Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0852527_04611_konisheva_s_e_istoriya_ukraini.pdf
Скачиваний:
808
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
15.75 Mб
Скачать

Тема 10

тема 10. УКРАЇНсЬКі ЗЕмЛі НАПРИКіНЦі ХVіі — У ПЕРШіЙ ПОЛОВИНі ХVііі ст. (16—17 тижні)

Тест 1 (вхідний)

1.Який наслідок мали кримські походи московсько-українського війська 1687 і 1689 рр.?

а початок боротьби Росії за здобуття виходу до Чорного моря

Взавоювання Кримського ханства і включення до складу Росії Б припинення суперництва між Росією та Туреччиною за Крим

Ввідмова Туреччини від протекторату над Кримським ханством

2.Хто з гетьманів є автором документа, уривок із якого наведено?

«...Ми, гетьман, за спільною згодою панів генеральної старшини, полковників і всього війська, передалися під непереможну протекцію найяснішого шведського короля... в тій надії, що... [він] Вітчизну нашу... захистить від московського тиранського ярма, і не тільки вольності та права наші збереже, а й поширить».

а Д. Апостол

Б І. Мазепа

В П. Полуботок

Г І. Скоропадський

3.У якому стилі, що своєрідно втілювався на українських землях,

побудовано зображену архітектурну споруду? А бароко Б готика

В класицизм

Г романтизм

4.Установіть відповідність між характеристиками та прізвищами діячів української культури першої

половини ХvІІІ ст.

1 художник-іконописець, автор розпису іконостасу церкви Різдва а С. Величко

Христового у Жовкві

Б Й. Кондзелевич

2 учений-енциклопедист, ректор Києво-Могилянської академії, ав-

В Ф. Прокопович

тор драми «Володимир»

Г І. Руткович

3художник-гравер, автор відомих гравюр до книг Л. Барановича, Д І. Щирський П. Орлика, Д. Апостола

4козацький літописець, автор першого систематичного викладу історії козацької держави

5.Установіть послідовність подій суспільно-політичного життя в Україні в першій половині ХvІІІ ст.

аправління на Лівобережжі наказного гетьмана П. Полуботка

Б укладання І. Скоропадським Решетилівських статей з Росією В придушення І. Мазепою повстання С. Палія на Правобережжі

Г боротьба Д. Апостола за збереження державних прав України

6.У чому виявися наступ царизму на українську мову і культуру на початку ХvІІІ ст.? 1 переманювання до Росії українських учених і просвітителів 2 заборона ставити українські театральні вистави та концерти 3 вивезення з Гетьманщини історичних і культурних пам’яток 4 закриття початкових шкіл на Лівобережжі та Слобожанщині 5 заборона друкувати українською мовою шкільні підручники 6 скорочення кількості студентів Києво-Могилянської академії

85

www.e-ranok.com.ua

Історія України

тема 10. УКРАЇНсЬКі ЗЕмЛі НАПРИКіНЦі ХVіі —

У ПЕРШіЙ ПОЛОВИНі ХVііі ст.

План теми

1.Гетьманування І. Мазепи.

2.Гетьманування І. Скоропадського, Д. Апостола. Обмеження автономії Гетьманщини. «Правління Гетьманського уряду» 1734 р.

3.Розвиток культури та освіти.

Теоретична частина

ГетьМанУВання І. МаЗеПи

Після усунення від влади І. Самойловича у 1687 р. гетьманом Лівобережної України був обраний Іван Мазепа (1687—1708 рр.), який підписав нову українсько-московську угоду на основі Глухівських статей. Коломацькі статті 1687 р. ще більше обмежили автономію України: гетьман не мав права без дозволу царя позбавляти посад козацьку старшину, а старшина — переобирати гетьмана, гетьманському уряду заборонялося підтримувати дипломатичні відносини з іншими державами, московські війська на чолі з воєводою вводилися до гетьманської резиденції — м. Батурина.

Визначальною рисою внутрішньої політики І. Мазепи було прагнення об’єднати землі Лівобережжя, Правобережжя, Запорожжя та Слобожанщини в єдиній гетьманській державі зі збереженням козацького устрою. На початку гетьманування І. Мазепа вважав, що може втілити свої задуми у союзі з Московською державою, тому брав участь у зовнішньополітичній діяльності царя Петра І (1682— 1725 рр.).

