Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Невкрас.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

КВНЗ «Запорізький педагогічний коледж» ЗОР

Циклова комісія викладачів шкільної педагогіки та психології

Курсова робота на тему « Особливості навчання шестирічок »

Студентки 4 курсу групи В

спеціальність 5.01010201

Невкрас Тетяни Сергіївни

Науковий керівник:

Сизоненко Наталія Іванівна

Запоріжжя - 2012

Зміст:

Вступ 4

РОЗДІЛ 1 Специфіка навчання шестирічних учнів. 7

1.1.Психологічні особливості дітей шестирічного віку. 7

1.2.Анатомо-фізіологічні особливості молодшого школяра . 12

1.3.Розвиток особистості молодших школярів. 15

1.4.Особливості організації роботи з шестирічними першокласниками. 21

1.5.Ігрове навчання на уроках з шестирічними дітьми. 26

1.6. Досвід Ш. Амонашвілі з проблеми виховання та навчання дітей шестирічного віку. 33

РОЗДІЛ 2 Методологічні особливості навчання дітей шестирічного віку. 37

Виснок 50

Додатки 52

Додаток 1 52

ІГРИ БУКВАРНОГО ПЕРІОДУ 52

Гра “Смачні слова” 52

Гра “Буква заблукала” 52

Гра “Хто більше?” 52

Гра “Коли це буває?” 53

Гра “Знайти імена дітей” 53

Гра “Станьте, букви, в хоровод” 53

Гра “Цікаві слова” 53

Література 57

Вступ 3

РОЗДІЛ 1 Специфіка навчання шестирічних учнів. 6

1.1.Психологічні особливості дітей шестирічного віку. 6

1.2.Анатомо-фізіологічні особливості молодшого школяра . 11

1.3.Розвиток особистості молодших школярів. 14

1.4.Особливості організації роботи з шестирічними першокласниками. 20

1.5.Ігрове навчання на уроках з шестирічними дітьми. 25

1.6. Досвід Ш. Амонашвілі з проблеми виховання та навчання дітей шестирічного віку. 32

РОЗДІЛ 2 Методологічні особливості навчання дітей шестирічного віку. 37

Виснок 50

Додатки 52

Література 58

Вступ

Якісна освіта в сучасному розумінні має задовольнити ті вимоги, які ставить до кожної особистості постіндустріальне суспільство. За таких умов пріоритетом є увага до навчального змісту і методик, що формують світогляд, ціності культури, вміння самостійно вчитись, критично мислити, користуватись комп’ютером, здатність до самопізнання та самореалізації особистості, вміння і навички ,які необхідні для життєвого й професійного вибору.

Саме школі належить вирішити питання про створення відповідних умов навчання шестирічних учнів з урахуванням психо-фізичних особливостей цього віку. Саме за правильного підбору методів та форм навчання можна розкрити дитину та виховати з неї особистість.

На сучасному етапі реформування освіти одне з головних завдань – створення необхідних умов для повноцінного розвитку і самореалізації кожного громадянина України, формувати покоління, здатні навчатися протягом життя, створювати й розвивати цінності громадянського суспільства. Національна доктрина розвитку освіти України в ХХІ столітті, визначаючи стратегію радикальної модернізації освіти,гловною її метою вважає створення умов для розвитку, самоствердження і самореалізації особистості впродовж життя.

Перший клас - той рубіж, де відбувається ламка звичних стереотипів поведінки і формування норм поведінки школяра. Незалежно від того, коли дитина пішла до школи, змінюється соціальний статус колишнього малюка з'являється нова соціальна роль - «учень». Можна вважати це народженням соціального «Я» дитини. Зміна зовнішньої позиції тягне за собою зміну самосвідомості особистості першокласника, відбувається переоцінка цінностей. Те, що було значущим раніше, стає другорядним, а те , що має відношення до навчання, стає більш цінним.

Важливим у навчанні шустирічок також є наступність дошкільної освіти та початкової. Сучасні тенденції розвитку дошкільної і початкової ланок освіти мають багато спільного, зокрема передбачають орієнтацію на особливості дитини, створення сприятливих умов для формування у неї належної спрямованості, самосвідомості, позитивної самооцінки, самоповаги та шанобливого ставлення до тих, хто її оточує, конструктивних мотивів поведінки, нахилів, потреб характеру, пізнавальних, психічних процесів тощо

У Базовому компоненті дошкільної освіти та Державному стандарті початкової загальної освіти визнається пріоритетність компетентнісного підходу до розв’язання основних завдань дошкільної та початкової ланок освіти. Ці документи покликані забезпечити поетапне становлення дитячої особистості, її фізичний, пізнавальний, соціальний, естетичний розвиток, набуття нею певного практичного досвіду, необхідного для використання у майбутньому житті.

Наступність забезпечує поступовий перехід від попереднього вікового періоду до нового, поєднання щойно здобутого дитиною досвіду з попереднім. З одного боку, вона передбачає спрямованість навчально-виховної роботи в дошкільному навчальному закладі на вимоги, які будуть пред'явлені дітям в школі, а з іншого — на опору вчителя на досягнутий старшими дошкільниками рівень розвитку; на здобуті в дошкільному навчальному закладі та сім'ї знання, навички і досвід дітей; на активне використання їх у навчально-виховному процесі.    Головною умовою забезпечення наступності у вихованні і навчанні є спрямованість педагогічного процесу дошкільного навчального закладу і початкової школи на всебічний розвиток особистості дитини. З огляду на це необхідний зв'язок програм, методів і форм навчання в дошкільному навчальному закладі та початковій школі. Елементи навчальної діяльності, що формуються в процесі навчання на заняттях у дошкільних закладах, забезпечують успішність навчання в школі. А шкільне навчання має забезпечити взаємозв'язок, розширення, поглиблення й удосконалення отриманих у дитячому садку знань, умінь і навичок.

Об’єкт дослідження – навчально-виховний процес з шестирічками.

Предмет дослідження – особливості організації навчально-виховного процесу з шестирічками.

Метою роботи є дослідження особливостей шестирічних дітей, та розкриття особливостей навчання шестирічок.

Завдання дослідження:

1) Опрацювати психолого-педагогічну та методичну літературу з проблеми «Особливості навчання шести річок».

2)Описати психологічні особливості шестирічок.

3)Виявити особливості організації навчально-виховного процесу з шестирічними дітьми.

4)Дослідити методи навчання шести річок.