Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0852527_04611_konisheva_s_e_istoriya_ukraini.pdf
Скачиваний:
808
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
15.75 Mб
Скачать

Тема 6

тема 6. УКРАЇНсЬКі ЗЕмЛі В ДРУГіЙ ПОЛОВИНі ХVі ст. (10 тиждень)

Тест 1 (вхідний)

1.Якою цифрою позначено на карті українські землі, що входили до складу Польського королівства до укладення Люблінської унії?

а1

Б 2 В 3 Г 4

2.У чому полягала національна причина виникнення українського козацтва?

апосиленні феодального гноблення українських селян

Б полонізації та покатоличенні українського населення В наявності вільних земель Подніпров’я та Дикого поля

Г постійній загрозі українцям із боку Кримського ханства

3.Кому з історичних діячів належать така характеристика?

«Український князь, представник старовинного роду, що походив від Гедиміновичів. Вживав енергійних заходів для укріплення оборони південних рубежів. Згуртував козаків для боротьби з татарами й збудував фортецю на о. Мала Хортиця».

а Д. Вишневецькому

Б В.-К. Острозькому

В Г. Смотрицькому

Г І. Федорову

4.Установіть відповідність між визначеннями та поняттями.

1

головнокомандуючий реєстрового козацького війська

а

гетьман

2

невелике укріплене поселення, побудоване з деревини

Б

клейноди

3

символи-відзнаки або атрибути українського козацтва

В

курінь

4

військово-адміністративне керівництво Запорізької Січі

Г

січ

 

 

Д

старшина

5.Установіть послідовність подій культурно-релігійного життя на українських землях у другій половині ХvІ ст.

а видання І. Федоровим першодруків «Апостола» і «Букваря» Б створення Пересопницького Євангелія українською мовою В відкриття князем К. Острозьким школи і друкарні в Острозі

Г заснування у Львові Успенського братства і братської школи

6.Які положення відповідають умовам Люблінської унії?

1 об’єднання Польщі й Литви в єдину державу Річ Посполиту 2 ведення Польщею та Литвою спільної зовнішньої політики 3 перехід Волині, Київщини й Брацлавщини до складу Польщі 4 визнання «руської мови» державною мовою Речі Посполитої 5 запровадження Польщею й Литвою спільного законодавства 6 зрівняння у правах православного й католицького духовенства

53

www.e-ranok.com.ua

Історія України

тема 6. УКРАЇНсЬКі ЗЕмЛі В ДРУГіЙ ПОЛОВИНі ХVі ст.

План теми

1.Люблінська унія та її вплив на українські землі.

2.Зміни у соціальній структурі українського суспільства. Виникнення Запорозької Січі.

3.Повстання 90-х років ХvІ ст.

4.Братський рух.

5.Утворення греко-католицької церкви.

6.Розвиток культури й освіти.

Теоретична частина

люБлІнСьКа УнІя та її ВПлиВ на УКраїнСьКІ ЗеМлІ

Усередині ХvІ ст. український народ не мав власної державності. Більша частина українських земель перебувала під владою Великого князівства Литовського (Волинь, Київщина, Східне Поділля) та Польського королівства (Галичина, Холмщина, Західне Поділля).

Зближення Литви та Польщі зумовили зовнішньополітичні обставини:

Литва зазнала поразок під час Ливонської війни з Московським царством (1558—1583 рр.)

іпрагнула отримати воєнну допомогу від Польщі.

Польща прагнула скористатися воєнними невдачами й ослабленням Литви, щоб поширити свій вплив на українські та білоруські землі.

10 січня 1569 р. розпочався Люблінський сейм. Представники Польщі виступали за включення Литви до складу Польщі. Представники Литви прагнули зберегти державну незалежність. Українські князі (Василь-Костянтин Острозький) висували пропозицію об’єднати Україну, Польщю та Литву в одну державу на рівних засадах.

1 липня 1569 р. сейм виніс ухвалу про Люблінську унію (союз) між Польщею та Литвою, яка перед-

бачала об’єднання Польського королівства й Великого князівства Литовського в єдину державу — Річ Посполиту, очолювану виборним королем і спільним сеймом. У державі встановлювалися єдиний державний устрій та грошова система, проводилася спільна зовнішня політика. Литовська, польська та українська шляхта зрівнювалася в правах і отримувала право на володіння маєтками по всій території України. Однак Польща й Литва зберігали окреме законодавство, суд, військо й фінанси.