У1689 р. українські козаки на чолі з І. Мазепою разом з московськими військами взяли участь

уДругомукримськомупоході. Однак невдале завершення походу й величезні витрати на спорядження

козацького війська загострили внутрішнє становище в Україні. У 1704 р. війська І. Мазепи за наказом московського царя допомогли польському уряду придушити національно-визвольне повстання 1702—1704 рр. на Правобережжі, очолене полковником Семеном Палієм. За таких обставин Правобережжя разом із Лівобережжям на певний час опинилося під владою І. Мазепи.

Із часом І. Мазепа зрозумів згубність відносин України з Московією й почав таємні переговори зі Швецією. Він вирішив скористатися Північною війною (1700—1721 рр.) між Росією та Швецією за вихід до Балтійського моря для відродження незалежності України. У 1708 р., коли шведські війська почали похід на Москву через українські землі, І. Мазепа уклав договір зі шведським королем Карлом

XII:

Гетьманщина мала стати незалежною державою й повернути всі загарбані Московією землі;

шведський король зобов’язувався захищати Гетьманщину й надавати військову допомогу;

І. Мазепа призначався довічним князем України, він і старшина зберігали свої права й вольності;

гетьман зобов’язувався передати шведам на час війни міста Стародуб, Мглин, Полтаву, Гадяч

іБатурин.

Московський цар Петро I звинуватив І. Мазепу у зраді й наказав переобрати гетьмана, зруйнувати гетьманську резиденцію Батурин, захопити й зруйнувати Запорозьку Січ. Поразка шведськоукраїнського війська в Полтавській битві 27 червня 1709 р.призвела до краху планів І. Мазепи щодо здобуття незалежності України. Утікши з-під Полтави до Молдови, яка перебувала під владою Туреччини, він помер у Бендерах. Перемога Росії в Північній війні призвела до зростання її міжнародного авторитету, але одночасно сприяла ще більшому обмеженню автономії України.

Після смерті І. Мазепи гетьманом в еміграції було обрано Пилипа Орлика (1710—1742 рр.), який уклав угоду з козацькою старшиною під назвою «ПактийконституціїзаконівівольностейВійська Запорозького». Конституція визначала державний статус Гетьманщини, її внутрішній лад та відносини з іншими державами:

• Україна проголошувалася незалежною від Польщі та Росії, Україна визнавалася республікою, де гетьманські повноваження обмежувалися на користь старшині;

86

www.e-ranok.com.ua

Тема 10

законодавча влада мала належати Генеральній раді, виконавча влада — Генеральній старшині,

судова влада — Генеральному суду;

державною релігією оголошувалося православ’я.

Українські історики вважають Конституцію П. Орлика першою конституцією не тільки в Україні, а й у Європі. Тридцятирічна діяльність П. Орлика в еміграції сприяла поширенню в Європі ідеї незалежності України, однак намагання гетьмана відновити єдність української держави зазнали невдачі через несприятливі внутрішньота зовнішньополітичні умови.

ГетьМанУВання І. СКороПаДСьКоГо, Д. аПоСтола.

оБМеЖення аВтоноМІї УКраїни. ПраВлІння ГетьМанСьКоГо УряДУ

У 1708 р. після переходу І. Мазепи на бік шведів гетьманом Лівобережної України з волі царя Пе-

тра І був обраний Іван Скоропадський (1708—1722 рр.), який намагався в Решетилівських статтях

1709 р. відновити деякі права України.

Однак Петро І видав укази, які, навпаки, значно обмежили українську автономію:

запровадив посаду царського резидента — стольника А. Ізмайлова для контролю над гетьманом;

наказав перенести гетьманську резиденцію ближче до російських земель із Батурина до Глухова;

створив першу Малоросійську колегію (1722—1727 рр.) у складі 6 російських офіцерів на чолі

збригадиром С. Вельяміновим, яка управляла Україною разом із гетьманом.

