Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика. 1я лекция_курс_TZN.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
359.94 Кб
Скачать

5.3.Принципи навчально-методичного проектування інформаційних технологій навчання

Технічні засоби навчання є одним з елементів забезпечення навчального процесу. Їх роль полягає в тому, що вони розширюють можливості викладача при здійсненні процесу передачі учням знань, умінь та навичок. Тому можна сказати, що технічні засоби навчання посилюють навчальну діяльність вчителя. В цьому сенсі ТЗН – основний допоміжний елемент навчального процесу.

Для визначення місця технічних засобів навчання в навчально-методичному комплексі будь-якої навчальної дисципліни розглянемо систему зв’язків в цьому комплексі.

Як видно з цієї схеми, система утворена із чотирьох елементів: викладач, студент (учень), навчальна дисципліна і технічні засоби навчання. Кожний з цих елементів зв’язаний з іншими, тобто зміни, які виникають в одному з них, призводять до змін в інших. Тут можна визначити такі зв’язки:

  • “навчальна дисципліна – технічні засоби навчання”

  • “викладач – технічні засоби навчання”

  • “студент – технічні засоби навчання”

  • “викладач – студент“

  • “викладач – навчальна дисципліна”

  • “студент – навчальна дисципліна”.

Завдання навчально-методичного проектування передбачає дослідження кожного із зазначених зв’язків. В результаті утворюється навчально-методичний комплекс забезпечення навчального процесу за даною навчальною дисципліною. В цьому комплексі навчально-методичне проектування застосування технічних засобів є тією частиною, яка визначається трьома першими зв’язками. Центральною ланкою, що об’єднує ці зв’язки, є технічні засоби навчання.

В процесі проектування зв’язку “навчальна дисципліна – технічні засоби навчання” визначаються такі форми застосування ТЗН, які глибше і повніше розкривають зміст навчальної програми дисципліни і в той же час максимально використовують потенціал технічних засобів, тобто забезпечують взаємне проникнення педагогічної задачі і дидактичних можливостей ТЗН.

Метою проектування зв’язку “викладач – технічні засоби навчання” є конкретизація умов, які були визначені при проектуванні зв’язку “навчальна дисципліна – технічні засоби навчання”, з урахуванням тих обставин, в яких планується вивчати дану навчальну дисципліну. В результаті проектування зв’язку “викладач – технічні засоби навчання” належить у максимальній степені здійснити рішення дидактичних задач, які були поставлені при складанні навчальної програми дисципліни. Умовою, що визначає обсяг застосування технічних засобів, є оснащеність даного навчального приміщення ТЗН. При цьому для визначення рівня інтенсивності застосування тих чи інших видів технічних засобів належить керуватися принципом розумного дозування.

Метою проектування зв’язку “студент – технічні засоби навчання” є забезпечення умов, що сприяють кращому сприйняттю учнями інформації, яку викладач планує надати учням. При цьому враховуються як можливості технічних засобів, які застосовуються, так і фізіологічні можливості людини отримувати інформацію.

Отже, при проектуванні інформаційних технологій у навчальному процесі належить керуватися такими методичними принципами:

  • підпорядкування ТЗН педагогічній задачі, а не навпаки;

  • розумне дозування використання ТЗН в сполученні з традиційними методами навчання;

  • поєднання можливостей традиційних і нових видів технічних засобів, таких як інформаційні комп’ютерні технології;

  • вибір такого варіанту застосування ТЗН, завдяки якому роль викладача підвищується.