Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
123.42 Кб
Скачать

Весільний обряд

Цікавим і захоплюючим є обряд весілля. Весілля можна провести в різних стилях: в народному, в національному, в нетрадиційному стилі. Але частіше все-таки сучасні пари звертаються до традиційного обряда весілля з елементами народних традицій.

Спершу, молодий забирає молоду з дому батьків. У домі молодої проводиться певна підготовка для зустрічі нареченого з його сватами: придумуються різні випробування, які повинен пройти молодий, після чого він забирає наречену і везе до РАГСу. У РАГСі проходе обряд регістрації шлюбу, а вже потім молоді їдуть відзначати своє торжество.

На порозі ресторану їх зустрічають батьки: батьки та гості, які тримають рушники. Здебільшого тримається три рушника, під якими проходе молода пара. Перший рушник – це рушник їхнього кохання, щоб вони пронесли це світле почуття через все життя. Другий рушник – це рушник їхнього сімейного життя, аби їх стосунки у сім’ї були прикладом для їхніх дітей. І третій рушник – це рушник, дорога до батьківського дому, щоб вони не забували про батьків, і завжди приходили і поверталися у рідну домівку. Затим батьки благословляють молодих короваєм. Традиційно, коровай розламується, аби визначити, хто стане головним у сім’ї. Потім батько зв’язує руки молодим та проводить їх у весільну залу. За столами, традиційно за першим столом іде привітання молодих, побажання їм щасливого подружнього життя, дітей гарних, кохання, і особлива увага приділяється вітанню батьків. Для цього батьки готують або спеціальне привітання, або об’єднаються, і разом з сватами одне привітання; і обдаровують молоду пару.

Гості також обдаровують молоду пару. Буває, що створюється весільно-рахувальна комісія, яка тримає там шкатулку. Яка називається швейцарським банком або скринькою, в яку гості всі вносять вклади. Потім весільно-рахувальна комісія опечатує цю скриньку. Часто на сільських весіллях весільно-рахувальна комісія перераховує гроші, які подарували гості, і обов’язково оголошується гостям, який же стартовий капітал є у молодої сім’ї.

Потім їде блок танців, розважальний блок, але перед цим обов’язково є перший танець молодих, коли наречена з нареченим танцюють під улюблену пісню, красиву, а в цей час гості створюють коло і підтримують молоду пару.

Як правило, за другим столом іде бесіда з гостями, різні застольні ігри про знання пари, про якісь особливості подружнього життя, вручаються дипломи свекрухі, свекру, тестю і тещі. Буває, що ще вручаються дипломи свідкам цього весілля. Таким чином, якби присвоюються батькам нові звання. Також за другим застоллям робиться прогноз на те, хто народиться у молодого подружжя перший: хлопчик чи дівчинка. Для цього є різні варіанти: або це аісти, які бігають із ползунками голубенькими та розовими на хлопчика і на дівчинку, або це зайчики, які ходять з горшками – ну це вже сучасна інтерпретація; або це просто конверти голубий та розовий, в який складаються гроші. Тобто на кожному весіллі це може бути свій якийсь варіант.

Потім знову йде блок розважальний – це танці, конкурси, і обов’язково у середині цього свята є така традиція як знімання фати з нареченої. Це означає те, що наречена вже не просто дівка, не просто наречена. А вона господиня у новій родині. І жених знімає фату. За кожну шпилєчку, кожну булавочку, яку він витягне із фати, він цілує наречену. Мама жениха тримає хустину, а мама нареченої потім забирає фату.

Після того, як фата знята, свекруха надіває хустину на невістку, і є такий танок невістки та свекрухи. Але перед цим їще може бути танець нареченої та її тата, як би останній дівочий танець.

Потім є такий ще момент на весіллі, коли наречений знімає з ніжки нареченої підвязку, і кидає для того, щоб спіймали дружки нареченого, хто не одружений, аби визначити, хто наступний одружиться. І наречена кидає свій весільний букет, який ловлять незаміжні дівчата, щоб визначити, хто наступною вийде заміж.

Після цього запалюється родинне вогнище, сімейне родинне вогнище. Під час цієї хвилюючої миті ведучий весілля розповідає легенду про сімейний очаг, або про щастя, коли дуже важливо, щоб молода подружня пара запам’ятала, що найголовніше у родині це повага один до одного та збереження сімейного родинного тепла.

Після цього, гості всі проходять до столу і молоде подружжя пригощає всих гостей або караваєм, яким зустрічали їх батьки: розламують, роздають по кусочку всим гостям, або сучасна традиція – це розрізання весільного торту, коли наречена з нареченим відрізають перший кусочок торту і можуть його продати, аби поповнити сімейний бюджет, або вручають його найближчим найдорожчим людям – це батькам, а потім уже весь торт ділиться між всими гостями.

Проводжають сімейну пару, молоду або створюючи коридор із гостей які тримають свічечки і проводжають, або під оплески гостей, якщо пара раніше покидає весілля.

Сучасним моментом на весіллях є запалення китайського фанарику, коли загадують бажання і відпускають його до неба та феєрверки.

Обрядузаконенная традицией совокупность действий, исполненных в сакрально-регламентированное время, месте, и направленные на достижение цели.

(07,06,2012)