Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Turistske_krayinoznavstvo_Denisenko.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

І.О. Денисенко

Туристське країнознавство

Практикум

для студентів

факультету фізичного виховання

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол № від

Запоріжжя 2011

УДК: 908:338.438 (475) (075.8)

ББК: Д891 (4 Укр) я73

Д 332

Денисенко І.О. Туристське країнознавство: Практикум для студентів 2 курсу денного відділення факультету фізичного виховання напряму підготовки «Туризм». – Запоріжжя: ЗНУ, 2011. – 77 с.

У практикумі запропоновані практичні завдання з основних тем дисципліни: «Географічне положення», «Рельєф», «Води Світового океану», рослинний і тваринний світ, політичні, економічні умови країни, «Народонаселення», «Традиції і культура», «Оточуюче середовище».

Призначений для студентів ІІ курсу денного відділення факультету фізичного виховання напряму підготовки «Туризм».

Рецензент: Безкоровайна Л.В.

Відповідальний за випуск: Власенко К.Л

ЗМІСТ

  1. Вступ…………………………………………………………………………...4

  2. Практичне заняття 1………………………………..………….…………..….5

  3. Практичне заняття 2…………………………………..……….…………..….6

  4. Практичне заняття 3……………………………………..………………..…..7

  5. Практичне заняття 4……………………………………..………………....…8

  6. Практичне заняття 5……………………………………….…………..….…10

  7. Практичне заняття 6……………………………………….……………...…11

  8. Практичне заняття 7……………………………………….……………...…13

  9. Практичне заняття 8……………………………………….……………...…14

  10. Країнознавчий довідник країн та частин світу………………..…………...16

  11. Словник основних понять і термінів…………………………….……..…..52

  12. Орієнтовні тестові завдання до модульного контролю……………….….70

  13. Рекомендована література……………………………………………….….75

ВСТУП

Початок XXI ст. ознаменувався динамічними перетвореннями у світі, пов'язаними із загостренням боротьби між протилежними тенденціями розвитку суспільства. З одного боку, поширюються глобалізаційні процеси, які охоплюють усі сфери людської діяльності, розвиваються процеси міжнародної інтеграції. З іншого — наростають локалізаційні дезінтеграційні процеси, які, як це не парадоксально, відбуваються паралельно з глобалізацією та інтеграцією. Саме у царині єдності й боротьби цих протилежностей і проходить розвиток народів і країн у наш час.

У такому контексті дисципліна "Туристське країнознавство", яка викладається для студентів факультету фізичного виховання, виступає як одна з провідних у цілісному розумінні процесів, які відбуваються у сучасному світі. Практикум буде корисним насамперед студентам, що на­вчаються за спеціальністю "Туризм", адже навчальна дисципліна "Туристське країнознавство" закладає фундамент, орієнтири не лише для всього подальшого навчання студентів, а й основу їх свідомого вибору тематики наукових досліджень, пошуку районів нашої планети, які стануть для них пріоритетними, визначення мовно-культурних уподобань, тощо. Таким чином ця дисципліна дає імпульс до усвідомленого вибору долі й обґрунтованого пошуку вузької регіональної і галузевої спеціалізації майбутнього фахівця туристичної галузі.

Метою вивчення дисципліни «Туристське країнознавство» є формування вміння складати спеціальну характеристику кожного з компонентів навколишнього середовища на території будь-якої країни або її частини, розкривати особливості її складу, малюючи образ території, країни в цілому.

Завданням курсу є висвітлення теоретичних основ і методики вивчення географічного положення тієї чи іншої країни; характеристика природних умов та вплив цих умов на розвиток туризму; характеристика населення і народів країни, аналіз основних демографічних показників, особливостей розміщення населення, вивчення його етнічного і конфесійного складу, оцінка якості населення і та інших питань. Основою змісту в комплексному країнознавстві є розкриття просторової організації країни як результату взаємодії її територіальних елементів суспільного і природного характеру, тобто вивчення взаємозв’язків, поєднання компонентів, комплексу всіх складових

Результатом вивчення дисципліни повинні стати знання студентів питань щодо методичних основ вивчення географічного положення країни; властивостей географічного положення країни; природи як умови розвитку туризму; методів аналізу рельєфу; методів вивчення клімату; туристське вивчення вод Світового океану і суші; методів дослідження природних зон; методів дослідження рослинності; методів дослідження тваринного світу; методів складання характеристики народонаселення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]