Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота СУВ 2011р.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
16.28 Mб
Скачать

98

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

Кафедра військової підготовки

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи з дисципліни

"Стрільба і управління вогнем"

для студентів, які навчаються за ВОС

"Бойове застосування з'єднань, частин і підрозділів

наземної артилерії",

"Бойове застосування з'єднань, частин і підрозділів

самохідної артилерії"

частина 2

2011р.

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни

"Стрільба і управління вогнем" для студентів,які навчаються за ВОС "Бойове застосування з'єднань, частин і підрозділів наземної артилерії", "Бойове застосування з'єднань, частин і підрозділів самохідної артилерії"/Укл. В.Я.Міхєєв, В.Г.Ломейко, А.Д.Лісовий, В.М. Потапенко. Запоріжжя, ЗНТУ, 2011. – 115 с.

Рекомендовано до видання НМК спеціальностей, як методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни "Стрільба і управління вогнем" для студентів.

Укладачі: В.Я.Міхєєв, В.Г.Ломейко, А.Д.Лісовий, В.М. Потапенко.

Рецензент: К.В. Альохін.

Відповідальний за випуск: В.Г.Ломейко.

Затверджено

на засіданні кафедри військової підготовки

Протокол № 3 від 25.03 2011 р.

ЗМІСТ

Вступ

4

Задачі курсової роботи

5

Зміст курсової роботи

6

Зміст документів

7

Завдання курсової роботи

9

Додатки

43

ВСТУП

В умовах реформування Збройних сил України найбільш гостро встає питання підвищення професійного рівня спеціалістів, які готуються для Збройних Cил. Тому студент, який навчається за програмою підготовки офіцерів наземної артилерії, зобов’язаний вміти своєчасно та з високою ефективністю виконувати вогневі завдання по поразці противника в будь-яких умовах сучасного загальновійськового бою, знати Правила стрільби і управління вогнем артилерії, основні положення Курсу підготовки артилерії Збройних Сил України, способи визначення установок для стрільби, правила пристрілювання і стрільби на поразку різних цілей, бути здатним вміло управляти вогневими взводами під час вибору, занятті, підготовки та залишенні вогневої позиції, веденні вогню з відкритої та закритої вогневої позиції по різних цілях.

В цих умовах головним завданням стає вміння практично вирішувати типові задачі, які можуть забезпечити виконання вогневого завдання. Курсова робота призначена для поглиблення знань з дисципліни “Стрільба і управління вогнем ”, вміння вирішувати самостійно задачі з проведення заходів підготовки стрільби і управління вогнем, проведення пристрілювання цілі із спостереженням за знаками розривів. При самостійному рішенні задач необхідно використовувати таблиці стрільби гаубиці Д-30 ТС № 145 видання 4 , методичні посібники «Підготовка стрільби і управління вогнем», «Топогеодезична прив'язка силами вогневих підрозділів», «Рішення типових задач зі Стрільби і управління вогнем », які можна отримати в бібліотеці кафедри.

Дійсний посібник розглядає варіант виконання курсової роботи з дисципліни “Стрільба і управління вогнем”.

ЗАДАЧІ КУРСОВОЇ РОБОТИ

В процесі курсової роботи з дисципліни "Стрільба і управління вогнем" необхідно отримати навички самостійного рішення задач з підготовки стрільби і управління вогнем, проведення пристрілювання цілей із спостереженням за знаками розривів.

Складність заходів підготовки стрільби і управління вогнем потребує розподілення процесу виконання завдання на ряд послідовних етапів. Одним із перших є топогеодезична прив'язка елементів бойового порядку. На етапі топогеодезичної прив'язки елементів бойового порядку визначити поправку контрольної бусолі дивізіону, використовуючи пункти геодезичної мережі, визначити поправку бусолі батареї, використовуючи дані з контрольної бусолі дивізіону, провести топогеодезичну прив'язку вогневої позиції, командно-спостережного пункту ходом в дві сторони від пунктів геодезичної мережі, скласти карточку ТГП, нанести бойовий порядок на робочу карту командира взводу управління, старшого офіцера батареї. (Карта 1:50000, ГЛУХОВО, У-33-65-А), скласти схему безпосередньої охорони і оборони вогневої позиції.

Другий етап –за даними розвідки, визначити координати планових цілей, нанести на великомасштабний планшет, робочу карту командира взводу управління. (Карта 1:50000, ГЛУХОВО, У-33-65-А), скласти бланк розвідки і обслуговування стрільби, схему цілей, список координат цілей.

Третій етап – використовуючи дані метеопоста дивізіону (ДМК), скласти бюлетень «Метеонаближений», розрахувати поправки на відхилення метеорологічних умов стрільби від табличних, скласти бланки складання бюлетеня «Метеонаближений» та розрахунку поправок.

Четвертий етап – використовуючи дані приладів балістичної підготовки (ПЗК, ТБ-16), розрахувати поправки на відхилення балістичних умов стрільби від табличних. Розрахувати сумарні поправки на відхилення умов стрільби від табличних, скласти бланк, побудувати графік розрахованих поправок.

П'ятий етап - використовуючи координати розвіданих цілей, та графік розрахованих поправок, визначити обчислені установки по планових цілях, скласти таблицю вирахованих установок для стрільби батареї.

При проведенні пристрілювання цілі із спостереженням за знаками розривів пропонується виконати наступні етапи:

  • Визначити за даними розвідки топографічні дані по цілі, а, використовуючи ГРП – обчислені дані по цілі;

  • Визначити установки для стрільби, коефіцієнти і подати команду на відкриття вогню;

  • За даними спостережень розривів скласти схеми визначення коректур;

  • Скласти бланк поразки цілі з пристрілюванням із СЗР.