Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fashevska_t_m_konspekt_lekcii_toe.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.96 Mб
Скачать

22.2 Індуктивність кільцевої та циліндричної котушок

Якщо в кільцевій котушці чи в одношаровій циліндричній котушці, у якої довжина набагато більша за діаметр, з ω витків довжиною l, діаметром циліндричного каркасу D протікає постійний струм, то напруженість магнітного поля усередині котушки з урахуванням, що довжина котушки набагато більша за її діаметр, буде:

Тоді індукція:

магнітний потік в котушці:

потік зчеплений з витками (потокозчеплення):

Таким чином, індуктивність кільцевої котушки з ω витків довжиною l:

де - переріз котушки, м2

Тобто, індуктивність залежить від розмірів котушки, кількості витків та магнітної проникності осердя котушки, тобто характеризує властивості самої котушки чи контуру.

Якщо довжина котушки мало відрізняється від діаметра її циліндричного каркаса, то у формулу індуктивності вводять поправочний коефіцієнт, який залежить від відношення діаметру до довжини котушки (приводиться у довідниках). Наприклад, при .

Для збільшення індуктивності котушки на її каркас наносять обмотку з кількох шарів, тоді індуктивність багатошарової циліндричної котушки буде:

де - кількість шарів обмотки котушки,

- індуктивність одношарової котушки, у якої діаметр дорівнює півсумі

зовнішнього й внутрішнього діаметрів багатошарової котушки:

Індуктивність двохпровідної повітряної лінії у зв’язку з великою довжиною проводів зручно визначати на 1( км) її довжини - .

де - відстань між проводами, м

- радіус проводів, м

- магнітна проникність проводів, яку для усіх проводів, окрім стальних,

можна прийняти 1.

22.3 Самоіндукція. Ерс самоіндукції

Знаючи індуктивність котушки, кількість її витків й величину струму, який протікає по котушці можна визначити величину магнітного потоку, який створює цей струм:

Якщо ж по котушці пропустити змінний струм (який змінюється з часом за величиною, позначається і), то створений котушкою потік теж буде змінний і індукуватиме у витках котушки згідно з законом електромагнітної індукції ЕРС, яка в даному випадку називається ЕРС самоіндукції. А явище виникнення у котушці чи контурі індукованої ЕРС під впливом зміни її власного магнітного потоку називається самоіндукцією. Таким чином, ЕРС виникає в усякому замкненому колі, якщо в ньому змінюється струм.

ЕРС самоіндукції прямо пропорційна індуктивності й швидкості зміни струму у колі:

Тобто чим швидше змінюється струм у котушці, тим при рівних інших умовах буде більша в ній ЕРС самоіндукції. Знак мінус у правій частині формули відображає правило Ленца: ЕРС завжди направлена назустріч струму, який її викликає (проти-ЕРС). При збільшенні струму, ЕРС негативна й направлена назустріч струму, тобто протидіючи його зросту. В цьому випадку джерело електроенергії виконує роботу для переборювання опору ЕРС. При зменшенні струму ЕРС позитивна й направлена однаково зі струмом, тобто протидіючи його зменшенню. В цьому випадку енергія магнітного поля переходе в енергію електричного поля, яка витрачається у даному колі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]