Люблінська унія мала суперечливі наслідки для України. Від Литви до Польщі перейшли землі Волині, Київщини та Східного Поділля. На українських землях у складі Речі Посполитої стало шість воєводств: Руське (центр — Львів), Белзьке (Белз),Волинське (Луцьк), Подільське (Кам’янець), Брац-

лавське (Брацлав) і Київське (Київ).

Об’єднання більшості українських земель у межах однієї держави сприяло політичному й культурному згуртуванню українського народу. Але водночас унія призвела до остаточного закріпачення селян (Третій Литовський статут 1588 р.), полонізації української шляхти й посилення впливу католицької церкви. Після укладення Люблінської унії український народ був змушений боротися за збереження своєї мови, культури та православної віри.

ЗМІни В СоцІальнІЙ СтрУКтУрІ УКраїнСьКоГо СУСПІльСтВа.

ВиниКнення ЗаПороЗьКої СІчІ

Протягом ХvІ ст. козацтво перетворилося на провідну верству українського суспільства, здатну не тільки захищати українські землі від іноземних нападів, але й зберігати етнічну самобутність українського народу, створивши особливу військову організацію, оригінальне військове мистецтво, самобутню систему управління і власну державу.

Основними передумовами виникнення козацтва були:

наявність вільних земель у Подніпров’ї та Дикому Полі, які мали значні природні багатства

ісприятливі умови для занять землеробством, скотарством, полюванням, ремеслами, промислами;

54

www.e-ranok.com.ua

Тема 6

досвід освоєння незаселених земель уходниками, які навесні подавалися в південні степи на промисли (бортництво, мисливство, рибальство), а восени більшість із них поверталися додому і платили старостам десяту частку своєї здобичі;

заснування уходниками, які не поверталися зимувати додому, укріплених городків-січей для зберігання продукції промислів та оборони від кримських татар;

поява значної кількості людей (селян, міщан, дрібної шляхти), які внаслідок посилення соціального, національного та релігійного гніту прагнули переселитися на нові землі в пошуках кращої долі.

Козаки походили з різних станів: селян, міщан, дрібної шляхти. Займаючись «уходництвом», вони осідали на островах Велика і Мала Хортиця, Томаківка, Базавлук за порогами Дніпра. Для захисту від турків і татар козаки об’єднувались у невеликі ватаги й споруджували укріплені городки — січі.

Згодом за порогами Дніпра утворилася Запорозька Січ — головна військова база козаків, своє-

рідна столиця козацької держави. Першою відомою Запорозькою Січчю вважається фортеця, зведена у 1556 р. українським православним князем Дмитром Вишневецьким на о. Мала Хортиця.

Запорозька Січ мала свою територію — Землі Війська Запорозького, яка поділялася на паланки (Кодацька, Кальміуська, Самарська та ін.). Уся повнота влади належала Січовій (Військовій) раді, на якій право голосу мав кожен запорожець. Рада визначала внутрішню та зовнішню політику, чинила суд, обирала козацький уряд. Військове та адміністративне керівництво здійснювала козацька вій-

ськова старшина, до якої належали кошовий отаман, суддя, осавул, писар ікурінніотамани. Укра-

їнське козацтво мало свої символи-відзнаки — клейноди (корогва, бунчук, булава, каламар, литаври, печатка з гербом).

Запорозьку Січ уважають козацькою республікою, про що свідчать козацьке самоврядування, право козаків брати участь у військових радах і виборах старшини.

ПоВСтання 90-Х роКІВ ХVІ Ст.

Польський уряд залучав козацтво для захисту південних кордонів держави від нападів турків і татар. У 1572 р. польський король Сигізмунд II Август видав універсал про прийняття на державну службу 300 козаків. У 1578р. польський король Стефан Баторій здійснив козацьку реформу й прийняв на службу 600 козаків, яких було внесено до спеціального списку — реєстру.

Реєстрові козаки одержали певні права й привілеї: право на земельні володіння, дозвіл на промисли й торгівлю, незалежність від польської місцевої адміністрації, звільнення від державних податків і повинностей, окрім військової. Це означало визнання польським урядом українського козацтва як стану.

Подальше посилення соціального, національного й релігійного гніту спричинило козацько- селянські повстання.