У1722 р. після смерті І. Скоропадського Петро І не дозволив обрати нового гетьмана. Наказний (тимчасовий) гетьман Павло Полуботок (1722—1724 рр.) намагався відстояти права Гетьманщини

йобмежити повноваження Малоросійської колегії. Однак П. Полуботок був звинувачений Петром І у державній зраді (таємних зв’язках із П. Орликом), заарештований та ув’язнений у Петропавлівській фортеці, де і помер у 1724 р. Вся влада в Україні залишилася у Малоросійської колегії.

У1727 р. імператор Петро ІІ (1727—1730 рр.) вирішив відновити гетьманство, розраховуючи на військову допомогу козаків у війні з Туреччиною. Гетьманом був обраний Данило Апостол (1727— 1734 рр.). Він отримав від царського уряду «Рішительні пункти», які значно обмежили автономію

України. Д. Апостолу вдалося провести реформи у сферах судочинства, фінансів, торгівлі й таким чином тимчасово пригальмувати наступ царизму на автономію України.

У 1734 р.після смерті Д. Апостола імператриця Анна Іоанівна (1730—1740 рр.) не дозволила обрати нового гетьмана й передала всю владу в Україні Правлінню гетьманського уряду (1734—1750 рр.)на чолі з князем О. Шаховським.

У 1750 р. імператриця Єлизавета Петрівна (1741—1761 рр.) відновила гетьманство, висунувши на цю посаду Кирила Розумовського(1750—1764 рр.), який став останнім гетьманом в історії Української козацької держави.

роЗВитоК КУльтУри та оСВІти УКраїни

Розвиток української культури проходив у складних історичних умовах. З одного боку, Націона- льно-визвольна війна, утворення Української козацької держави, політика гетьманів, спрямована на підтримку освіти, літератури, мистецтва й православної церкви сприяли формуванню національної самосвідомості й культурному розвитку. З іншого боку, період Руїни, перебування українських земель у складі іноземних держав, поступова втрата автономії гальмували розвиток культури й спричинили знищення культурних цінностей.

В усній народній творчості (історичних піснях, думах, легендах) оспівувалася героїчна боротьба українського народу під час Національно-визвольної війни («Хмельницький та Барабаш», «Корсунська перемога», «Іван Богун»).

Центром освіти залишалася Києво-Могилянська академія, діяли Чернігівський, Харківський, Переяславський колегіуми, братські й початкові школи. Велике значення для розвитку освіти мали друкарні, які існували в Києві, Чернігові, Новгород-Сіверському, Львові, Луцьку. Крім богослужбових книжок, видавалися шкільні підручники, наукові праці, твори українських письменників.

Видатний внесок у розвиток науки зробилиЙоаникійГалятовський (астрономія),Феофан Прокопович (математика, фізика, філософія) — професор, ректор Києво-Могилянської академії. Значними

87

www.e-ranok.com.ua

Історія України

історичними творами були «Синопсис», «Хроніка з літописців стародавніх», «Літопис Самовидця»,

козацькі літописи Григорія Граб’янки та Самійла Величка.

Справжнім літературним явищем стали полемічні твори на захист православ’я Лазаря Барановича «Нова міра старої віри», Йоаникія Галятовського «Ключ розуміння», поетичні твори Івана Ве-

личковського «Млеко».

У театральному мистецтві існували, як і раніше, два різновиди шкільний і мандрівний (вер-

теп). Найдавнішими драмами, поставленими в Києво-Могилянській академії, були українська драма «Про Олексія, чоловіка Божого», історична драма «Володимир» Феофана Прокоповича.

В архітектурі поширилося мистецтво козацького бароко, до визначних пам’яток якого належать Спасо-Преображенська церква в Ізюмі, Георгіївська церква Видубицького монастиря в Києві, Успенська соборна церква Києво-Печерської лаври. Найбільше архітектурних споруд у стилі українського бароко було збудовано за гетьмана Івана Мазепи, зокрема церкву Всіх Святих у Києво-Печерській лаврі, барокових рис набули Софійський собор і Михайлівський Золотоверхий собор у Києві.

