Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс робота МіА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
207.36 Кб
Скачать

3

К ЛАСИЧНИЙ ПРИВАТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЙ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсових робіт з дисципліни

"МЕНЕДЖМЕНТ І АДМІНІСТРУВАННЯ"

для студентів денної та заочної форми навчання

галузі знань 0306 – Менеджмент і адміністрування

напряму підготовки – 6.030601 Менеджмент

Запоріжжя

2012

Розглянуто кафедрою

менеджменту організацій

протокол № 8

від 12.03.2012 р.

Р екомендовано науково-методичною

комісією з менеджменту і адміністрування

протокол № 7

від 26.03.2012 р.

Ухвалено до друку Вченою радою

Інституту управління

Класичного приватного університету

Протокол № 7 від 28.03.2012 р.

Укладачі:

Головкова Л.С., професор

Іляшенко А.Х., доцент

Юхновська Ю.О., доцент

Скрябіна Д.С., ст. викл.

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………..............4

1. ВИБІР ТЕМИ КУРСОВОЇ РОБОТИ…………………………………..................6

2. ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ ТА ЗМІСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ …..................7

3. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ………………………..10

4. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ ЗА КРЕДИТНО – МОДУЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ……………………………………………………..13

5. ПОРЯДОК ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ………………………………….14

6. ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ ………………………………………………..........15

ДОДАТКИ

ВСТУП

Навчальний курс з "Менеджмент і адміністрування" вивчається студентами денної та заочної форм навчання відповідно до навчальних планів підготовки бакалаврів у шостому та сьомому семестрах. Вивчення дисципліни сприяє формуванню у студентів нового управлінського мислення, вкрай необхідного студентам, щоб набути знань щодо управління виробництвом у мінливих умовах розвитку господарських відносин ринкового типу. Нова система господарювання потребує фахівців-управлінців, які мають лідерські якості, міцні теоретичні знання та практичні навички у галузі сучасного менеджменту, здатність взяти на себе ініціативу у вирішенні складних управлінських завдань .

Вивчення дисципліни "Менеджмент і адміністрування" передбачає виконання студентами курсової роботи. Робота носить характер теоретико-методологічного наукового дослідження. Вона повинна виявити здатність студента до самостійного опрацювання фахової літератури, здібності до науково-дослідницької роботи, вміння творчо мислити, аналізувати теоретичні проблеми менеджменту і робити самостійні висновки, поєднювати вивчений матеріал з практичними питаннями менеджменту.

Метою курсової роботи є дослідження теоретико-методологічних проблем наукового менеджменту. Об'єктом дослідження є будь-який елемент управлінського процесу на теоретичному рівні. Предметом дослідження може бути будь-яка наукова проблема. Завдання курсової роботи полягає у тому, щоб висвітлити суть цієї проблеми, опрацювавши рекомендовану літературу, розглянути механізм її впровадження у практику управлінської діяльності та виявити шляхи вдосконалення цього механізму.

Курсова робота є важливим підготовчим етапом до виконання дипломної роботи, тому у процесі виконання курсової роботи студент у відповідності до кваліфікаційних вимог повинен проявити:

– знання відповідних загальнотеоретичних і загальноекономічних дисциплін навчального плану;

– вміння відбирати, систематизувати та обробляти інформацію у відповідності до цілей дослідження;

– вміння розробляти наукові висновки і конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління;

– вміння визначати і використовувати причинно-наслідкові зв’язки процесів та явищ у галузі охорони здоров’я.

Приступаючи до виконання курсової роботи, студент повинен

– обрати тему свого дослідження, погодивши її з викладачем;

– підібрати та опрацювати наукову літературу;

– скласти план, який відображає основний зміст та напрямки дослідження обраної проблеми

– вивчити сутність основних методів дослідження теоретичних проблем менеджменту;

– вивчити вимоги методичних рекомендацій щодо підготовки та оформлення курсової роботи;

– познайомитися з матеріалами статей у фахових періодичних виданнях про практичний досвід сучасних підприємств щодо вирішення розглядуваних теоретичних проблем, які аналізуються у роботі;

– сформувати та викласти у вигляді курсової роботи своє власне бачення обраної проблеми, спираючись на набуті знання та розроблений план, використовуючи найновіші теоретичні розробки та практичний досвід.

