Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_OON.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
607.5 Кб
Скачать

14 Мая 2008 года, среда

Прес-служба Мінюсту

Украина

Україна представила національну доповідь про ситуацію із забезпеченням захисту прав людини в країні в контексті дотримання своїх міжнародних зобов’язань. Захист доповіді, що проходитьв рамках нового механізму діяльності Ради ООН з прав людини – Універсального періодичного огляду, відбулась 13 травня на 2-ій сесії Робочої групи Ради ООН з прав людини у м. Женева (Швейцарія).

Національна доповідь України підготовлена на основі матеріалів, наданих Мін’юстом, МЗС, Генпрокуратурою, Мінсім’ї, МВС, Міносвіти, Держдепартаментом з питань виконання покарань, Держкомітетом у справах національностей та релігії, а також Всеукраїнською асоціацією громадянських організацій «Українська Гельсінська спілка з прав людини» та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

У ході представлення доповіді та проходження огляду по Україні порушуватимуться питання прав жінок, ліквідації насильства стосовно жінок та насильства в родинах, гендерної рівності, виконання положень Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, боротьби з торгівлею людьми, зокрема жінками. Крім того, будуть порушуватися питання прав дітей, виконання положень Конвенції про права дитини, боротьби з тортурами та іншими видами жорстокого поводження, виконання положень Конвенції проти катувань, захист прав людини в умовах боротьби з тероризмом, проблеми утримання в закладах пенітенціарної системи, боротьби з безкарністю, корупцією, расовою та релігійною дискримінацією та інші.

До «трійки» доповідачів, які здійснюватимуть координацію процесу огляду по Україні, увійшли Гватемала, Республіка Корея та Російська Федерація. Визначення «трійок» доповідачів відбулося шляхом жеребкування з урахуванням необхідності забезпечення дотримання принципу справедливої географічної представленості.

Проходження огляду по країні включає представлення національної доповіді, проведення інтерактивного діалогу між країною, що проходить огляд, і Радою та прийняття в Робочій групі проекту доповіді. Запитання, які ставляться делегаціям країн, що проходять огляд, стосуються зобов’язань у рамках всіх міжнародно-правових документів у галузі прав людини та грунтуються на висновках та рекомендаціях конвенційних органів у цій галузі, а також інформації, отриманої від неурядових та міжнародних організацій. http://pro-zakon.com/node/263

04.07.2012 / rbc.ua

ООН: В Україні спостерігається зменшення бідності, але зменшується і споживання

В Україні на шляху досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття, які ставить ООН, спостерігається прогрес, про що свідчить зменшення бідності за абсолютним виміром, забезпечення доступу до початкової та середньої освіти, поліпшення здоров'я матерів та зменшення дитячої смертності. Про це ідеться у прес-релізі відділення ООН в Україні.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун представив світовій спільноті щорічну моніторингову доповідь з Цілей Розвитку Тисячоліття (ЦРТ). Він зазначив, що три цілі вже досягнуто, а досягнення інших цілей потребує дотримання зобов'язань, взятих урядами 10 років тому. У передмові до доповіді генсек наголосив, що подальший успіх залежить від виконання восьмої ЦРТ (глобальне партнерство з метою розвитку).

Згідно з тезами генсека ООН, подолання бідності є першочерговим завданням порядку денного глобального розвитку. 'Бідність сама по собі є порушенням прав людини, адже через бідність унеможливлюється дотримання низки прав і свобод людини. В Україні сьогодні можна говорити про появу нових тенденцій, які свідчать на користь загального покращення становища нужденних: за всіма монетарними порогами (як абсолютними, так і відносними) рівень бідності продовжує знижуватися. Так, рівень абсолютної бідності (за межею прожиткового мінімуму) зменшився з 18,5% за 9 місяців 2010 р. до 15,2% за 9 місяців 2011 р. Це означає, що майже півтора мільйони людей вийшли зі стану бідності, і вартість їхнього середньодушового споживання перевищила розмір прожиткового мінімуму. Протягом 2010-2011 рр. рівень абсолютної бідності (за критерієм вартості добового споживання 5 дол. США на особу за ПКС) скоротився вдвічі і становить 1,4% (за даними 9 місяців 2011 р.)', - сказано в заяві ООН.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук України, якими послуговується ООН, зниження відносної бідності відбувається за рахунок покращення ситуації серед сімей з дітьми - цей показник зменшився до 31,7% та серед працюючих - до 19,8% (дані за 9 місяців 2011 року). В основному покращення відчули багатодітні домогосподарства, де рівень бідності знизився за 9 місяців 2011 р., порівняно з відповідним періодом попереднього року, на 3,1 відсоткові пункти. Незважаючи на покращення ситуації, багатодітні родини сьогодні мають найвищі ризики бідності: рівень бідності у 2,2 рази перевищує середнє по країні значення.

