Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0852527_04611_konisheva_s_e_istoriya_ukraini.pdf
Скачиваний:
808
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
15.75 Mб
Скачать

Історія України

тема 2. ВИНИКНЕННЯ тА РОЗКВіт КИЇВсЬКОЇ РУсі (3—4 тижні)

Тест 1 (вхідний)

1.За правління якого князя Київська Русь мала територіальні межі, позначені на картосхемі?

аАскольда Б Олега В Святослава Г Ярослава

2.Який напрямок зовнішньої політики Київської Русі був визначальним за правління князя Святослава?

апосилення впливу на Русь провідних християнських держав

Б захист кордонів держави від нападів кочовиків-завойовників В розширення території держави за рахунок завойованих земель

Г установлення дипломатичних зв’язків із сусідними державами

3.Коли відбулася подія, про яку йдеться в уривку з історичного джерела?

«Володимир послав посланців своїх по всьому городу, говорячи: «Якщо не з’явиться хто завтра на річці – багатий, чи убогий, чи старець, чи раб, – то мені той противником буде». …І зійшлося людей без ліку, і влізли вони у воду, і стояли – ті до шиї, а другі – до грудей…, а священики, стоячи, молитви творили…».

а 907 р.

Б 945 р.

В 980 р.

Г 988 р.

4.Установіть відповідність між поняттями та визначенннями.

1

бояри

а

постійне військо князя, члени якого брали участь в управлінні державою

2

віче

Б

старші дружинники, які брали участь в обговоренні державних справ

3

дружина

В

кілька правителів одного роду, котрі змінюють один одного на престолі

4

князь

Г

воєначальник племені або союзу племен у слов’ян, згодом – глава держави

Днародні збори у слов’ян, на яких вирішувалися важливі громадські справи

5.Установіть послідовність подій, пов’язаних із внутрішньою політикою кнізів Київської Русі.

аоб’єднання князем Олегом північних та південних руських земель

Б здійснення княгинею Ольгою реформи збирання данини з населення В заснування князем Ярославом Мудрим Києво-Печерського монастиря

Г запровадження князем Володимиром християнства як державної релігії

6.Які зміни відбулися в суспільному житті східнослов’янських племен напередодні утворення держави?

1 завершення процесу розселення східних слов’ян

2 перетворення дружини на постійне військо князя

3 зменшення ролі князя внаслідок припинення війн

4 посилення значення спадкової власності на землю

5 перетворення влади князя зі спадкової на виборну

6 переростання союзів племен у племенні князівства

16

www.e-ranok.com.ua

Тема 2

тема 2. ВИНИКНЕННЯ тА РОЗКВіт КИЇВсЬКОЇ РУсі

План теми

1.Розселення східнослов’янських племінних союзів.

2.Утворення Київської Русі.

3.Внутрішньополітична діяльність князів Олега, Ігоря, княгині Ольги, князя Святослава.

4.Зовнішньополітична діяльність князів Олега, Ігоря, княгині Ольги, князя Святослава.

5.Князювання Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Запровадження християнства як державної релігії. Спорудження Софійського собору.

Теоретична частина

роЗСелення СХІДноСлоВ’янСьКиХ ПлеМІнниХ СоюЗІВ

У vI—vIII ст. формою суспільного устрою східних слов’ян були племінні об’єднання або союзи племен, які поступово розподілилися на південно-західну, західну тапівнічно-східну групи. У vIІІ—

IX ст. східні слов’яни розселилися на території від Карпат до Оки та від Ладоги до Чорного моря. На території сучасної України проживали племена південно-західної групи: поляни (між прито-

ками Дніпра — Тетеревом і Россю), деревляни (уздовж річок Прип’ять, Горинь, Тетерев), сіверяни (у басейні Дніпра, Десни, Сули, Ворскли, Дінця), волиняни або дуліби (у басейні Західного Бугу й Прип’яті), тиверці (у нижній течії Дністра й Прута), уличі (між річками Оріль і Дніпро, біля Пів - денного Бугу), білі хорвати (у межиріччі Збруча, Прута, Дністра).

Влада у племінних союзах зосереджувалася в руках племінної верхівки, яку складали князі та дружинники. За допомогою дружин князі завойовували нові землі, збирали данину. Найбільш знатні дружинники складали дорадчий орган при князеві — князівську раду. Верховним органом самоврядування залишалося віче — народні збори, які вирішували важливі громадські справи.