Кожному студенту кафедра призначає наукового керівника, який надає науково-методичну допомогу в самостійній роботі над курсовою роботою. Науковий керівник провадить індивідуальне консультування студента, допомагає йому скласти план курсової роботи, контролює дотримання графіку виконання, рецензує частини роботи і завершений рукопис, готує студента до захисту. Науковими керівниками призначаються провідні викладачі і науковці кафедри.

1. Вибір теми курсової роботи

Завдання на виконання курсової роботи студент отримує, вивчивши частину курсу у п‘ятому семестрі. Тема курсової роботи обирається, враховуючи альтернативні можливі варіанти, які визначає номер прізвища студента за академічним журналом (див табл. 1). Теми не повинні повторюватися у межах однієї академічної групи, якщо кількість студентів у ній перевищує 30 осіб.

За своїм бажанням студент обирає одну із чотирьох запропонованих тем, консультуючись зі своїм науковим керівником щодо доцільності свого вибору. Погоджуються основні питання для дослідження, рекомендована література, терміни виконання завдань.

Таблиця 1

Альтернативні варіанти тем курсових робіт

№ за списком

у журналі

Можливі варіанти рекомендованих тем курсових робіт

1

1

31

61

91

2

2

32

62

92

3

3

33

63

93

4

4

34

64

94

5

5

35

65

95

6

6

36

66

96

7

7

37

67

97

8

8

38

68

98

9

9

39

69

99

10

10

40

70

100

11

11

41

71

101

12

12

42

72

102

13

13

43

73

103

14

14

44

74

104

15

15

45

75

105

16

16

46

76

106

17

17

47

77

107

18

18

48

78

108

19

19

49

79

109

20

20

50

80

110

21

21

51

81

111

22

22

52

82

112

23

23

53

83

113

24

24

54

84

114

25

25

55

85

115

26

26

56

86

116

27

27

57

87

117

28

28

58

88

118

29

29

59

89

119

30

30

60

90

120

2. Вимоги до структури та змісту курсової роботи

Курсова робота є самостійною творчою роботою студента. Їй мають бути притаманні елементи наукового дослідження проблеми. Незалежно від обраної теми слід у роботі дотримуватися типової структури курсової роботи. Курсова робота включає такі структурні елементи

  • титульний аркуш;

  • реферат;

  • зміст;

  • вступ (2-3 стор.);

  • основна частина – три розділи (25-30 cтор.);

  • висновки (2-3 стор.);

  • список використаних джерел;

  • додатки (у випадку необхідності).

Курсова робота повинна мати обсяг 40‑45 сторінок друкованого тексту.

Кожний студент згідно вищевказаного алгоритму вибирає тему курсової роботи. Бажано попередньо скласти студентом самостійно короткий орієнтований план, в якому виділяються найважливіші питання і визначаються основні напрями роботи. Орієнтовані плани, запропоновані у цих методичних рекомендаціях, не повинні бути догмою для написання роботи, а бажано їх коректувати, доповнювати та трансформувати. Курсова робота виконується з використанням матеріалів літературних джерел.

Зміст курсової роботи визначається її темою і відбивається у плані, розробленому за допомогою наукового керівника. Відповідно до передбачуваної теми студент самостійно або за рекомендацією керівника добирає літературні джерела (книги, брошури, статті та ін.).

План курсової роботи має бути складним і містити: вступну частину; три розділи, кожен з яких має містити не менш як два параграфи; висновки; список використаних джерел та додатки (за необхідністю) (див. Додаток В).

Титульний аркуш виконується за встановленим стандартом. На ньому вказується назва вищого навчального закладу, інституту, кафедри, тема курсової роботи, наукове звання, прізвище та ініціали наукового керівника, шифр групи, прізвище, ім я та по батькові студента (повністю). На зворотному боці титульного аркуша має бути місце для рецензії. Титульний аркуш не нумерується, хоча вважається першою сторінкою виконуваної курсової роботи (див. Додаток А).

