Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0852527_04611_konisheva_s_e_istoriya_ukraini.pdf
Скачиваний:
808
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
15.75 Mб
Скачать

Тема 30

Тема 30. РОЗПАД РАДяНСЬКОГО СОЮЗУ І ВІДРОДЖЕННя НЕЗАлЕЖНОСТІ УКРАЇНи (47—48 тижні)

Тест 1 (вхідний)

1.Що стало соціальним наслідком Чорнобильської катастрофи? А величезні фінансові витрати на ліквідацію наслідків аварії Б радіоактивне забруднення поверхні землі, води, атмосфери В підрив довіри до комуністичного керівництва СРСР і УРСР

Гпогіршення стану здоров’я населення забруднених територій

2.Якою цифрою позначено на картосхемі місто, від якого 1990 р. протягнувся «живий ланцюг» з нагоди річниці злуки УНР і ЗУНР?

А 1 Б 2 В 3

Г4

3.Хто з політичних діячів став першим всенародно обраним Президентом незалежної України?

А Л. Кравчук

Б Л. Кучма

В В. Ющенко

Г В. Янукович

4.Установітьвідповідністьміжвизначеннямитапоняттями,якіхарактеризуютьсуспільно-політичний

розвиток України в період «перебудови».

А багатопартійність

1

запровадження більшої політичної, економічної та духовної свободи

2

в житті суспільства

Б гласність

наявність у державі декількох зареєстрованих політичних партій, що

В лібералізація

3

ведуть боротьбу за владу

Г плюралізм

політика максимальної відвертості в діяльності державних органів

Д суверенізація

 

і громадських організацій

 

4визнання декількох незалежних рівноцінних засад, що лежать в основі суспільного життя

5.Установіть послідовність подій, що пов’язані зі становленням незалежності України. А підписання Акта проголошення незалежності України Б прийняття Декларації про державний суверенітет УРСР В підписання Л. Кравчуком Договору про утворення СНД Г проведення перших в історії України виборів Президента

6.Що спричинило невдачу економічних реформ другої половини 1980-х рр.? 1 відсутність реальних умов для формування ринкових відносин 2 непослідовність керівництва СРСР і УРСР у здійсненні реформ 3 відсутність науково обґрунтованої стратегії розвитку економіки

4збереження планової системи розвитку економіки СРСР та УРСР

5 прагнення поєднати адміністративно-командну і ринкову системи

6 незадоволення робітників підприємств і службовців ходом реформ

237

www.e-ranok.com.ua

Історія України

Тема 30. РОЗПАД РАДяНСЬКОГО СОЮЗУ ТА ВІДРОДЖЕННя НЕЗАлЕЖНОСТІ УКРАЇНи

План теми

1.Початок «перебудови». Чорнобильська катастрофа.

2.Загострення соціально-економічної кризи. Фінансове становище та рівень життя населення.

3.Спроби політичних реформ. Перші альтернативні вибори до Верховної Ради.

4.Зростання соціальної та національної активності українського суспільства наприкінці 1980-х рр. Загальноукраїнський страйк шахтарів.

5.Здобуття Україною незалежності: прийняття Верховною Радою Декларації про державний суверенітет, Акта проголошення незалежності України, проведення референдуму та виборів Президента України.

Теоретична частина

ПОЧАтОК «ПЕРЕБУДОВИ». ЧОРНОБИЛЬСЬКА КАтАСтРОФА

Період 1985—1991 рр. став останнім в історії СРСР і УРСР. У 1985 р. Генеральним секретарем ЦК КПРС був обраний М. Горбачов, за ініціативою якого в СРСР почалася «перебудова». «Перебудова» — курс на системну модернізацію радянського суспільства, проголошений новим керівництвом КПРС на квітневому (1985 р.) пленумі ЦК КПРС і підтверджений на ХХVІІ з’їзді КПРС (1986 р.).

Перебудова передбачала докорінні зміни в економічному, політичному й культурному житті суспільства: прискорення соціально-економічного розвитку, демократизацію суспільства, розширення гласності, підвищення рівня життя народу, проголошення «нового мислення» у міжнародних відносинах, припинення «холодної війни».