УтВорення КиїВСьКої рУСІ

Протягом vII—vIIІ ст. із розпадом родоплемінного ладу у східних слов’ян виникли перші державні об’єднання: дулібський племінний союз, який об’єднував дулібів, полян, деревлян, хорватів, уличів і тиверців, і полянський племінний союз, до складу якого входили поляни, деревляни, сіверяни. У ІХ ст. утворилися племінні княжіння Куявія на чолі з князем Аскольдом (землі полян із центром у Києві) і Славія на чолі з князем Рюриком (землі словенів із центром у Новгороді). Саме вони заклали фундамент ранньофеодальної держави Київська Русь.

Щодо утворення Київської Русі існують кілька теорій. Норманська теорія стверджує, що першими правителями Київської Русі були нормани — князі Рюрик і Олег. Теорія природно-історичного процесу утворення держави у східних слов’ян доводить, що наприкінці vI — на початку vII ст., ще до приходу варягів, у Києві правив перший князь — слов’янин Кий. Останніми представниками заснованої ним династії й першими князями Київської Русі вважаються Дір та Аскольд.

ВнУтрІшньоПолІтична ДІяльнІСть КняЗІВ олеГа, ІГоря, КняГинІ ольГи, КняЗя СВятоСлаВа

Наприкінці ІХ — у Х ст. відбувається швидке територіальне зростання Київської Русі й поступова консолідація держави.

Князь Олег (882—912 рр.) об’єднав північні та південні руські землі й підпорядкував Києву полян, древлян, сіверян, радимичів, словенів і кривичів; посилив князівську владу за допомогою дружинників, які збирали данину з підлеглого населення шляхом полюддя; установив язичництво як державну релігію.

Князь Ігор (912—945 рр.) відновив владу над деревлянами та уличами й зміцнив владу київського князя; збільшив данину з підлеглих племен, під час повторного збирання якої його було вбито повсталими деревлянами.

17

www.e-ranok.com.ua

Історія України

Княгиня Ольга (945—964 рр.) підпорядкувала землі деревлян безпосередньо Києву; упорядкувала збирання данини, чітко визначивши її розміри (уроки) і місця зберігання (погости); прийняла християнство під час подорожі до Візантії.

Князь Святослав (964—972 рр.) відновив владу над в’ятичами; розширив територію Київської держави далеко на схід; посадив своїх синів намісниками у землях, які намагалися відокремитися від Києва; заклав принцип управління державою одноосібним монархом — представником династії Рюриковичів.

ЗоВнІшньоПолІтична ДІяльнІСть КняЗІВ олеГа, ІГоря, КняГинІ ольГи, КняЗя СВятоСлаВа

Київська Русь як одна з наймогутніших держав ранньосередньовічної Європи мала великий вплив на міжнародній арені.

Князь Олег здійснив переможні морські походи на Візантію (907 р., 911 р.), уклавши вигідні для Русі договори, які надавали пільги руським купцям і послам.

Князь Ігор уклав мир із печенігами (915 р.); здійснив походи на Візантію (941 р., 944 р.), уклавши нову угоду, що підтверджувала сприятливі умови для торгівлі.

Княгиня Ольга здійснила дипломатичну подорож до столиці Візантії Константинополя (946 р.); установила дипломатичні відносини з Німеччиною, надіславши посольство до імператора Оттона І

(959 р.).

Князь Святослав розгромив Хозарський каганат і Волзьку Булгарію (964 р.); здійснив два походи на Дунайську Болгарію (967—968 рр., 969—971 рр.), намагаючись заволодіти землями на Балканському півострові, але був змушений укласти угоду з Візантією, за якою відмовлявся від від претензій на візантійські володіння на Дунаї та в Криму.

КняЗюВання ВолоДиМира ВелиКоГо та яроСлаВа МУДроГо. ЗаПроВаДЖення ХриСтиянСтВа яК ДерЖаВної релІГІї. СПорУДЖення СоФІЙСьКоГо СоБорУ

Наприкінці Х — у першій половині XI ст., коли в межах Київської Русі були об’єднані всі східнослов’янські племена, давньоруська держава досягла свого найвищого розквіту.