Тенденції подолання монетарної бідності спостерігаються на тлі зростання рівня бідності за критеріями споживання, що свідчить про те, що більшість громадян країни ще відчувають економічну кризу, а їхні споживчі можливості звужуються надалі. Так, наприклад, зросла частка населення, чий раціон харчування має енергетичну цінність менше 2100 кКал на добу (з 13,7 до 14,4%). Ще одним негативним свідченням погіршення споживчих можливостей населення є зростання рівня бідності за структурним критерієм, тобто зростання питомої ваги населення, яке витрачає на харчування понад 60% свого бюджету (за останній рік цей показник зріс з 42,8 до 44,1%).

За попередніми оцінками ООН, кількість людей у світі, що живуть на суму менш ніж 1,25 дол. на день, у 2010 р. зменшилась вдвічі порівняно з 1990 р. Частка людей, які мають доступ до якісної питної води збільшилась з 76% у 1990 р. до 89% у 2010 р., тобто понад 2 млрд людей покращили умови життя. У світі частка міського населення, що живе у нетрях, скоротилася з 39% у 2000 р. до 33% у 2012 р. Наприкінці 2010 р. у регіонах, що розвиваються, понад 6,5 млн людей отримували антиретровірусну терапію від ВІЛ/СНІДу.

'Проте бідність залишається гострою проблемою, що турбує суспільство, немає зрушень у скороченні гендерної нерівності, масштаби поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу залишаються загрозливими, загострились проблеми у сфері екології', - ідеться у доповіді генсека ООН.

ООН наводить Цілі Розвитку Тисячоліття для України:

Ціль 1. Подолання бідності (ліквідувати до 2015 р. бідність за критерієм 5 дол. США на добу за ПКС; скоротити питому вагу бідного населення (за національним критерієм бідності) до 25% за рахунок зменшення чисельності бідних серед дітей та працюючих; зменшити в 10 разів до 2015 р. питому вагу населення, чиє споживання є нижчим рівня фактичного прожиткового мінімуму).

Ціль 2. Забезпечення якісної освіти впродовж життя (підвищити рівень охоплення освітою та підвищити якість освіти)

Ціль 3. Забезпечення ґендерної рівності (забезпечити ґендерне співвідношення на рівні не менше 30 до 70% тієї чи іншої статі у представницьких органах влади та на вищих щаблях виконавчої влади; скоротити наполовину розрив у доходах жінок і чоловіків)

Ціль 4. Зменшення дитячої смертності (зменшити рівень смертності дітей віком до 5 років на чверть)

Ціль 5. Поліпшення здоров'я матерів (зменшити наполовину рівень материнської смертності)

Ціль 6. Обмеження поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу і започаткування тенденції до скорочення їх масштабів (зменшити на 13% темпи поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу; зменшити на 20% рівень захворюваності на туберкульоз (порівняно з 2005 р.)

Ціль 7. Сталий розвиток довкілля (збільшити до 2015 р. частку населення, що має доступ до централізованого водопостачання, зокрема до 90% міського населення та до 30% сільського населення; стабілізувати до 2020 р. викиди парникових газів на рівні нижчому на 20% за рівень 1990 р.; стабілізувати до 2015 р. забруднення водних об'єктів; стабілізувати на рівні 8500 млн т./рік обсяг скидів стічних вод у поверхневі водні об'єкти, млн. куб. м/рік; збільшити до 2015 р. лісистість території України до 16,1% та площу природоохоронних територій; розширити мережу природних заповідників, біосферних заповідників та національних природних парків до 3,5% від загальної площі території України і до 9,0% - загальну площу територій та об'єктів природно-заповідного фонду).

