Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова 2.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
417.93 Кб
Скачать
    1. Видовий склад павутинного кліща та їх екология.

Звичайний павутинний кліщ (Tetranychusurticae). Багатоїдний шкідник, може вражати майже всі кімнатні рослини і багато рослин відкритого ґрунту. Харчується, висмоктуючи клітинний сік. Частіше за інших він вражає троянди, бальзамін, драцени, пальми, цитрусові, фікуси, фуксії. Живе колоніями, по сотні індивідуумів. Колонії тримаються переважно на нижньому боці листків, а при сильному ураженні – на верхівках пагонів. Верхня сторона ураженого листка покривається жовтуватими плямами і цяточками, а між листям і стеблами з’являється тонка біла павутина. Пошкоджені рослини відрізняються блідо – жовтим забарвленням. Вони досить дрібні. Найбільші (дорослі самки), близько 1 мм довжини, з 2 червоними очними плямами біля голови і з численними щетинками, які покривають ноги і овальне червонувате (або рожеве) тіло. Шкодять личинки і дорослі особини. Вони здатні досить далеко розповзатися від зараженої рослини і швидко засилити нові території завдяки існуванню павутиння, яке захищає кліща від шкідників і неблагоприємних умов існування.

Павутинні кліщі – паразити водолюбивих рослин, які забезпечують шкідника не лише вологою, але й надійним захисто від хижаків-ентомофагив до яких відносяться псиліди та деякі представники напів твердокрилих і твердо крилих комах.

1 – яйце, приклеєне до павутини; 2 – дорослий кліщ (самка)

Рис. 1.1 Звичайний павутинний кліщ

Помилковий павутинний кліщ (Tenuipalpidae), навпаки, дуже маленький, від 0,25 до 0,3 мм довжиною, неозброєним поглядом не видно, кольором від зеленого до червоного, форми овальної, не плете павутину, тому коли комахи починають кидатися в очі, це означає, що ураження вже досягае величезних розмірів (Рис.1. 2).

Рис. 1.2 Помилковий павутинний кліщ (Tenuipalpidae)

Атлантичний павутинний кліщ(Tetranychusatlanticus) дуже схожий на звичайного павутинного кліща, але відрізняється жовто – зеленим кольором тіла. Поселяється на верхній і нижній стороні листків, на пагонах, гілках і на плодах. Здатний розвиватися навіть при високій вологості повітря. Віддає перевагу пальмам та цитрусовим (рис. 1.3).

Рис. 1.3 Атлантичний павутинний кліщ (Tetranychusatlanticus)

Червоний павутинний кліщ(Tetranychuscinnabarinus) шкідник практично всіх кімнатних рослин. Любить живитися бальзамінами, калами, трояндами, лимонами, цинераріями, мурайями, орхідеями, пасльонами. Самки пурпурово – червоні, 0,5 мм, самці яскраво червони, 0,3 мм. Дуже плодючий, і чим вище температура повітря, тим активніше розмножується. Не любить вологості і холодного душу.

Рис. 1.4Червоний павутинний кліщ(Tetranychuscinnabarinus)

Цикламеновий павутинний кліщ(Phytonemuspallidus) вражає цикламени, бальзаміни, пеларгонії, глоксинії і хризантеми, бульби і корені – бульбових рослини. У ураженої рослини краї листя згортаються, стебла прикручуються, бутони в’януть, зростання уповільнене. Для сенполій характерною ознакою зараження кліщем є збільшення опушування на черешках і листі, деформується центр розетки. Неозброєнм оком розглянути цикламенового кліща неможливо. Довжина овального, напівпрозорого жовтуватого тіла 100-300 мкм. Має 4 пари ніг. Колонії розташовуються переважно на верхній стороні листя. У великому скупченні кліщі виглядають як шар пилу. Самки люблять відкладати яйця в різних поглибленнях і щілинах. На відміну від звичайного павутинного кліща, це шкідник вважає за краще жити у вологих умовах. Перед обробкою отрутохімікатами потрібно виділити всі уражені листя, квітки і бутони (рис. 1.5).

Рис. 1.5Цикламеновий павутинний кліщ(Phytonemuspallidus)

Галові павутинні кліщі(Eriophyidae). Тіло сильно витягнуте, часто веретено видної форми, довжина 0,15-0,3 мм. Тулуб розділений на короткий передній відділ, покритий щитком, і подовжений задній з тонко кільчастим покривом. Ротові органи смокчуть. Забарвлення від білого до іржаво – бурого. Органів дихання і очей немає. Живуть на рослинах, висмоктуючи вміст кліток, викликають зміни забарвлення листя, Їх скручування, ненормально галуження втеч. Приводять до зниження якісних властивостей плодів. Утворюють різні галли (патологічні кулясті розростання клітин на листках і пагонах рослин діаметром від 1,0 до 2,5 см), в середини яких живуть і розмножуються. Переносять збудників вірусних захворювань рослин. На весні переходять до активного життя, але мало шкідливі. Поширюється з посадковим матеріалом, за допомогою вітру та комах, а також з поливними водами. Для боротьби галові кліщі можна використовувати дворазове обприскування:

  • Карбофосом, СП (100 г/кг) 90 г/10 л води,

  • Мітаком, КЕ (200 г/л) 20-30 мл/10 л води,

  • Фітовермом, (2 г/л) 0,2% розчин (рис.1. 6).

