Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
144.9 Кб
Скачать

2. В залежності від яких факторів визначається рівень насиченості ринку збуту?

Насичений - це ринок, коли товар постійно знаходиться в продажу та доступний для споживачів з середнім рівнем доходів. Це поняття не застосовне до товарів розкоші. Воно застосовується для товарів, які може використовувати середньостатистичний споживач для задоволення своїх нестатків і потреб.

Ознаки

Насичений ринок

Товари промислового попиту

Товари споживчого попиту

Економічна стадія розвитку суспільства. Співвідношення попиту та пропозиції

Число пропозицій не обмежено. Виробник сам шукає споживачів, використовуючи рекламу та інші засоби стимулювання попиту. Пропозиція не набагато перевершує попит

Достаток товарів даного виду. Виробник повинен шукати споживача, при цьому використовується інтенсивна реклама та інші засоби стимулювання попиту. Пропозиція перевершує попит

"Вузькі" місця в управлінні під-вом, виходячи на ринок

Необхідно удосконалення збутової системи, розробка нової стратегії маркетингу

Головна задача - створення розвинутої збутової системи

Направлення діяльності, пріоритети

Стимулювання попиту на свою продукцію й утримання пільг на ринку в порівнянні з конкурентами шляхом удосконалення продукції, поліпшення її якостей

Формування попиту на свою продукцію й утримання пільг на ринку у порівнянні з конкурентами шляхом удосконалення якості продукції

Довгострокові пріоритети функцій виробництва

Пошук ринків збуту, нових можливостей реалізації продукції

3. Що являє собою економічний простір?

Економічний простір підприємства - визначений набір типових ситуацій, при яких можливий вільний обмін товарами чи послугами між виробниками і споживачами. Можна виділити три параметри, які дають уявлення про простір ситуацій, що виникають:

1) вид товару;

2) кількість учасників економічних процесів;

3) структура процесів обміну. (cм. 1 вопрос)

4. Яким чином відрізняються насичений та дефіцитний ринки. Наведіть приклади кожного з них. Обґрунтуйте.

За рівнем насиченості виділяють рівноважний ринок (попит співпадає з пропозицією), дефіцитний ринок (попит перевищує пропозицію), надлишковий ринок (пропозиція перевищує попит).

За характером і рівнем попиту і пропозиції на ринку розрізняють ринок продавця і ринок покупця. Перший відрізняється перевищенням попиту над пропозицією, а другий, навпаки - перевищенням пропозиції над попитом.

Маркетингова орієнтація виникає лише тоді, коли ринок продавця перетворюється в ринок покупця, тобто пропозиція перевищує попит.

Наприклад, якщо попит перевищує пропозицію, то ринок характеризується дефіцитом і носить назву РИНОК ПРОДАВЦЯ. У цій ситуації саме продавець має переважні позиції при продажу та укладенні контракту або торгового договору. (Прикладом дефіцитного ринка в Україні є газ. Це яскравий приклад ринка продавця. Окрім цього існує нестача деяких ліків які не виробляються в країні, а імпортуються із закордону).

РИНОК ПОКУПЦЯ - існує при перевищенні пропозиції товарів на ринку над їх попитом. Такий ринок створює принципово іншу ситуацію, ніж ринок продавця: перевищення пропозиції над попитом перетворює покупців у рушійну силу розвитку виробництва і ринку; вимоги покупця до кількості, а головне - до якості товару стають обов'язковими для виробника; виникає і загострюється конкуренція між виробниками за споживачів і їх гаманцями; саме такого роду конкуренція носить продуктивний характер, вона змушує виробників знижувати витрати виробництва, урізноманітнити випущені товари, підвищувати їх якісні характеристики, прагнути до створення принципово нових видів товарів і, тим самим, створювати тимчасову монополію (на основі новизни й унікальності товарів) на тому чи іншому сегменті ринку. (Зараз в Україні майже не має дефіцитних товарів. Існує багато виробників які виробляють продукти харчування (чай, цукерки, напої, овочі, фрукти, м’ясні вироби і т.п.) і надають послуги (салони краси, таксі, культурні заклади, цифрові послуги і т.п.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]