Князь Володимир Великий (980—1015 рр.) завершив формування території Київської Русі; почав боротьбу з Польщею за червенські міста; звільнив із військової служби найманців — варягів і замінив їх дружинниками — слов’янами; позбавив влади місцеву племінну знать й замінив її своїми синами — посадниками; запровадив нове зведення законів усного права «Устав земляний»; запровадив християнство як загальнодержавну релігію (988 р.).

Володимир Великий вів успішну боротьбу з печенігами, створивши систему земляних укріплень і низку фортець для захисту південних рубежів Київської Русі; налагодив відносини з Візантією, Чехією, Угорщиною, Польщею, Німеччиною, Болгарією; започаткував «шлюбну дипломатію», одруживши своїх дітей з представниками королівських династій європейських країн.

Для піднесення авторитету свого роду та значення своєї держави Володимир забажав одружитися з візантійською принцесою Анною, сестрою візантійського імператора. Після того, як дружина Володимира захопила в Криму Корсунь (Херсонес), імператор погодився на шлюб своєї сестри з Володимиром, але за умови, що той прийме християнство. Охрестившись сам, Володимир зробив християнство державною релігією і влітку 988 р. наказав жителям Києва прийняти хрещення. Обряд хрещення було здійснено в усіх містах і селах держави.

Після прийняття християнства в Київській Русі розпочалося будівництво церковних споруд. Найбільшу церкву було зведено в Києві на честь Богородиці та названо Десятинною, оскільки на її утримання князь виділив десяту частину свого майна. Київ став центром поширення християнства та діяльності православної церкви.

Після прийняття християнства в Київській Русі виникли численні монастирі. Першими монастирями стали Межигірський, Печерський, Видубицький та ін. На утримання вищого православного ду-

18

www.e-ranok.com.ua

Тема 2

ховенства і монастирів київські князі давали великі грошові пожертвування, а також орні землі, ліси, сіножаті й рибні озера. Селяни і міщани для утримання місцевих церков сплачували десятину.

Прийняття християнства на Русі справило величезний вплив на подальший розвиток держави:

зміцнило центральну владу князя, оскільки християнська релігія наголошує, що влада правителя дана Богом;

сприяло формуванню єдиного світогляду та єдиної ідеології для різноплемінного населення держави і його згуртуванню в єдину давньоруську народність;

дало можливість Київській Русі як рівноправній увійти в коло наймогутніших держав Європи;

сприяло бурхливому розвиткові культури, торгівлі, кам’яного будівництва, а також культурним зв’язкам із християнським світом.

Князь Ярослав Мудрий (1019—1054 рр.) розширив кордони Київської Русі на північному заході;

завершив боротьбу з Польщею за червенські міста; остаточно ліквідував місцевий сепаратизм; установив порядок успадкування влади в державі від найстаршого сина до молодшого; прийняв перший писаний звід законів «Руська Правда».

За Ярослава Мудрого християнство остаточно утвердилося в Київській державі. У 1039 р. було засновано Київську митрополію, яка підпорядковувалася Константинопольському патріарху. У 1051 р. собор руських єпископів обрав митрополитом київського церковного діяча і письменника Іларіона. У роки правління Ярослава Мудрого в Київській Русі засновано перші монастирі — св. Юрія, св. Ірини та Києво-Печерський монастир, які стали великими церковними і культурно-освітніми центрами.

Будучи високоосвіченою людиною, Ярослав Мудрий дбав про розвиток освіти в державі. За його розпорядженням створено школу і бібліотеку при Софійському соборі, зібрано перекладачів, які переклали на давньоруську мову багато грецьких книг

Ярослав Мудрий остаточно розгромив печенігів під Києвом (1036 р.); продовжив «шлюбну дипломатію», встановивши династичні зв’язки з Візантією, Францією, Німеччиною, Польщею, Угорщиною, Швецією, Норвегією, за що його називали «тестем Європи».

Успішно відбиваючи напади кочовиків, Київська Русь захищала Візантію та західноєвропейські країни. Політичні, торгівельні, культурні зв’язки Русі з країнами Заходу й Сходу сприяли підвищенню її міжнародного авторитету.

