Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика. 1я лекция_курс_TZN.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
359.94 Кб
Скачать

5.7. Технічні засоби навчання на базі інформаційних комп’ютерних технологій

Комп’ютерна технологія навчання означає використання комп’ютерів під час усіх видів навчальних занять та контролю знань, для індивідуального навчання, розвитку інтелектуальних і творчих можливостей учнів

Поява персональних комп’ютерів відкрила широкі можливості для створення та застосування різноманітних навчальних систем. Діапазон застосування цих систем простирається від найпростіших ігрових програм для побутових комп’ютерів, які допомагають засвоїти граматику та напрацювати навички роботи з клавіатурою, до складних програм, орієнтованих на вивчення навчальних дисциплін, або програм, які допомагають оволодіти спеціальними знаннями та навичками.

Важливе значення для навчання мають імітаційні програми, які дають змогу моделювати не тільки нерухомий світ, але й середовище, в якому рухаються об’єкти вивчення.

Комп’ютер у навчальному процесі – це не тільки об’єкт вивчення. Комп’ютери застосовують на заняттях з метою автоматизації навчання. На екрані монітора можна читати будь-який матеріал як зі сторінок підручника. В пам’яті комп’ютера можна помістити значно більше добре ілюстрованого матеріалу, ніж у книзі. Контрольну роботу також можна виконати на комп’ютері, який сам поставить оцінку, проаналізує помилки і порадить, як їх виправити. Навчальні теми можна реалізувати у вигляді комп’ютерних ігор та навчальних проектів. Якщо учень якоїсь теми не засвоїв, він може її відпрацювати після занять індивідуально.

Комп’ютер дає змогу створювати і редагувати тексти, складати навчальні програми, прикладні програми розв’язування практичних задач, формувати бази даних і поновлювати інформацію в уже створених базах та ін.

Комп’ютер у навчальному закладі можна використати також як засіб доступу до електронних довідників, користуючись глобальною мережею Інтернет.

Все це складає базу для створення технічних засобів навчання на основі інформаційних комп’ютерних технологій.

Розробка нових наочних матеріалів

Оскільки інтерактивна дошка SMART Board є втіленням новітнього засобу мультимедійних технологій, то власне програмне забезпечення інтерактивної дошки та наявність інтеграції з найбільш поширеними програмами дає можливість використати її для розробки нових наочних матеріалів. Наочними матеріалами можуть бути текстові та графічні повідомлення, слайди, відео сюжети, діючі вікна будь-яких програм, комп’ютерні моделі об’єктів реального світу чи технічних систем тощо.

Залежно від змісту навчального матеріалу інтерактивну дошку можна використати для відтворення статичних об’єктів (будови механізмів, морфології та анатомії рослин тощо) та для відтворення динамічних процесів та явищ (роботи механізмів, функціонування органів тварин, технології виробництва тощо).

Відтворення статичних об’єктів

Відтворення статичних об’єктів здійснюється такими способами.

Від частини до цілого”. Спочатку демонструють і пояснюють будову окремих частин, потім усієї системи. У цьому випадку може бути використаний метод із зворотним демонструванням: спочатку демонструють і пояснюють будову усієї системи, потім окремих частин.

Від загального до часткового”. Цей спосіб використовується у випадку, якщо необхідно спочатку показати загальну схему будови об’єктів відповідного класу, на якому наочно продемонстровані характерні риси, а потім наводяться декілька окремих прикладів об’єктів, які мають як характерні риси, так і відмінні особливості.

Від часткового до загального”. Цей спосіб передбачає одночасний показ декількох об’єктів, висновки про їхні загальні ознаки і властивості системи шляхом порівняння цих об’єктів, визначення властивості системи, виходячи з даного аналізу, і формулювання поняття про певні класи об’єктів. Узагальнений образ об’єкта зручно представити на схемі.

Від простого до складного”. Спочатку подається загальна спрощена схема об’єкта, а потім на контур кожної частини, що представлена на схемі, накладається зображення з більш детальними рисами.