Початок перебудовчих процесів в Україні збігся з аварією на Чорнобильській АЕС, яка відбулася 26 квітня 1986 р. Від Чорнобильської катастрофи постраждали 3,5 млн чоловік, 73 тис. стали інвалідами. Забрудненими радіацією виявилися 10% території України, особливо Київська, Чернігівська, Житомирська області. Сумарні витрати України на ліквідацію аварії досягли на момент закриття ЧАЕС у 2000 р. 130 млрд доларів. Влада прагнула приховати від населення сам факт аварії, а коли це не вдалося — наслідки Чорнобильської катастрофи.

Перебудовчі процеси в Україні гальмувалися партійним керівництвом на чолі з першими секре-

тарями ЦК КПУ В. Щербицьким (1972—1989 рр.),В. Івашком (1989—1990 рр.), С. Гуренком (1990— 1991 рр.), які на словах декларували відданість «перебудові», а фактично чинили спротив горбачовському курсу. Прагнення відмежуватися від перебудовчих процесів призвело до падіння авторитету Компартії України серед населення й виходу комуністів із її лав.

ЗАГОСтРЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ. ФІНАНСОВЕ СтАНОВИЩЕ

тА РІВЕНЬ ЖИттЯ НАСЕЛЕННЯ

«Перебудова» почалася з економіки. Економічні реформи, які проводилися під гаслом « прискорення» соціально-економічного розвитку, передбачали перехід від екстенсивних до інтенсивних методів господарювання, підвищення продуктивності праці на основі запровадження досягнень НТР, удосконалення методів управління господарством.

З метою впровадження курсу на «прискорення» партійно-державне керівництво СРСР і УРСР прийняло постанови «Про боротьбу з алкоголізмом та його негативними наслідками» (1985 р.), «Про подальше вдосконалення економічного механізму господарювання в агропромисловому комплексі країни» (1986 р.), «Про основні напрями розв’язання житлової проблеми» (1986 р.), «Про заходи щодо посилення боротьби з нетрудовими доходами» (1986 р.), закони СРСР «Про індивідуальну трудову діяльність» (1987 р.), «Про державне підприємство» (1987 р.), Закон УРСР «Про економічну самостій-

ність» (1990 р.).

Реформування економіки проявилося у реорганізації управління господарством на принципах госпрозрахунку, наданні підприємствам самостійності, самоуправління й самофінансування, запро-

238

www.e-ranok.com.ua

Тема 30

вадженні орендних і кооперативних форм господарювання, створенні асоціацій, малих підприємств і спільних підприємств з іноземними фірмами.

Однак спроби економічних реформ виявилися невдалими. Стрімке підвищення зарплат призвело до збільшення дефіциту продовольчих і промислових товарів, зростання цін і темпів інфляції, обміну підприємствами промислової продукції за бартером, запровадження продажу продуктів і товарів за картками споживача з купонами.

Причинами невдач економічних реформ стали відсутність науково обґрунтованої стратегії розвитку, непослідовність і некомпетентність керівництва у здійсненні реформ, прагнення поєднати несумісні адміністративно-командну й ринкову економічні моделі, опір консервативних сил у партійному й державному апараті.

СПРОБИ ПОЛІтИЧНИХ РЕФОРМ.

ПЕРШІ АЛЬтЕРНАтИВНІ ВИБОРИ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ

Після невдалих спроб реформування економіки партійно-державне керівництво керівництво СРСР визнало необхідність здійснення політичних реформ. Реформування політичної системи, яке проводилося під гаслами «демократизації» і «гласності», передбачало поступове формування правової держави, запровадження принципу розподілу влади між законодавчою, виконавчою, судовою гілками, лібералізацію суспільно-політичного життя, пом’якшення цензури, надання можливості отримувати достовірну інформацію, дізнатися правди про історичне минуле, висловлювати власну думку.

Реформування політичної системи проявилося в реабілітації та звільненні всіх політвязнів (1988—1990 рр.), проведенні виборів народних депутатів СРСР на альтернативній основі (1989 р.), скасуванні статті 6 Конституції СРСР про керівну роль КПРС у державі й суспільстві (1990 р.), запрова - дженні посади президента СРСР (1990 р.). Спроби політичних реформ привели до підриву монополії КПРС на владу, формуванню багатопартійності, зростання політичної активності населення.

