Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fashevska_t_m_konspekt_lekcii_toe.doc
Скачиваний:
239
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.96 Mб
Скачать

11.2 Режими роботи кола

Таким чином, існують наступні режиму роботи електричного кола:

  • Холостий хід (чи неробочий хід) - це режим роботи кола при

розімкнутому зовнішньому колі (І=0). Коли електричне коло ввімкнути через опір, який прагне до нескінченності (чи набагато більший за опір всього кола. Характерно:

  • КЗ - це з’єднання двох проводів електричного кола, які приєднанні до

різних затискачів джерела, через дуже малий опір в порівняні з опором самих проводів, наприклад амперметр. При КЗ напруга на затискач джерела різко падає, а струм швидко збільшується до критичних величин, що може привести до сильного нагріву проводів, їх перегріву, займанню обладнання тощо, тому коло потрібно розімкнути. Для цього використовують апарати захисту від КЗ (запобіжник, вимикач). Характерно:

  • Номінальний. При протіканні струму по проводам згідно закону Джоуля –

Ленца відбувається нагрів проводів й віддача тепла у зовнішнє середовище. Швидкість віддачі тепла пропорційне різності температур між провідником та зовнішнім середовищем. В перший час після ввімкнення кола різність температур між проводом, устаткуванням та зовнішнім середовищем мала, тому більша кількість тепла йде на нагрів провода, а інша розсіюється у зовнішнє середовище. Провід швидко нагрівається. З ростом температури проводу збільшується кількість розсіючого тепла, тому зріст температури провода зменшується. При деякій температурі проводу, яку назвали сталою, кількість тепла, яка виділяється у проводі, дорівнює кількості розсіючого тепла у зовнішнє середовище. При дальшому проходженні незмінного струму температура провода залишається постійною. Час нагріву до сталої температури свій для кожного провідника: лампа розжарювання нагрівається секунди, а двигун - години. Режим роботи кола, при якому стала температура дорівнює нормі, називається номінальним (чи гранично допустимим), а струм, напруга, потужність… - номінальними й вказуються у паспортних даних устаткування. Нагрів провідників не можна допускати вище за сталу температуру, так як ізоляція при сильному нагріві може обвуглитися й навіть зайнятись. Перегрів голих проводів у ЛЕП приводе до зміни їх натягу.

  • Перевантаження. Коли по проводу проходе струм, який не набагато

більший за номінальний ( десь до 30%ІНОМ ), то провідник буде перевантаженим. Так як усталена температура не миттєво зростає, то короткочасне перевантаження допустити можна. Цей час перевантаження регламентується в залежності від виду устаткування та його номінальних параметрів. Наприклад, перевантаження на 30% силового масляного трансформатору допускається до 6 годин при температурі зовнішнього середовища до +25°С. Для захисту від перевантажень використовують теплові реле, які можуть діяти як на сигнал (коли перевантаження у колі допустиме) так і на відключення.

Режим роботи узгоджений, це коли Rn=r0. При цьому режимі на споживачі виділяється максимальна потужність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]