Дата Подія

1591—1593 рр. Козацько-селянське повстання під проводом запорозького гетьмана К. Косинського на Поділлі, Волині й Київщині.

1594—1596 рр. Козацько-селянське повстання під проводом козацького ватажка С. Наливайка на Брацлавщині, Київщині, Волині й Поділлі.

Незважаючи на поразку, повстання сприяли покозаченню (масовому переходу селян і міщан до козацького стану) й перетворенню козацтва на основну рушійну силу національно-визвольного руху (рух народу за звільнення від панування над собою іншого народу).

БратСьКиЙ рУХ

Церковне життя в українських землях зазнало впливу Реформації та Контрреформації. Реформація — суспільно-політичний рух, спрямований проти католицької церкви. Вплив Ре-

формації виявився в застосуванні реформаційних ідей для оновлення православної церкви, а також у діяльності православних братств (національно-релігійних громадських об’єднань, які займалися

55

www.e-ranok.com.ua

Історія України

культурно-освітньою діяльністю). Здобутками Реформації стали переклад Пересопницького Євангелія (1556—1561 рр.)староруською літературною мовою, її використання в богослужінні, заснування

Львівського Успенського братства та братської школи (1586 р.).

Контрреформація — католицька реформа церковного життя. Вплив Контрреформації виявився в поширенні діяльності на українські землі єзуїтів, які прагнули збільшити кількість прихильників католицизму. Єзуїти відкрили єзуїтські колегії у Львові, Луцьку, Острозі й сприяли розвитку книговидання. Однак ідеї Реформації та Контрреформації не знайшли особливої підтримки серед українських шляхтичів, міщан і селян.

УтВорення ГреКо-КатолицьКої церКВи

У 1596 р.відбулися уніатський та православний церковні собори в Бересті. На уніатському соборі прихильники унії (Іпатій Потій, Кирило Терлецький) затвердили рішення про об’єднання православної й католицької церкви на території Речі Посполитої.

Берестейська унія призвела до утворення на українських землях уніатської (греко-католицької)

церкви, яка зберігала православні обряди, традиції та церковнослов’янську мову богослужіння, однак визнавала зверхність папи римського й основні засади католицького віровчення. Уніатське духовенство урівнювалося в правах із католицьким, звільнялося від податків, отримувало місця в сеймі.

Учасники православного собору (В.-К. Острозький) засудили унію. Польський король підтримав рішення уніатського собору. Українська греко-католицька церква була офіційно визнана польською владою, а православна церква опинилася поза законом. Православні церкви й монастирі передавалися греко-католикам. Однак фактичного зрівняння в правах греко-католиків і католиків не відбулося. Берестейська унія призвела до посилення національно-релігійного гніту й розколу українців на прихильників православ’я та уніатства.

роЗВитоК КУльтУри Й оСВІти

Протягом XvI ст. відбувалося піднесення культурного життя України, незважаючи на її перебування під владою іноземних держав. Українська культура зазнала активного впливу західноєвропейського Відродження.

Відбувалися зміни в розвитку української мови. Так звана проста мова використовувалася для написання судових та урядових документів, літературних творів, літописів, а церковнослов’янська — для написання церковних книг і перекладу простою мовою церковних текстів.

Розвивалася усна народна творчість, основними видами якої були обрядові пісні (колядки, щедрівки, веснянки), історичні пісні («Пісня про Байду») та думи («Маруся Богуславка»).

Поширенню книгодрукування сприяла діяльність Івана Федорова, який заснував друкарню у Львові, де видав перші друковані книги «Апостол» (1574 р.) і «Буквар» (1574 р.), а в друкарні Острога — Острозьку Біблію (1581 р.).

Формувалася українська освіта, осередками якої були слов’яно-греко-латинська школа в Острозі, заснована князем Василем-Костянтином Острозьким (1578 р.) і братська школа у Львові (1586 р.), де вивчали «сім вільних наук» (граматику, риторику, діалектику, арифметику, геометрію, астрономію, музику). Першим ректором Острозької академії був Герасим Смотрицький — письменник, поет, головний перекладач і редактор Острозької Біблії, автор полемічного твору «Ключ царства небесного...». Першими шкільними підручниками стали «Буквар» Івана Федорова, «Граматика словенська» й «Лексис» Лаврентія Зизанія.