Напрями

«Перебудова» в УРСР

Заходи перебудови, зміст реформ

реформ

 

Економічні

Проголошення курсу на прискорення соціально-економічного розвитку (1985 р.),

реформи

наданняпідприємствамсамостійності,самоуправлінняйсамофінансування(1987р.),

 

запровадження орендних і кооперативних форм господарювання, створення малих

 

підприємств і спільних підприємств з іноземними фірмами (1988 р.), прийняття

 

Закону «Про економічну самостійність» (1990 р.)

Політичні

Проголошеннякурсунадемократизаціюйгласність,реабілітаціяполітвязнів(1988—

реформи

1990 рр.), проведення виборів народних депутатів СРСР на альтернативній основі

 

(1989 р.), ліквідація монополії КПРС на владу (1990 р.), запровадження посади

 

президента СРСР (1990 р.)

Активізація

Утвореннягромадськихорганізацій(УкраїнськаГельсінськаспілка,1988р.,Народний

національно-

рух України, 1989 р.), формування політичних партій (Українська республіканська

визвольного

партія, 1989 р., Народна партія України, 1989 р., Соціалістична партія України, 1990

руху

р.), проведенні мітингів, демонстрацій, акцій протесту (мітинги у Львові, Києві,

 

голодування студентів, шахтарський страйк)

ЗРОСтАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ тА НАЦІОНАЛЬНОЇ АКтИВНОСтІ УКРАЇНСЬКОГО СУС-

ПІЛЬСтВА НАПРИКІНЦІ 1980-Х РР. ЗАГАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ СтРАЙК ШАХтАРІВ

«Перебудова» сприяла активізації національно-визвольного руху, який проявився у боротьбі за звільнення політичних в’язнів, відновлення статусу української мови, відродження суверенітету України, у формуванні національних громадських організацій і політичних партій, проведенні мітингів, демонстрацій, акцій протесту.

Виникли національно-демократичні та неформальні громадські організації, незалежні від офіцій-

ної влади: Український культурологічний клуб (1987 р.), правозахисна організація Українська Гельсінська спілка (1988 р.), Українська студентська спілка(1989 р.), історико-просвітницьке товариство

239

www.e-ranok.com.ua

Історія України

«Меморіал» (1989 р.), екологічна організація «Зелений світ» (1989 р.). Першою масовою опозиційною організацію став «Народний рух України за перебудову» (НРУ, 1989 р.) на чолі з І. Драчем, який об’єднав представників різних політичних сил, що ставили собі за мету створення незалежної української держави.

Утворилися перші політичні партії: Українська християнсько-демократична партія (УХДП, 1989 р.), Українська республіканська партія (УРП, 1989 р.), Народна партія України (НПУ, 1989 р.), Українська національна партія (УНП, 1990 р.), Ліберально-демократична партія України (ЛДПУ, 1990 р.), Соціалістична партія України (СПУ, 1990 р.).

Формуванню багатопартійної системи сприяли скасування статті 6 Конституції СРСР про ке - рівну роль КПРС у суспільстві (1990 р.), розкол КПУ й створення Демократичної платформи, яка перетворилася на Партію демократичного відродження України (ПДВУ, 1990 р.). Вибори до Верховної Ради України 1990 р. продемонстрували ослаблення авторитету КПУ й посилення впливу опозиції, яка, об’єднавшись у Демократичний блок, одержала майже третину депутатських мандатів. Головою Верховної Ради УРСР був обраний Л. Кравчук.

Відроджувалися такі форми відстоювання прав людини, як мітинги, демонстрації, акції протесту («мітингова демократія»). У Львові відбувся перший за радянський час в Україні мітинг (1988 р.), учасники якого засудили тоталітарний режим і вимагали від влади забезпечення гарантій прав і свобод людини. У Києві пройшла перша екологічна демонстрація й мітинг (1988 р.), учасники якого порушили питання про персональну відповідальність вищого партійно-державного керівництва за наслідки Чорнобильської трагедії.

Від Івано-Франківська через Львів до Києва протягнувся «живий ланцюг» (1990 р.) з нагоди від-

значення роковини Акта злуки УНР та ЗУНР, учасники якого вимагали незалежності України. У Києві відбулася акція голодування студентів (1990 р.), які вимагали відставки Голови Ради Міністрів УРСР і задоволення ряду політичних вимог, зокрема надання конституційної сили Декларації про державний суверенітет України. На шахтах Донецького і Львівсько-Волинського вугільних басейнів спалахнув масовий шахтарський страйк (1989 р.), учасники якого поряд з економічними вимогами висували й політичні вимоги.