РОБОТА З КАРТОЮ

Київська русь у ІХ—ХІ ст.*

Покажіть на картосхемі:

території розселення східно-слов’янських племінних союзів у vIII—IX ст.;

територіальні межі Київської Русі наприкінці князювання Олега;

торговий шлях «із варягів у греки»;

напрямки військових походів князів Олега, Ігоря і Святослава;

території, приєднані до Київської Русі за князювання Святослава;

напрямки переселення кочових племен печенігів і половців;

місце прийняття християнства князем Володимиром;

території, за приєднання яких вели боротьбу князі Володимир і Ярослав;

територіальні межі Київської Русі наприкінці князювання Ярослава Мудрого.

* Картосхема подається за виданням: Кульчицький С.В., Мицик Ю.А., Власов В.С. Історія України: Довідник для абітурієнтів та школярів загальноосвітніх навчальних закладів. — К.: Літера ЛТД, 2010. — 528 с.

19

www.e-ranok.com.ua

Історія України

РОБОТА З ІСТОРИЧНИМ ДжЕРЕЛОМ

З«Повісті минулих літ»

Ізажадав Олег, щоб вони данину дали на дві тисячі кораблів: по дванадцять гривень на чоловіка,

ав кораблі [було] по сорок мужів. І згодилися греки на це і стали греки миру просити, щоб не пустошив він Грецької землі.

Олег тоді, трохи відступивши од города, почав мир ладнати з обома цесарями римськими, з Леоном і з Олександром. Він послав до них обох у город Карла, Фарлофа, Вермуда, Рулава і Стемида, кажучи: «Згоджуйтесь мені на данину». І сказали греки: «Чого хочете — [того] ми й дамо тобі». І зажадавОлегдативоямнадвітисячікораблівподванадцятьгривеньнакочет,апотімдаватиуглади на руські городи — спершу на Київ, а тоді й на Чернігів, і на Переяславль, і на Полоцьк, і на Ростов,

іна Любеч, і на інші городи, — бо по тих городах сиділи князі, під Олегом сущі.

«[Коли]приходятьруси,нехайпосольськеберуть,скільки[посли]хотять.Аякщоприйдутькупці, хай беруть місячину на шість місяців: і хліб, і вино, і м’яса, і риби, і овочів. І нехай дадуть їм митися, скільки вони хотять. А коли йтимуть руси додому, нехай беруть у цесаря нашого на дорогу їжу,

іякорі, і канати, і паруси, і [все], скільки треба».

Ізгодилися греки, і сказали обидва цесарі і боярство все: «Якщо прийдуть руси не для торгу — хай місячининепобирають.Хайзаборонитькнязьлюдямсвоїм,русам,якіприходятьсюди,щобнетворили

20

www.e-ranok.com.ua

Тема 2

вони капості в селах і землі нашій. Руси, що прибувають, нехай живуть коло [церкви] Святого Мами. А [коли] пошле цесарство наше [своїх мужів], хай ті перепишуть імена їхні, і тоді [хай] візьмуть вони місячину свою.

1.Про які події йдеться в уривку історичного джерела? Коли вони відбувалися?

2.Які вимоги висунув князь Олег до Візантії?

3.Яке значення мала укладена торговельна угода?

Лев Диякон про війну київського князя Святослава з Візантією

«Одні йому радили тихо в темну ніч утекти; інші — помиритися з ворогами, присягти їм на вірність. А Святослав сказав: «Якщо так зробимо, то загине слава, супутниця зброї росів, що легко перемагала сусідні народи і без пролиття крові підкоряла цілі країни, якщо ми тепер ганебно поступимося римлянам. Отже, з відважністю предків наших із думкою, що руська сила непереможна, станемо мужньо на бій за життя наше. У нас немає звичаю рятуватись, тікаючи до батьківщини: або жити непереможеними, або, вчинивши подвиги, умерти зі славою».

1.Про якого князя іде мова в уривку? Укажіть роки його правління.

2.Порівняйте зовнішню і внутрішню політику князя, згаданого в уривку, та його матері. Дайте власну оцінку його діяльності з огляду на внесок у зростання могутності та міжнародного авторитету Київської Русі.

3.Як ви вважаєте, чому відомий український історик М. Грушевський назвав цього князя «запорожцем на престолі»?

З «Повісті минулих літ»

Як то буває, що один зоре землю, другий засіє, а третій жне та їсть багаті овочі. Так і тут: батько Ярослава зорав та зрушив землю, просвітивши хрестом, а Ярослав, Володимирів син, засіяв книжними словами серця вірних, а ми жнемо, користуючись з кожної науки.