Архітектура зазнала впливу європейського Відродження. Унікальними зразками ренесансного церковного та світського будівництва є Успенська церква, каплиця Трьох Святителів, будинок Корнякта, Чорна кам’яниця у Львові. Набуло розмаху будівництво оборонних споруд, зодчі перебудували Острозький та Меджибізький замки, Хотинську й Кам’янець-Подільську фортеці.

Розвивався живопис, найпоширенішими видами якого були іконопис («Богородиця Одигітрія з пророками» Ф. Сеньковича), портрет («Портрет польського короля Стефана Баторія» В. Стефановського), книжкова гравюра — відбиток на папері з вирізьбленого малюнка на дерев’яній або мідній дошці (фронтиспис із євангелістом Лукою в «Апостолі»).

56

www.e-ranok.com.ua

Тема 6

РОБОТА З КАРТОЮ

Українські землі на початку польського володарювання. Перші козацькі повстання

Покажіть на картосхемі:

кордони Великого князівства Литовського та Польського королівства до укладення ними Люблінської унії;

українські землі, які відповідно до Люблінської унії ввійшли до складу Польщі;

кордони воєводств, на які були поділені українські землі в складі Речі Посполитої та їх адміністративні центри;

місце заснування першої січі князем Д. Вишневецьким;

терени Запорозької Січі

напрямок руху козацького війська під час повстань під проводом К. Косинського і С. Наливайка.

РОБОТА З ІСТОРИЧНИМ ДжЕРЕЛОМ

Рішення Люблінського сейму про об’єднання Польщі і Литви в одну державу

Річ Посполиту (1569 р.)

Ми,СигізмундАвгуст,всімузагаліікожномузокрема,комувідатиналежить,людямтеперішнього часу і майбутніх часів оголошуємо даною грамотою таке: нам відомо, що всі чини королівства

* Картосхема подається за виданням: Кульчицький С.В., Мицик Ю.А., Власов В.С. Історія України: Довідник для абітурієнтів та школярів загальноосвітніх навчальних закладів. — К.: Літера ЛТД, 2010. — 528 с.

57

www.e-ranok.com.ua

Історія України

часто нагадували славної пам’яті батькові нашому Сигізмундові, королю польському, і просили його на сеймах і в інших випадках, щоб завершено було те з’єднання або унія Великого князівства Литовського з королівством Польським... Знаючи, що це об’єднання приносило велику славу і користь обом народам, ми спрямували на це діло нашу думку і волю, призначили без дальшого загаяння тут спільний сейм, щоб вирішити і здійснити це діло, щоб уже обов’язково на цьому сеймі було поставлено і закінчено справедливе і ґрунтовне об’єднання і злиття цих держав, так щоб на майбутній час унія нетількинемоглабутиперерванаірозладнана,айщобприносилатакіплоди,якібмоглидатипольському і литовському народові насамперед можливо більший і твердий мир і збереження в цілості,

апотім славу і окрасу.

1.Чим було спричинено укладення унії в Любліні?

2.Які основні положення містила Люблінська унія?

3.Яке значення мали рішення Люблінського сейму для українських земель?

ДОВІДКОВІ МАТЕРІАЛИ

Дати

1556 р. заснування князем Д. Вишневецьким на о. Мала Хортиця першої Запорозької Січі

15561561 рр. створення Пересопницького Євангелія

1566 р. видання Другого Литовського статуту

1569 р. укладання люблінської унії між литвою та Польщею, утворення речі Посполитої

1572 р. спроба польського короля Сигізмунда II Августа залучити українських козаків на державну службу

1574 р. видання І. Федоровим «Апостола» і «Букваря» у Львові

1576—1578 рр. заснування князем К.-В. Острозьким школи й друкарні, створення літературнонаукового гуртка

1576 р. заснування князем К.-В. Острозьким Острозької академії 1577 р. похід запорозьких козаків під проводом І. Підкови в Молдову

1578 р. запровадження польським королем Стефаном Баторієм козацького реєстрового війська (козацька реформа)

1581 р. видання І. Федоровим «Острозької Біблії» 1586 р. заснування у Львові Успенського братства і братської школи 1588 р. видання Третього Литовського статуту

1591—1593 рр. козацько-селянське повстання під проводом К. Косинського 1595—1596 рр. козацько-селянське повстання під проводом С. Наливайка

1596 р. укладання Берестейської церковної унії, утворення греко-католицької церкви

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Українська панівний стан суспільства, представники якого володіли землею, обіймали дер- шляхта жавні посади, виконували військову службу та звільнялися від сплати податків.