Розвиток національно-визвольного руху сприяв формуванню передумов незалежності України й завершився прийняттям Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України і Акта проголошення незалежності України.

ЗДОБУттЯ УКРАЇНОЮ НЕЗАЛЕЖНОСтІ: ПРИЙНЯттЯ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІтЕт, АКтА ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСтІ УКРАЇНИ, ПРОВЕДЕННЯ РЕФЕРЕНДУМУ тА ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНтА

УКРАЇНИ

Наприкінці 1980-х рр. загострилося питання про зміну державного устрою СРСР. У 1988—1990 рр. державний суверенітет проголосили Естонія, Литва, Латвія, Азербайджан, Молдова, Росія («парад

суверенітетів»).

16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет Укра-

їни. Декларація, яка визначила основні напрямки державотворення, внутрішньої і зовнішньої політики, проголосила повноту й неподільність влади республіки в межах її території, поділ державної влади на законодавчу, виконавчу, судову; самостійність України у вирішенні питань економіки, екології, освіти, науки, культури; незалежність і рівноправність у міжнародних відносинах, миролюбну зовнішню політику, нейтралітет; рівність усіх громадян перед законом незалежно від походження, соціального й майнового становища, расової та національної приналежності, статі, освіти, політичних і релігійних поглядів.

Спроба союзного керівництва на чолі з президентом СРСР М. Горбачовим покласти край «параду суверенітетів» і зберегти СРСР шляхом підписання нового союзного договору виявилася невдалою. Референдум 17 березня 1991 р. засвідчив підтримку більшістю населення України державного суверенитету республіки (80,2%) і оновлення СРСР (70,2%).

240

www.e-ranok.com.ua

Тема 30

19—21 серпня 1991 р. реакційні сили здійснили спробу державного перевороту з метою збереження тоталітарного режиму в СРСР. Заколот очолив Державний комітет із надзвичайного стану (ДКНС, рос. — ГКЧП), до складу якого увійшли віце-президент Г. Янаєв, прем’єр-міністр В. Павлов, міністр оборони Д. Язов, голова КДБ В. Крючков та інші вищі посадові особи. В СРСР було оголошено надзвичайний стан, до Москви введено війська, М. Горбачова ізольовано на дачі «Форос» у Криму.

Опір заколотникам очолили президент Росії Б. Єльцині Верховна Рада Росії, на бік яких перейшла армія. Після невдалого штурму «Білого дому» стало зрозумілим, що спроба перевороту провалилася. Підписання нового союзного договору було зірвано, республіки, зокрема Україна, стали брати усю повноту влади у свої руки.

24 серпня 1991 р. Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України, про-

голосивши Україну незалежною демократичною державою. 1 грудня 1991 р. відбувся Всеукраїнський референдум, 90,3% учасників якого підтвердили Акт проголошення незалежності України. 1 грудня 1991 р. відбулися перші вибори президента України, у яких переміг Голова Верховної Ради України

Леонід Кравчук (61,6% голосів).

8 грудня 1991 р. у Біловезькій Пущі неподалік від Мінська президент України Л. Кравчук, президент Росії Б. Єльцин, Голова Верховної Ради Республіки Білорусь С. Шушкевич констатували розпад СРСР і створення Співдружності Незалежних Держав (СНД). 21 грудня 1991 р. в Алма-Аті декла-

рацію про утворення СНД підписали Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан і Україна. 25 грудня 1991 р. М. Горбачов оголосив про свою відставку з посади Президента СРСР. СРСР юридично припинив своє існування. Україна вступила в новий етап своєї історії як незалежна держава.

«Перебудова» не досягла поставлених цілей. Половинчаті та суперечливі реформи призвели до розвалу адміністративно-командної системи та краху радянської економіки, ліквідації тоталітарного режиму, розпаду СРСР і виникненню на його території незалежних держав, зокрема України.

