Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика. 1я лекция_курс_TZN.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
359.94 Кб
Скачать

5.2. Технічні засоби навчання. Класифікація технічних засобів навчання

Технічні засоби навчання (ТЗН) – це система засобів, що складається з двох взаємопов’язаних частин: специфічних носіїв навчальної інформації (навчальних посібників) і апаратури, за допомогою якої може бути подано навчальну інформацію або її вироблено

З визначення ТЗН випливає, що проблема їх використання має два діалектично поєднані аспекти: педагогічний і технічний.

Педагогічний аспект охоплює питання, які пов’язані із створенням специфічних носіїв навчальної інформації, їх змісту відповідно до дидактичних вимог навчального процесу, а також із розробкою методики їх застосування.

Технічний аспект охоплює питання створення або пристосування апаратури, яка задовольняла б педагогічні і технічні вимоги щодо подання (вироблення) навчальної інформації.

Проблема застосування ТЗН у процесі подання навчального матеріалу є однією з найважливіших у методиці викладання, та вирішення її в різні часи мали свої особливості.

У попередні десятиріччя значне поширення в навчальних закладах мали ТЗН у вигляді схем, плакатів, таблиць і т. ін. Їх випускала промисловість, малювали самі викладачі і складали цілі арсенали таких наочних посібників. Вони-таки були дуже популярними у освітян і добре виконували свої дидактичні функції. Але й мали значні недоліки, до яких належать: обмежена віддаль сприйняття інформації, статичне представлення інформації, великі розміри та потреба в приміщеннях для зберігання, швидке старіння – моральне (неможливість оперативної зміни інформації) та фізичне.

Потреба більш динамічного відображення інформації спричинила перехід до проекційної техніки, і в навчальних закладах з’явилися кіно та діапроектори. Ці технічні засоби були прогресивними на той час і належали до елітних. Пік розвитку навчального кіно припадає на 60 – 70-і роки минулого сторіччя і мало досить розвинену технічну базу. Зараз навчальне кіно використовується дуже мало у зв’язку з недостатньою базою для підготовки навчальних кіно матеріалів та з появою інформаційних комп’ютерних технологій. Діапроектори для демонстрації діапозитивів із малоформатних плівок також не набули особливо широкого застосування, оскільки мають один з основних недоліків – статичність представлення інформації.

До сучасних технічних засобів навчання можна віднести технічні засоби навчання на базі інформаційних комп’ютерних технологій.

Технічні засоби навчання можна класифікувати за різними ознаками, наприклад:

  • за призначенням;

  • виконуваними функціями;

  • способом впливу на учнів.

  1. За призначенням їх можна поділити на ТЗН широкого і спеціального призначення.

  • До ТЗН широкого призначення відносять такі, яким властиві ознаки універсальності. Їх можна використовувати незалежно від віку учнів, у різних галузях знань, на всіх видах занять, не лише з метою подання інформації, а й для контролю за її засвоєнням.

  • До спеціальних ТЗН належать: пристрої, які подають інформацію про динамічну суть процесів, будову механізмів і взаємодію їхніх елементів; тренажерні установки; пристрої механізації процесів, обчислювальне обладнання та пристрої моделювання.

  1. За функціями, що їх виконують ТЗН у навчальному процесі, можна виділити:

  • технічні засоби подання інформації;

  • технічні засоби контролю знань.

  1. За способами впливу на учнів ТЗН можна поділити на візуальні (зорові), аудитивні (звукові) та аудіовізуальні (звукозорові).

  • До візуальних ТЗН відносять такі, що здійснюють інформативний вплив лише на органи зору учнів.

  • За допомогою аудитивних ТЗН здійснюється інформативний вплив лише на слухові органи учнів.

  • До аудіовізуальних відносять такі ТЗН, за допомогою яких інформативні повідомлення впливають одночасно на органи зору і слуху учнів.