Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fashevska_t_m_konspekt_lekcii_toe.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.96 Mб
Скачать

15 Магнітне поле провідника зі струмом та котушки

15.1 Магнітне поле провідника зі струмом

Напруженість магнітного поля усередині прямолінійного проводу зі струмом у точці, яка знаходиться від вісі проводу на відстані меншою за радіус проводу r :

Таким чином, напруженість магнітного поля у всякій точці усередині прямолінійного проводу зі струмом пропорційна відстані до цій точки від вісі проводу. Тобто, у центрі (при =0) Н=0 та В=0. А напруженість на поверхні проводу ( ):

буде найбільша для цього магнітного поля (де - діаметр проводу, м).

Напруженість магнітного поля навколо прямолінійного проводу зі струмом у точці, яка знаходиться від вісі проводу на відстані більшою за радіус проводу:

Графік зміни напруженості магнітного поля усередині та поза проводу вказаний на рисунку 15.1.

Рисунок 15.1 - Графік зміни напруженості магнітного поля усередині та поза проводу

Помножив значення отриманої напруженості поля на абсолютну магнітну проникність, визначимо магнітну індукцію за формулою:

Індукцію у всякій точці магнітного поля струмів, які протікають по двом проводам, визначають за геометричною сумою векторів магнітної індукції у цій точці:

В цьому випадку магнітне поле уявляють як результат накладення магнітних полів у першому та другому проводах. Поле паралельних проводів з однаково направленими струмами вказано на рис.15.2(1) та поле протилежно направлених струмів - на рис.15.2(2).

1

Рисунок 15.2 - Поле паралельних проводів з однаково направленими струмами (1) та поле протилежно направлених струмів (2)

15.2 Магнітне поле котушки

Напруженість магнітного поля у центрі кругового провідника зі струмом:

де - діаметр витка котушки, м

Напруженість магнітного поля у точці, віддаленої від площини контуру кругового провідника зі струмом на відстані :

Розглянемо кільцеву котушку (рис.3.3). Напруженість поля у точці на відстані від вісі кільцевої котушки з кількістю витків ω буде:

Так як алгебраїчна сума струмів скрізь поверхню, обмежену контуром, радіус якого менше за R1 та більше за R2, дорівнює 0, то напруженість та магнітна індукція поза кільцевої котушки будуть дорівнювати нулю.

Якщо , то . При чому найбільше значення напруженості поля буде на внутрішній поверхні кільця ( ), найменше - на зовнішній ( ). Чим менше різниця між R1 та R2, тим ближче по значенню Нmax та Hmin. Помножив значення отриманої напруженості поля на абсолютну магнітну проникність, визначимо магнітну індукцію за формулою:

Рисунок 15.3 - Кільцева котушка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]