РОБОТА З ісТОРичним ДжеРелОм

Повідомлення про аварію на Чорнобильській атомній електростанції

від Ради Міністрів СРСР, травень 1986 року На Чорнобильській атомній електростанції тривають роботи з ліквідації аварії… Унаслідок

ужитих заходів за минулу добу виділення радіоактивних речовин зменшилось, рівні радіації в районі АЕС і в селищі станції знизились… Розгорнуто роботи з очистки забруднених ділянок прилеглої території. До їх виконання залучено спеціалізовані підрозділи, оснащені необхідною сучасною технікою та ефективними засобами. Деякі агентства на Заході поширюють чутки про те, що нібито під час аварії на АЕС загинуло тисячі людей. Як уже повідомлялось, фактично загинуло дві особи, госпіталізовано всього 197, із них 49 залишили госпіталь після обстеження. Підприємства, колгоспи, радгоспи та установи працюють нормально.

1.Про які історичні події йдеться в документі?

2.Чи відповідає дійсності інформація, наведена в офіційному повідомленні?

3.Як Ви вважаєте, чому влада приховувала від населення правду? Які наслідки мала така позиція влади?

241

www.e-ranok.com.ua

Історія України

 

 

ДОвіДКОві мАТеРіАли

 

ДАтИ

1 березня 1985 р.

М. Горбачова обрано генеральним секретарем ЦК КПРС

Квітень 1985 р.

початок «перебудови»

Травень 1985 р.

постанова ЦК КПРС про подолання пияцтва та алкоголізму

Лютий 1986 р.

ХХVІІ з’їзд КП України

25 лютого —

ХХVІІ з’їзд КПРС

6 березня 1986 р.

 

Квітень 1986 р.

постанова ЦК КПРС про прискорення вирішення житлової проблеми в СРСР

26 квітня 1986 р.

вибух на Чорнобильській АЕС

Травень 1986 р.

постанова ЦК КПРС про боротьбу з нетрудовими доходами

Листопад 1986 р.

Закон «Про індивідуальну трудову діяльність»

Січень 1987 р.

постанова пленуму ЦК КПРС про перебудову і кадрову політику партії

Березень 1987 р.

Постанова Президії Верховної Ради УРСР про вибори до місцевих рад по

 

багатомандатних округах

Червень 1987 р.

Верховна Рада СРСР прийняла «Закон про державне підприємство»

Початок 1988 р.

Українська група сприяння виконанню гельсінських угод перетворилася на

 

Українську Гельсінську спвлку

Травень—червень

Перший з’їзд народних депутатів СРСР

1989 р.

 

Липень 1989 р.

страйк шахтарів України

Вересень 1989 р.

виникнення Народного Руху України (Народний рух України за

 

перебудову)

28 вересня 1989 р.

Пленум ЦК КП України увільнив від обовязків першого секретаря і члена

 

політбюро ЦК КПРС В. Щербицького; першим секретарем ЦК КПУ обрано

 

В. Івашка

Жовтень 1989 р.

прийняття Закону УРСР «Про мови в Українській РСР»

1989—1990 рр.

формування багатопартійної системи в УРСР

1989 р.

відродження громад УГКЦ, створення Української православної церкви

 

Московського патріархату (УПЦ—МП), перший собор УАПЦ

Березень 1990 р.

вибори до Верховної Ради УРСР

15 травня 1990 р.

початок роботи Верховної Ради як постійно діючого парламенту України

4 червня 1990 р.

Головою Верховної Ради УРСР обрано В. Івашка

6 червня 1990 р.

перехід Демократичного блоку народного блоку у Верховній Раді УРСР до

 

конструктивної опозиції, утворення Народної Ради

16 липня 1990 р.

прийняття Верховною Радою Декларації про державний суверенітет

 

України

23 липня 1990 р.

відставка В. Івашка і обрання головою Верховної Ради УРСР Л. Кравчука

3 серпня 1990 р.

Верховна Рада УРСР прийняла Закон УРСР про економічну самостійність

 

республіки

Жовтень 1990 р.

голодування студентів

1990 р.

запроваджено продаж товарів за картками споживача з купонами

Лютий 1991 р.

Верховна Рада ухвалила постанову про відновлення автономії Криму

19—21 серпня 1991 р. спроба антиконституційного перевороту в СРСР (ДКНС)

24 серпня 1991 р.

прийняття Верховною Радою Акта проголошення незалежності

 

України

30 серпня 1991 р.

прийнято Указ про заборону Компартії України

1 грудня 1991 р.