Реферат не нумерується і вважається другою сторінкою курсової роботи. Виконується на одній сторінці. Він має бути максимально інформативним, лаконічним. Реферат повинен вміщувати відповідну типову інформацію, послідовно розташовану наступним чином – обсяг курсової роботи, кількість рисунків, таблиць, додатків, кількість використаних джерел у списку; об ‘єкт та предмет дослідження; мета роботи; методи дослідження; основні характеристики об’єкта дослідження; інформаційна база дослідження; ключові слова, які складають термінологічний апарат курсової роботи (див. Додаток Б).

До змісту включають вступ, назви розділів та підрозділів основної частини, висновки, список використаних джерел, додатки. Зміст розташовують на окремій сторінці.

Вступ як елемент курсової роботи починають з окремого аркуша. У всупі розкривають актуальність теми курсової роботи, характеризують вивченість проблеми у науковій літературі. Звертають увагу на рівень розробки теми у вітчизняній та зарубіжній науковій літературі, акцентуючи увагу на дискутивних питаннях. Далі формулюють мету і завдання курсової роботи, які розкривають її зміст. Вказують об'єкт та предмет дослідження, а також характеризують джерела інформації для написання курсової роботи. Далі вказують основні методи дослідження, які було використано при написанні курсової роботи. Завершує вступ характеристика обсягу та структури курсової роботи. У цілому обсяг вступу має складати 2-3 сторінки (див. Додаток Д).

План основної частини складається після вивчення відповідних наукових джерел і повинен у цілому відображати всі аспекти обраної теми. Основна частина роботи поділяється на три розділи та відповідні підрозділи в них. Кожен з розділів починається з окремої сторінки. Назва розділів та підрозділів подається відповідно до стандартних вимог. Як правило, перший та другий розділи присвячується теоретичним та методологічним аспектам досліджуваної проблеми. У третьому розділі викладаються нові тенденції та підходи до розгляду питання, а також формулюються власні погляди на проблему з точки зору удосконалення досліджуваного об'єкта управлінської діяльності та підвищення її ефективності. Кожен розділ має завершуватися невеликими за обсягом науковими узагальненнями (в один або два абзаци) (див. Додаток Е).

У тексті курсової роботи обов'язково мають бути посилання на використані джерела інформації, які подаються у квадратних дужках після наведених цитат, статистичних, фактичних даних, наукових визначень. Наприклад, [15; с.46] – це означає, що посилання зроблено на матеріал літературного джерела, яке у списку використаної літератури значиться за номером 15, а наведений матеріал взято зі сторінки 46.

Матеріал курсової роботи слід викладати логічно, послідовно, зв'язно, а не уривками. Формулювання думок має носити самостійний творчий характер. Повне копіювання використаних інформаційних джерел є неприпустимим (за винятком цитат з посиланнями), бо вважається плагіатом. Інформаційний матеріал необхідно узагальнювати у таблицях, рисунках, схемах, діаграмах. Вони можуть бути розміщені як у самому тексті роботи, так і в додатках. Усі ілюстративні матеріали мають бути пронумеровані і підписані відповідно до стандартів.

Висновки є узагальненям результатів теоретичного дослідження проблем, які відображені у матеріалах розділів курсової роботи. Подаються вони у вигляді тез. Обсяг їх, як правило, становить 2-3 сторінки. Рекомендується у них сформулювати пропозиції автора щодо вивченої проблеми.

Список використаних джерел є обов’язковим елементом курсової роботи. Для курсоової роботи з основ менеджменту він має вміщувати не менше 20 бібліографічних позицій наукових джерел, виданих переважно останнім часом.

Додатки розміщують після основної частини роботи й зазначаються великими літерами (наприклад Додаток А).

Інформаційний матеріал має бути узагальнений в таблицях та рисунках, які можуть розташовуватися як в основному тексті, так і у додатку. Усі ілюстрації мають бути пронумеровані і мати підписи (див. Додаток Ж, З).