1.Поясніть, як ви розумієте слова літописця про значення діяльності князів Володимира та Ярослава.

2.Свої міркування проілюструйте прикладами.

 

 

ДОВІДКОВІ МАТЕРІАЛИ

 

 

Дати

v ст.

перші відомості про заснування Києва

Кінець vІ ст. — початок vІІ ст.

діяльність літописного князя Кия

ІХ ст.

утворення Київської Русі

860

р.

перше хрещення Русі, похід князя Аскольда на Візантію

882

р.

об’єднання князем олегом північних та південних руських

 

 

земель, початок правління династії рюриковичів

882—912 рр.

правління князя Олега в Київській державі

907

р., 911 р.

переможні морські походи князя Олега на Візантію

912—945 рр.

правління князя Ігоря в Київській державі

941

р., 944 р.

морські походи князя Ігоря на Візантію

945—964 рр..

правління княгині Ольги в Київській державі

964—972 рр.

правління князя Святослава в Київській державі

980—1015 рр.

правління князя Володимира Великого в Київській Русі

988

р.

запровадження князем Володимиром християнства як

 

 

державної релігії Київської русі

1017—1037 рр.

спорудження Софійського собору, укріплень навколо «міста

 

 

Ярослава», будівництво Золотих воріт у Києві

1019 р.

битва Ярослава зі Святополком на р. Альті

21

www.e-ranok.com.ua

Історія України

 

 

Закінчення таблиці

1019—1054 рр.

князювання ярослава Мудрого в Київській русі, укладення

 

«Руської правди» — першого зводу законів

1036 р.

розгром князем Ярославом Мудрим печенігів під Києвом

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Князь Племінний союз Християнство

язичництво

Князь олег

(бл. 845—912)

Князь Ігор

(879—945)

вождь племені, з появою держави — її правитель.

територіальне й політичне об’єднання кількох сусідніх племен.

світова релігія, в основі якої — визнання Ісуса Христа посланником Бога, Сином Божим, віра в Трійцю (єдиного Бога у трьох особах) та існування потойбічного світу.

релігійні вірування у багатьох богів, обожнювання сил природи, тварин і рослин, людиноподібних істот (русалок, берегинь та ін.).

ПЕРСОНАЛІЇ

Припускають, що київський князь Олег народився близько 845 року. Про походження князя різні джерела подають різні версії. Так, київський літописець Нестор у «Повісті минулих літ» повідомляє, що в 879 році новгородський князь Рюрик, помираючи, передав владу родичу Олегу, а також «віддав йому на руки сина Ігоря, бо той був ще дуже малий». Новгородський перший літопис називає Олега просто воєводою князя Ігоря. Після смерті новгородського князя Рюрика Олег три роки княжив у Новгороді і, зміцнивши тут своє становище, зібравши дружину з варягів і північних племен, надумав вирушити на південь водним шляхом Волхов — Дніпро. У 882 р. князь Олег пішов на Київ. Оволодівши Києвом і полянськими землями, Олег підкорив древлян (883 р.) і зобов’язав їх платити данину куницями, потім рушив на сіверян (884 р.) й наклав на них меншу данину. У 885 р. Олег завоював радимичів і вони погодилися платити князю таку ж данину, яку давали хозарам. Підкоривши північ, Олег звернув увагу на південь, укріпив кордони Русі. У 907 р. він здійснив похід проти Візантії та змусив її підписати вигідний для Русі договір. 911 р. було складено новий договір, який також був свідченням воєнних та дипломатичних успіхів Київської держави. Олег вдало воював з Хозарією: його дружина захопила хозарські гавані на Каспійському морі.

Після смерті Олега київським князем став Ігор Рюрикович. Він продовжив політику, спрямовану на посилення князівської влади та об’єднання всіх східнослов’янських земель. У 913—914 рр. Ігор воював із древлянами, що не бажали визнавати його зверхності. У 915 р. й 920 р. він виступив проти печенігів, що чинили набіги на Русь, воював з уличами, прагнучи зміцнити позиції Русі на торгових шляхах. Ігор здійснював походи на Закавказзя: у 912—919 рр. руські дружини напали на Абесгун та Сарі, а 945 р. здобули місто Бердау.