Українське суспільний стан, який виник на півдні України наприкінці Хv ст. (слово «козак» козацтво тюркського походження означає «вільна озброєна людина»).

реєстрове частина українського козацтва, яка перебувала на військовій службі Речі Поспо- козацтво литої і була внесена до спеціальних списків-реєстрів.

Запорозька Січ головна військова база козаків, столиця козацької держави й сама держава.

Старшина привілейована верхівка українського козацтва, військове та адміністративне керівництво Запорозької Січі (кошовий отаман, суддя, осавул, писар, курінні отамани).

58

www.e-ranok.com.ua

Тема 6

Клейноди символи-відзнаки українського козацтва (корогва, бунчук, булава, каламар, литаври, печатка з гербом).

Греко- церква, що з’явилися внаслідок унії частини православної церкви з католицькою католицька церквою. Спільними для греко-католицьких церков є грецький (візантійський)

церква обряд і догматика, в основі якої є православна догматика, узгоджена з римокатолицькою. Найчисельнішою в світі греко-католицькою церквою є Українська греко-католицька церква.

Братства релігійні та культурно-просвітницькі товариства, створювані православними міщанами при церковних порафіях (приходах) України в Xv—XvII ст.

ПЕРСОНАЛІЇ

Український православний князь, перший козацький гетьман, засновник першої Запорозької Січі на о. Мала Хортиця, потрапив у полон під час походу в Молдавію і був страчений турками.

Дмитро Вишневецький

(15161563)

Український православний князь, культурно-освітній діяч, засновник слов’яно-греко-латинської школи і друкарні в Острозі, противник Берестейської церковної унії.

Василь-Костянтин острозький

(бл. 1526—1608)

Культурно-освітній діяч, письменник, педагог, перший ректор Острозькоїакадемії,головнийперекладачіредакторОстрозької Біблії, автор полемічного твору «Ключ царства небесного...».

Герасим Смотрицький

(?—1514)

Український першодрукар і книговидавець, засновник друкарні у Львові, де видав перші книги «Апостол» і «Буквар», а в друкарні Острога — Острозьку Біблію.

Іван Федоров

(бл. 1525—1583)

59

www.e-ranok.com.ua

Історія України

Тест 2 (контрольний)

1.Якою цифрою позначено на карті українські землі, що увійшли до складу Польського королівства внаслідок Люблінської унії?

а1

Б 2 В 3 Г 4

2.Козацька старшина — це

аголовнокомандувач реєстрового козацького війська

Бневелике укріплене поселення, побудоване з деревини В символи-відзнаки або атрибути українського козацтва Г військово-адміністративне керівництво Запорозької Січі

3.Яке положення відповідає умовам Берестейської церковної унії? а визнання головою уніатської церкви Київського митрополита

Бофіційна заборона Української православної церкви і братств В визнання зверхності папи римського як першоієрарха церкви Г зрівняння у правах православного і католицького духовенства

4.Установіть відповідність між визначеннями та поняттями.

1

вистава на побутову тему, що ставилася в антрактах між діями спектаклю

а

дума

2

відбиток на папері з вирізьбленого на дерев’яній дошці малюнка

Б

гравюра

3

зображення, виконане з окремих різнокольорових шматочків скла

В

інтермедія

4

уснопоетичний героїчний твір про важливі події і видатних діячів

Г

мозаїка

 

 

Д

фреска

5.Установіть послідовність подій суспільно-політичного життя на українських землях у другій половині ХvІ ст.

а похід запорозьких козаків під керівництвом І. Підкови в Молдову Б запровадження Стефаном Баторієм реєстрового козацького війська В козацькі повстання під проводом К. Косинського та С. Наливайка

Г заснування Д. Вишневецьким Запорозької Січі на о. Мала Хортиця

6.Які твердження характеризують діяльність князя В.-К. Острозького? 1 заснував академію та друкарню в Острозі 2 очолював Львівське православне братство 3 обирався королем на сеймі Речі Посполитої 4 придушив козацьке повстання С. Наливайка 5 виступав проти Берестейської церковної унії

6 брав участь у морських походах проти турків

60

www.e-ranok.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]