ПРООН започаткував проект 'Прискорення прогресу на шляху досягнення ЦРТ в Україні', місією якого є сприяння досягненню ЦРТ в Україні та прискоренню сталого людського розвитку. Для досягнення визначеної мети проект працює за наступними напрямами: 1) моніторинг національних завдань і показників ЦРТ шляхом збирання, аналізу та тлумачення даних; 2) визначення найсерйозніших прогалин і недоліків, а також успіхів і найкращої практики; 3) підготовка та поширення регулярних звітів серед національних, субнаціональних і міжнародних зацікавлених сторін.

Як повідомлялося, в червні Рада міністрів Автономної Республіки Крим підписала Меморандум про співпрацю та заяву про наміри з ПРООН, бюджет проекту становить 1,55 млн євро. http://fisco-id.com/?module=news&action=view&id=10972

Україна приєдналася до Конвенції ООН щодо прав інвалідів

Опубліковано: 25 вересня 2008 | Переглядів: 610

Україна приєдналася до Конвенції ООН про права інвалідів і Факультативний протокол до неї.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Документ підписав у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку Президент України Віктор ЮЩЕНКО.

Довідка УНІАН. 13 грудня 2006 року Генеральна асамблея ООН консенсусом схвалила Конвенцію про права інвалідів.

Конвенція є першим всеосяжним міжнародно-правовим документом, направленим на захист прав осіб з різними видами стійких фізичних, психічних, розумових або сенсорних порушень.

Вона містить 50 статей, спрямованих на захист і заохочення прав інвалідів, ліквідацію дискримінації щодо ним, забезпечення їх права на роботу, медичне обслуговування, освіту і повну участь у життя суспільства, а також доступ до правосуддя, особисту недоторканність, свободу від експлуатації і зловживань, свободу пересування.

Згідно з Конвенцією, держави повинні прийняти і виконувати закони та інші заходи, спрямовані на поліпшення правового захисту інвалідів. Також вони зобов`язані відмінити законодавчі акти і боротися з усіма традиціями і практикою, які допускають дискримінацію щодо осіб з обмеженими фізичними можливостями. http://www.dovgolit.com/main/264-ukrayina-priyednalasja-do-konvenciyi-oon-shhodo.html

Проблема відносин Україна – ООН

ПЛАН

Вступ

1. Членство України в НАТО

2. Проблема реформування ООН. Позиція України

3. Діяльність України в Раді Безпеки ООН

Список використаної літератури

Вступ

Організація Об'єднаних Націй (ООН) — міжнародна організація, заснована 26 червня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.

Головні органи ООН: Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (РБ), Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний Суд, Економічна і Соціальна Рада; Рада з Опіки; штаб-квартира знаходиться у Нью-Йорку.

Члени-засновники - 51 держава (в т. ч. Україна). Станом на 1998 рік ООН нараховула 185 держав-членів.

Статут ООН, який було пiдписано 26 червня 1945 р., набрав чинностi 24 жовтня 1945 р. Цей день щорiчно вiдзначається як День Органiзацiї Об'єднаних Нацiй. Активну участь у розробцi Статуту ООН взяли представники України. Глава делегацiї України на конференцiї у Сан-Франциско, мiнiстр закордонних справ УРСР Д. Мануїльський головував у Першому комiтетi, де були розробленi Преамбула та Глава 1 "Цiлi та принципи" Статуту. Україна в числі перших пiдписала Статут i увiйшла в групу з 51 держави-засновниці ООН. Пiсля проголошення незалежностi України участь у дiяльностi Органiзацiї Об'єднаних Нацiй було визначено одним з прiоритетних напрямiв зовнiшньої полiтики нашої держави.

Як одна з держав-засновниць ООН, Україна неухильно дотримується цiлей та принципiв Статуту Органiзацiї, робить суттєвий вклад у її дiяльнiсть у сферах пiдтримання мiжнародного миру та безпеки, роззброєння, економiчного та соцiального розвитку, захисту прав людини, змiцнення мiжнародного права тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]