Основним жанром живопису залишався релігійний. Майстрами іконопису були художники Іван Руткович (ікона Архангел Михаїл у церкві м. Жовкви) і Йов Кондзелевич (ікона Вознесіння у церкві м. Жовкви). Розвивався світський портретний живопис, зразками якого є зображення військового діяча Григорія Гамалії, портрет стародубського полковника М. Миклашевського. Популярними залишалися зображення козака Мамая. Майстром книжкової графіки був художник Іван Щирський, автор відомих гравюр до книжок Л. Барановича, П. Орлика, Д. Апостола.

Російський царат намагався встановити контроль за розвитком культури України. Наступ царату на українську культуру виявився у скороченні студентів Києво-Могилянської академії, перетворенні Київської митрополії на єпархію Російської православної церкви, переманюванні видатних українських учених, богословів, письменників до Петербурга й Москви, вивезенні історичних пам’яток і рідкісних книг, передаванні земель Києво-Печерської лаври під будівництво Київської фортеці.

РОБОТА З КАРТОЮ

Українські землі наприкінці ХVІІ — на початку ХVІІІ ст.*

Покажіть на картосхемі:

території, охоплені повстанням під проводом С. Палія;

межі території, на яку поширювалася влада гетьмана І. Мазепи у 1704—1709 рр.;

столицю Гетьманщини за І. Мазепи;

місто, біля якого відбулась битва, у якій шведські війська, підтримувані гетьманом Мазепою, зазнали поразки від російського війська;

місто, в якому помер гетьман І. Мазепа і була прийнята Конституція Пилипа Орлика;

території, які за Прутським мирним договором перейшли до Туреччини;

місце розташування Запорозької Січі:

а) яка була зруйнована через підтримку козаками І. Мазепи; б) яка була заснована 1709 р.; в) яка була заснована 1711 р.

* Карта взята із сайту: http://www.ukrmap.kiev.ua

88

www.e-ranok.com.ua

Тема 10

ДОВІДКОВІ МАТЕРІАЛИ

терМІнолоГІчниЙ СлоВниК

Конституція основнийдержавнийдокумент(закон),якийвизначаєдержавнийустрій,порядок і принципи функціонування представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян. Інші закони держави, як правило спираються на конституцію.

Малоросія назва Гетьманщини в законодавчих актах і розпорядженнях царського уряду після укладення українсько-московського договору 1654 р.

Малоросійська орган управління російської адміністрації в Гетьманщині, створений із метою колегія контролю за діяльністю гетьмана і старшини.

Козацьке архітектурний стиль, який поєднує притаманні європейському бароко розкішні бароко оздоби й підкреслену декоративність з особливостями української архітектури.

Козацькі українські літописи, що творилися в козацькому середовищі й розповідали про літописи події козацької історії.

89

www.e-ranok.com.ua

Історія України

 

 

Дати

1687—1709 рр.

гетьманування Івана Мазепи

1689

р.

участь козаків на чолі з І. Мазепою у Другому кримському поході московсько-

 

 

українського війська

1700—1721 рр.

Північна війна між Росією і Швецією

1702—1704 рр.

національно-визвольнеповстаннянаПравобережнійУкраїніначоліізСеменом

 

 

Палієм

1708—1709 рр.

національно-визвольна акція гетьмана І. Мазепи

1708

р.

укладення І. Мазепою таємного договору зі шведським королем Карлом XII під

 

 

час Північної війни

1708—1722 рр.

гетьманування Івана Скоропадського

1709

р., березень

перехід на бік І. Мазепи запорозьких козаків на чолі з кошовим отаманом

 

 

Костем Гордієнком

1709—1711 рр.

Кам’янська Січ

1709

р.

Полтавська битва

1710

р.

обраннягетьманомвеміграціїП.орлика,укладення«Пактівіконституцій

 

 

законів і вольностей Війська Запорозького»

1711 р., весна

похід козацьких загонів П. Орлика на Правобережну Україну

1711 р., травень —

Прутський похід російської армії Петра І

червень

 

1711 р.

заснування Олешківської Січі

1722—1727 рр.

діяльність першої Малоросійської колегії

1723

р.

надання Петру І Коломацьких чолобитних

1727—1734 рр.