Рис.1. 6Галові павутинні кліщі(Eriophyidae).

Широкий павутинний кліщ(Tarsonemuspallidus). Вражає олеандр, сенполії, тагетіс, кактуси, листя цитрусових, антуріума, бруслини, фікусів, аукуби. Він так само, як цикламеновий кліщ, дуже дрібний і без сильної лупи його не побачити. Шкідник викликає деформацію листя, бутонів і квіток. Краї листя підгинаються в низ і повільно в’януть. У опушених рослин опушення стає рідкісним. Широкий кліщ поселяється на нижній стороні листя рослин. Шкідник дуже плідний. У спекотну погоду через кожні 4-5 днів з’являється нові покоління личинок з яєць, відкладених на нижній стороні листа. І через деякий час, уражене рослина буквально усипане гронами червонувато – бурою пилу і павутиною. Самки не відкладають яйця в різних поглибленнях і щілинах. Завдяки чому з ним легше розпрощатись. Ефективні в боротьбі з ним препарати сірки (колоїдна сірка, кельтан). В Америці проти нього застосовують теплову обробку на сенполії. Рослини на 15 хвилин занурюють у гарячу воду (температура 44,5 градуса). Плоскі кліщі не утворюють павутини. Розмір плоских кліщів 0,25-0,4 мм. Тіло жовтого або цегляного кольору, яйцеподібне. Здатні розмножуватися протягом усього року при температурі від 18 до 24 градусів (рис. 1.7).

Рис.1. 7Широкий павутинний кліщ (Tarsonemuspallidus)

Кактусовий плоский кліщ(Brevipalpusrussulus). Протирання мильним розчином проти нього не ефективно, хоча чисельність кліщів знижується (змивається). Знищити плоскотілок можна тільки інсектицидами. Допомагає також опромінення ультрафіолетовою лампою. Деякі застосовують п’ятикратне обприскування рослин з інтервалом в 7 днів настоєм піретруму (2-3 г на 1 л води).

Кліщі бріобіі не рідкісні гості кімнатних екзотичних рослин. Викликають появу на листках білих або жовтуватих штрихів. Пошкодження дуже схожі на ураження трипсом. Шкірочка на листках мертвіє і розтріскується, листя деформується і закручується. Бріобрія злакова (Byobiagraminum)0,8-1 мм завдовжки, червонуватого кольору, широкоовальної форми, з довгими ніжками, Дуже рухлива і швидко переміщається по всій рослини. Відкладають великі помаранчеві яйця вздовж жилок по верхній стороні листка. Вражає сенполії, фатсию (рис.1. 8).

Рис. 1.8Кактусовий плоский кліщ(Brevipalpusrussulus)

Конюшиновий кліщ(Bryobiapraetiosa) коричневого або зеленого кольору, довжиною до 0,6 мм. Відкладає на листках кулясті темно – червоні яйця. Вражає амбуцилон, бересклет японський, фікус. У боротьбі з бріобіями добре допомагає мильний розчин. Кореневі кліщі ушкоджують підземні частини рослин. Активно розмножуються і розвиваються в широкому діапазоні температур, 10-25 градусів і вище. Особливо швидко множаться при високій вологості повітря. Тому для профілактики появи кореневих кліщів зберігають бульби цибулин і коренеплоди в сухому прохолодному приміщенні, при вологості не нижче 60%. Вражають в першу чергу цибулинні рослини: амариліс, гіацинт, гладіолус, тюльпан, орхідеї. В уражених частинах рослини видно ходи, заповнені бурої потертю (рис. 1.9).

Рис. 1.9Конюшиновий кліщ (Bryobiapraetiosa)

Цибулинний кореневий кліщ(Rhizoglyphusechinopus) має широке овальне тіло світло – жовтого кольору, звужене до кінця, 0,5-1 мм, і чотири пари ніг. Вони видно неозброєним оком. Дуже плодовиті. Самка відкладає в ходах близько 300 яєць. Поступово кліщі вигризають всю внутрішню частину цибулини, перетворюючи її потерть. Цибулинний кліщ (Steneotarsonemus) трохи більший – до 1,5 мм завдовжки, має овальне тіло білого або жовтого кольору, і дві пари ніг (рис.1. 10).

Рис. 1.10Цибулинний кореневий кліщ (Rhizoglyphusechinopus)