У941 р. Ігор вирушив зі своїм військом проти Візантії. Похід закінчився поразкою,оскількируськікораблібулизнищенівізантійцямизадопомогою«грецького вогню». Новий, більш вдалий похід на Візантію він здійснив у 944 р. Тоді греки запропонували викуп і уклали з Руссю новий договір, але не такий вигідний, як попередні угоди.

У945 р. князь Ігор під час збирання данини спровокував повстання деревлян. Його дружина потрапила в засідку, і князь, опинившись у полоні, був убитий древлянами.

22

www.e-ranok.com.ua

Тема 2

Княгиня ольга

(бл. 890—869)

Князь Святослав

(бл. 935—972)

Князь Володимир Великий

(958?—1015)

Продовження таблиці

Княгиня Ольга відмовилася від воєн і зміцнювала державу мирним шляхом. Вона сама об’їздила всі свої володіння, була навіть у Новгороді й Пскові, закладала нові міста, наставляла в них урядників.

Уперше в історії Київської Русі княгиня навела лад у збиранні данини та її розмірах, визначивши норми податків (устави, уроки, оброки) та місце їх збирання (погости). Це було зроблено для того, щоб не повторювалася сумна історія, що трапилася з її чоловіком.

Княгиня прагнула зміцнити й міжнародне становище своєї держави. 957 р. вона з дипломатичною місією відвідала столицю Візантії — Константинополь та уклала новий договір з Візантією.

Син княгині Ольги і князя Ігоря увійшов в історію як князь-завойовник. Головною метою походів Святослава було зміцнення Київської держави, забезпечення вільної торгівлі з країнами Сходу і Візантією, ліквідація зовнішньої загрози на кордонах з боку кочівників.

Святослав підкорив в’ятичів і тим самим завершив об’єднання східнослов’янських племен довкола Києва. Потім він, здійснивши похід на Північний Кавказ, розгромив ясів (осетин) і касогів (черкесів) і приєднав до своєї держави Прикубання.

Святослав здійснив вдалі походи проти волзьких булгар. У 965 р. він розгромив Хозарський каганат і оволодів важливим шляхом по Волзі.

Досягши перемоги на Сході, Святослав переніс воєнні дії на Балкани. Візантійці запросили Святослава завоювати для них Болгарію, щедро обдарувавши князя за послугу. У 967 р. він розгромив болгарське військо і оволодів східною Болгарією, але не передав її візантійцям. Святослав мусив перервати похід, тому що в цей час печеніги взяли в облогу Київ.

Наступного року Святослав повернувся на Балкани. Він планував навіть перенести свою столицю в Подунав’я до заснованого ним міста Переяславець. Однак другий похід виявився невдалим. Святослав був змушений підписати мир з Візантією, зрікшись своїх володінь на Балканах.

У 972 р., повертаючись на батьківщину, князівське військо потрапило у печенізьку засідку на острові Хортиця. У бою загинуло багато русичів і сам князь Святослав.

Після смерті Святослава між його синами почалася боротьба за право княжити в Києві. Переміг у цій боротьбі Володимир Святославич.

Одним із головних завдань князя на початку його правління було утримання понад двох десятків племен під владою Києва. Упродовж 981—984 рр. Володимир приборкав повстання в’ятичів, радимичів, установив для них данину. Володимир також приєднав землі Червенської Русі — міста Червень, Бузьк, Белз, Перемишль, що належали полякам, і землі ятвягів між Німаном та Західним Бугом, а потім землі білих хорватів.

Ще одним важливим завданням князя було відвернення печенізької загрози. Володимир розпочав військову реформу, замінивши племінну організацію війська на феодальну — службу за право володіти земельною власністю. Це зміцнило і владу князя. Окрім цього, була створена система фортець, валів, опорних пунктів тощо на річках Стугні, Сулі, Трубежі.

Адміністративна реформа передбачала ліквідацію племінних княжінь, поділ усієї країни на 8 округів. Округи ділилися на волості, на чолі яких були поставлені довірені особи або князівські сини. Судова реформа запровадила окремий князівський суд, який був світським і відокремленим від єпископського.

23

www.e-ranok.com.ua

Історія України

Закінчення таблиці

Князь ярослав Мудрий

(983?—1054)

Була проведена й релігійна реформа, щоб упорядкувати систему язичницьких вірувань у державі і тим самим сприяти згуртуванню слов’янських племен. Із цією метою він створив язичницький пантеон із шести богів і зробив обов’язковим поклоніння їм. Проте, переконавшись у неможливості таким чином об’єднати державу і запровадити єдину релігію, він ознайомився з іншими релігіями і вирішив прийняти християнство за візантійським обрядом.