Всенародний референдум підтримав Акт проголошення незалежності

 

України. Президентом України обрано Л. Кравчука

242

www.e-ranok.com.ua

Тема 30

 

 

ТеРмінОлОгічний слОвниК

Перебудова

політичний курс радянського керівництва КПРС на чолі з М. Горбачовим на

 

системну модернізацію радянського суспільства шляхом «революції згори», що

Гласність

реалізувався в СРСР у 1985—1991 рр.

політика максимальної відвертості в діяльності державних і громадських ор-

 

ганізацій, надання можливості отримувати достовірну інформацію, дізнатися

Плюралізм

правди про історичне минуле, висловлювати власну думку.

політична система, за якою влада здійснює свої повноваження у взаємодії з опо-

 

зиційними партіями і громадськими організаціями, яким держава забезпечує

Багатопартійність

право вільно відстоювати свої інтереси.

наявність у суспільстві, державі двох-трьох і більше офіційно зареєстрованих

Суверенітет

політичних партій і рухів, що ведуть боротьбу за владу.

незалежність держави у зовнішніх справах і верховенство у внутрішніх спра-

Інфляція

вах.

знецінення паперових грошей, що перебувають в обігу, падіння їх купівельної

 

спроможності, яке супроводжується постійним зростанням цін на всі товари та

 

послуги.

Ринкові відносини економічні відносини, що складаються в умовах багатоукладної ринкової економіки, вільної конкуренції і рівноправності суб’єктів господарювання.

ПеРсОнАліЇ

Радянський державний і партійний діяч, кандидат економічних наук, перший секретар ЦК Компартії України ЦК КП УРСР у 1989—1990 рр., го- лова Верховної Ради УРСР (1990 р.), перший заступник Генерального секретаря ЦК КПРС у 1990—1991 рр. Під час путчу не підтримав ДКНС.

Володимир Івашко

(1932—1994)

243

www.e-ranok.com.ua

Історія України

Тест 2 (контрольний)

1.Якою цифрою позначено на картосхемі місто, де 1989 р. відбувся установчий з’їзд Народного руху України за перебудову?

А1

Б 2 В 3 Г 4

2.У чому полягає історичне значення документа, витяг із якого наведено?

«Верховна Рада Української РСР, виражаючі волю народу України, прагнучи створити демократичне суспільство, …проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах…»

Асприяв визнанню незалежності України більшістю держав світу

Б надав Україні можливість вийти зі складу СРСР мирним шляхом В створив правовий фундамент для Конституції та законів України

Г консолідував суспільство шляхом об’єднання всіх політичних сил

3.Коли Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України?

А 16 липня 1990 р.

Б 24 серпня 1991 р. В 1 грудня 1991 р.

Г 28 червня 1996 р.

4.Установіть відповідність між визначеннями та поняттями, які характеризують соціально-

економічний розвиток України в період «перебудови».

А госпрозрахунок

1

прибутковість виробництва, яка визначається розміром прибутку на

2

одиницю капіталовкладень

Б оренда

поєднання централізованого керівництва з певною господарською са-

В приватизація

3

мостійністю підприємств

Г прискорення

отриманняособоювкористуванняземлі,засобіввиробництванавизна-

Д рентабельність

 

чений термін за плату

 

4передача державної та муніципальної власності за плату або безкоштовно у приватну власність

5.Установіть послідовність подій суспільно-політичного життя в Україні наприкінці 1980-х — на початку 1990-х рр.

А відновлення діяльності правозахисної організації Української гельсінської спілки Б загальноукраїнський страйк шахтарів, які висували економічні й політичні вимоги В виникнення масової політичної організації «Народний рух України за перебудову» Г утворення «живого ланцюга» з нагоди відзначення річниці Акта злуки УНР і ЗУНР

6.Які заходи в економічній сфері були здійснені керівництвом ЦК КПРС на чолі з М. Горбачовим

уперіод «перебудови»?

1переведення підприємств на самоокупність та самофінансування

2надання підприємствам права на зовнішньоекономічну діяльність

3ліквідація галузевої системи управління й створення раднаргоспів 4 обмеження господарської самостійності промислових підприємств

5запровадження орендних та кооперативних форм господарювання 6 освоєння цілинних земель Казахстану, Сибіру, Північного Кавказу

244

www.e-ranok.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]