Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова 2.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
417.93 Кб
Скачать

1.7 Засоби боротьби.

Головною передумовою до появи справжніх павутинних кліщів сухе повітряі низька вологість повітря,тому висока вологість повітря і регулярні обприскування зовнішньої частини рослини – це добра профілактика виникнення і розмноження шкідників. Однак, висока вологість повітря допомагає тільки при ураженнях істинним павутинним кліщем, помилковий павутинний кліщ, навпаки, її дуже любить. Проте, практика показує, що орхідеї найчастіше піддаються нападу саме істинних павутинних кліщів, ніж помилкові.

При обприскуванні рослини треба бути дуже уважним, щоб вода довгий час не залишалася в серцевині рослини і пазах листя, так як це може дуже легко призвести до загнивання. Особливо уважними треба бути в зимовий період, так як при низькій освітленості і невисоких температурах вода випаровується досить повільно. Повне занурення рослини у воду навряд чи допоможе, оскільки комахи захищають себе повітряними бульбашками, які покривають їх під час зіткнення з водою.

Також необхідно оббирати старе опале листя, видаляти відцвілі квіти, періодично акуратно видаляти пил м’яким пензликом. Дуже добре в якості профілактики виникнення павутинних кліщів зарекомендувало себе масло дерева Ним. Чинний воно надійно і добре переноситься рослинами. Цей продукт містить багато лікуючих речовин, проти яких кліщі не виробляють імунітет.

Якщо ураження рослин не сильне то спочатку можна спробувати боротися зі шкідником протерши ретельно листя з обох сторін і стебла мильним розчином. При більш сильному ураженні застосовують обприскування інсектицидами (Деріс, Фітоверм, Фуфа, Актеллік).

Перед використанням спеціальних хімічних і біологічних засобів боротьби з павутинним кліщем можна спробувати позбутись від шкідника, що називається, за допомогою підручних засобів. Регулярно влаштовуйте купання під душем з водою кімнатної температури. Якщо це не допоможе вилікувати рослину від павутинного кліща, то хоча б змиє з листя пил і полегшить газообмін, що теж необхідно. У разі сильного зараження використовуйте побутові інсектициди, що продаються в спеціалізованих магазинах. Перед використанням уважно прочитайте інструкцію на упаковці. Можливо, найбільш простим рішенням цієї проблеми стане своєчасна обрізка уражених хворобою листя і пагонів.

Ще один засіб: рослину кладуть на кілька годин під скляний ковпак (можливо використовувати поліетиленовий мішечок) з скіпі даром або ефіром. Гине павутинний кліщ від тіофоса. 1-1,5 см. куб. препарату розчиного одній літрі води. Обприскуйте уражену рослину з пульверизатора, через 15-20 хвилин промийте рослину чистою водою. Боротись з павутинним кліщем треба до тих пір, поки він остаточно не буде знищений.

Народні засоби боротьби з павутинним кліщем.

Якщо рослина може витримати, то допомагає обливання холодною водою (наприклад троянди).

Настій дрібно нарізаного цибули (15 гр.), або луски цибулі (6 гр.), настоявши в 1 л. води 5-7 годин в закритому посуді.

Лікарська кульбаба (продається в аптеках). 20-30 гр. подрібнених коренів залитих в 1 л. теплої води протягом 1-2 годин.

Часник. Дрібно розтертий часник (170 г.) настоюють в 1 л. води протягом 5 діб у темній, щільно закритому посуді. При приготуванні робочого розчину беруть 6 г. концентрату на 1 л. води.

Для рослин, які неможна обприскувати, рекомендується наступний метод: нарізаний часник або баночку з невеликою кількістю скипидару помістити біля рослини, і на кілька годин накрити його разом з препаратом поліетиленовим мішечком.

Відвар бульб цикламена – бульби розрізають на декілька частин і проварюються в окропі близько 40 хв. Після цього відвар остуджують, добу настоюється і зціджується. Повторна обробка рослини проводиться з інтервалом в 5 днів.

Обробка медичним спиртом – застосовувати даний вид обробки можна тільки по відношенню до твердолистих орхідей, таким як Cattleya. Листя натираються ватним тампоном, злегка змоченим спиртом. Спирт повинен лягати тонким шаром, щоб він міг швидко випаровуватися, не викликаючи опіків. Перед початком операції краще всього провести невеликий тест на одному з листків.

ЗАХИСТ ВИНОГРАДНИКІВ

Набрякання бруньок та опадання ковпачків на бруньках. (4-5 листків)

Розкриття квітів кінець цвітіння.

Утворення ягід, закінчення росту ягід.

3

2

1

  1. Енвідор проти кліщів (0,4 л/га)

  2. Дециспрофі комплекс шкідників (0,03-0,04 кг/га)

  3. Конфідор комплекс шкідників (0,25 л/га)