Видатний державний діяч і полководець Київської Русі, великий князь Київський Ярослав Мудрий народився близько 983 р. Він був сином Володимира Святославича і полоцької княжни Рогніди Рогволодівни.

Період князювання Ярослава Мудрого позначився новим піднесенням Київської держави. У 1030 р. він заснував над Чудським озером м. Юр’єв (тепер Тарту), здійснював енергійні заходи щодо зміцнення південних кордонів держави. У 1036 р. руські війська вщент розгромили печенігів біля Києва. На честь цієї перемоги закладено в 1037 р. Софійський собор.

За князювання Ярослава Мудрого значно розширилися і зміцнилися міжнародні зв’язки Київської держави. Русь підтримувала тісні відносини з Візантією, Німеччиною, Угорщиною, Францією та скандинавськими країнами. Міжнародне становище держави Ярослав Мудрий закріпив родинними зв’язками з багатьма європейськими правителями.

ПаМ’ятКи арХІтеКтУри та оБраЗотВорчоГо МиСтецтВа

Софійський собор — всесвітньо відома пам’ятка архітектури і монументального живопису ХI ст. Заснування собору згадується в літописах як під 1017 р., так і під 1037 р. Будівничим Cвятої Софії літописці називають великого київського князя Ярослава Мудрого. Джерела свідчать, що в цій справі Ярослав завершив починання свого батька Володимира — хрестителя Русі.

Упродовж сторіч Софія Київська була головною святинею Русі-України — «митрополією руською». Собор, як головний храм держави, відігравав роль духовного, політичного та культурного центру. Під склепінням Cвятої Софії відбувалися урочисті «поса-

Собор Святої Софії у м. Києві дження» на великокняжий престол, церковні собори, прийоми послів, затвердження політичних угод.

24

www.e-ranok.com.ua

Тема 2

Тест 2 (контрольний)

1.Коли відбулася подія, про яку йдеться в уривку з історичного джерела?

«Князь Олег зі своєю дружиною спустився на човнах по Дніпру до Києва і, сховавши своїх воїнов, послав до тамтешніх князів Аскольда й Діра сказати, що прибули новгородські купці. Коли Аскольд

і Дір прийшли, Олег сказав їм: «Не князі ви і не князівського роду, але я є князівського роду». Воїни вискочили й вбили Аскольда й Діра, а Олег став княжити в Києві».

а 860 р. Б 882 р. В 907 р. Г 912 р.

2.Яке твердження характеризує внутрішню політику княгині Ольги?

апочаток процесу збирання земель навколо Києва Б запровадження християнства як державної релігії В визначення розміру данини та місць її зберігання Г приєднання племінних князівств уличів і тиверців

3.За правління якого князя Київська Русь мала територіальні межі, позначені на картосхемі?

аВолодимира

Б Ігоря В Олега

Г Святослава

4.Установіть відповідність між поняттями та визначенннями.

1

верства

а

народні збори, які розв’язували найважливіші громадські питання

2

погост

Б

чіткий розмір данини, що сплачувало князю усе населення держави

3

полюддя

В

соціальний стан, група людей, яка має спадкові права та обов’язки

4

урок

Г

місце, де князівська адміністрація приймала данину від населення

Дформа збирання князем із дружиною данини з підлеглого населення

5.Установіть послідовність подій, пов’язаних із зовнішньою політикою князів Києвської Русі.

аздійснення князем Олегом морських походів на Візантію

Б розгром князем Ярославом Мудрим печенігів під Києвом В укладення князем Ігорем мирного договору з печенігами

Г дипломатична подорож княгині Ольги до столиці Візантії

6.Які риси внутрішньої політики київських князів Володимира Великого й Ярослава Мудрого є спільними?

1 завершення формування території Київської Русі

2 запровадження християнства як державної релігії

3 створення писаного зводу законів «Руська правда»

4 боротьба з місцевим сепаратизмом племінної знаті

5 проведення військової, судової та грошової реформ

6 сприяння розвитку освіти, літописання, архітектури

25

www.e-ranok.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]