гетьманування Данила Апостола

1734

р.

заснування нової (Підпільненської) Січі

1734—1750 рр.

діяльність правління Гетьманського уряду

ПЕРСОНАЛІЇ

Гетьман Лівобережної України в 1687—1708 рр., уклав Коломацькі статті 1687 р. з Московською державою, брав участь у Другому кримському поході 1689 р., уклав таємний договір 1708 р. зі шведським королем Карлом XII із метою відродження незалежності України.

Іван Мазепа

(1639—1709)

Гетьман в еміграції в 1710—1742 рр., уклав угоду з козацькою старшиною під назвою «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», шукав підтримки європейських країн для відновлення незалежності України.

Пилип орлик

(1672 — 1742)

90

www.e-ranok.com.ua

Тема 10

Гетьман Лівобережної України в 1708—1722 рр., уклав Решетилівські статті 1709 р. із Московською державою, за його правління автономія Гетьманщини була значно обмежена.

Іван Скоропадський

(1646—1722)

Наказний (тимчасовий) гетьман Лівобережної України в 1722— 1724 рр., намагався відстояти права Гетьманщини й обмежити повноваження Малоросійської колегії.

Павло Полуботок

(бл. 1660—1724)

Гетьман Лівобережної України в 1727—1734 рр., провів реформи у сферах судочинства, фінансів, торгівлі й таким чином тимчасово пригальмував наступ царизму на автономію України.

Данило апостол

(1654—1734)

Громадський, культурний і церковний діяч, учений-енциклопедист, ректор Києво-Могилянської академії, письменник, автор історичної драми «Володимир».

Феофан Прокопович

(1681—1736)

91

www.e-ranok.com.ua

Історія України

Тест 2 (контрольний)

1.Який гетьман очолив козаків під час військового походу, напрямок якого позначено стрілками на картосхемі?

а Д. Апостол Б І. Мазепа В П. Полуботок

Г І. Скоропадський

2.Якого року було ухвалено документ, витяг із якого наведено?

«Ми, старшина, кошовий отаман і все Військо Запорізьке, укладаємо договір з ясновельможним гетьманом... Цій генеральній старшині... належить давати поради... гетьману... про цілісність батьківщини, про її загальне благо й про всі публічні справи».

а 1672 р.

Б 1687 р.

В 1710 р.

Г 1727 р.

3.У чому виявися наступ наступ царизму на автономний устрій Гетьманщини на початку ХvІІІ ст.?

а скасуванні полкового устрою на Лівобережжі та Слобожанщині Б переобранні козацькою старшиною гетьмана лише за згодою царя В перетворенні слобідських козацьких полків на регулярні гусарські

Г остаточному закріпаченні селян Лівобережної і Слобідської України

4.Установіть відповідність між визначеннями та поняттями, які характеризують розвиток української культури першої половини ХvІІІ ст.

1

твори, присвячені суперечці навколо ідеї об’єднання православної

а

історична пісня

2

й католицької церков

Б

книжкова гравюра

відбитки на папері з вирізьбленого на дерев’яній дошці малюнка,

В

козацьке бароко

3

які прикрашали книги

Г

козацькі літописи

твори, що складалися у козацькому середовищі й розповідали про

Д полемічна література

 

події козацької історії

 

 

4стиль, що поєднує розкішні оздоби й декоративність із традиціями українського мистецтва

5.Установіть послідовність зміни органів управління у Лівобережній Україні в першій половині ХvІІІ ст.

а гетьманування Д. Апостола

Б правління Першої Малоросійської колегії

В гетьманування І. Скоропадського Г діяльність «Правління гетьманського уряду»

6.Які положення відповідають змісту «Пактів і конституцій законів і вольностей Війська Запорозького» гетьмана П. Орлика?

1 запровадження в Україні республіканської форми правління

2 визнання Правобережною Україною протекторату Туреччини

3 поширення влади гетьмана на Лівобережжя та Слобожанщину

4 визначення території України згідно з Білоцерківською угодою

5 визнання шведського короля протектором Української держави

6 заборона гетьманові мати таємні відносини з іншими державами

92

www.e-ranok.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]