) пояснює виникнення держави як результат війн, насильницького підкорення одними людьми інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]