Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс.раб.економ.(коледж)(окончат.вар.).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
365.06 Кб
Скачать

Курсова робота з дисципліни «Економіка»

1. Розрахунок капітальних вкладень

Капітальні вкладення, вживані до розрахунку при визначенні порівняльної економічної ефективності пропонованого варіанту з базовим, визначаються методом прямого розрахунку окремих елементів вкладень по формулі, грн:

(1)

де - капітальні вкладення в обладнання, необхідне по пропонованому варіанту, грн;

- те ж в будівлі, грн;

- те ж в споруди і пристрої, грн;

- те ж в запаси палива і матеріалів, грн.

1.1 Розрахунок капітальних вкладень в обладнання

Капітальні вкладення в обладнання визначають, підсумовуючи їх по видах обладнання, грн:

(2)

де - капітальні вкладення в теплотехнічне обладнання, грн.;

- те ж в підйомно-транспортне обладнання, грн;

- те ж в засоби контролю і управління, грн.

Дані надаються в натуральному і вартісному виразі.

Капітальні вкладення в теплотехнічне обладнання розраховуються по формулі, грн:

(3)

де - оптова ціна одиниці обладнання,( грн/одиниці обладнання) ;

- коефіцієнт транспортно-заготовчих витрат, пов'язаних з придбанням обладнання (в наближених розрахунках він може бути прийнятий рівним 0,05 для обладнання більшої маси, а для обладнання невеликої маси може бути рівний - 0,10);

- коефіцієнт, що враховує витрати на будівельні роботи і на пристрій обладнання (приймається, в залежність від маси і складності обладнання, рівним 0,02 - 0,08);

- коефіцієнт, що враховує витрати на монтаж і освоєння обладнання (в першому наближенні може бути прийнятий рівним 0,04 - 0,06);

- кількість теплотехнічного обладнання, у базовому і пропонованому варіантах, одиниць.

При істотній відмінності обсягу будівельних робіт в пропонованому варіанті від їх обсягу в діючому варіанті величину слід розраховувати, складаючи кошторис витрат на передбачувані роботи.

Коефіцієнт Км можна встановлювати на основі вартості монтажних робіт, визначених по СНіП на монтаж обладнання.

Капітальні вкладення в підйомно-транспортне обладнання можна прийняти у розмірі 10-15% вартості теплотехнічного обладнання.

Капітальні вкладення в засоби контролю і управління ( ) складаються з вкладень в різні пристрої, апарати і прилади. Якщо ці пристрої включені до складу основного теплотехнічного устаткування, то капітальні вкладення в них по варіантах розраховують спільно з вкладеннями в основне теплотехнічне обладнання. Якщо ці засоби набувають окремо від основного обладнання, то капіталовкладення в них визначають аналогічно вкладенню в теплотехнічне обладнання.

Розраховуючи порівняльну економічну ефективність проектованих варіантів, можна обмежитися визначенням вкладень тільки в ті види обладнання, які міняються при впровадженні нового технічного рішення.

1.2 Розрахунок капітальних вкладень в будівництво будівель і споруд

Капітальні вкладення в будівництво розраховують по формулі, грн.:

(4)

де - виробнича площа по варіантах, м2;

- висота приміщення промислової будівлі, звичайно від підлоги до підкранових шляхів, м;

- вартість 1м3 промислової будівлі, грн/м3.

Вартість 1м3 промислової будівлі розраховують залежно від конкретних умов. Для приміщення , що знов будується, визначають по СНіП. Приблизно розраховувати можна, використовуючи укрупненні норми. За даними деяких проектних організацій, витрати на 1м3 промислових будівель висотою від підлоги до ферми 8м і більш (з крановою загрузкою) складають:

для будівель з металевих конструкцій – 1400 грн/ м3;

із збірних залізобетонних конструкцій – 1000 грн/ м3.

Якщо по пропонованому студентом варіанту передбачається реконструкція будівель, витрати на проектування і реконструкцію додають до вартості приміщень.

Капітальні вкладення в споруди і пристрої складаються з вкладень в будівництво повітропроводів, газоходів, паропроводів, димоходів, виробництво труб, будівництво відстійників, естакад і інших споруд.

Вкладення в споруди і пристрої враховують, якщо їх склад або об'єми істотно розрізняються по варіантах. Розмір капітальних вкладень в споруди і пристрої визначають на передпроектних стадіях шляхом порівняння з витратами по аналогічних наявних спорудах і пристроях схожих розмірів, а також шляхом складання кошторису витрат на стадії проектування.