Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
51.5 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

Кафедра політології

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

з навчальної дисципліни “Методика викладання політологічних дисциплін у вищій школі”

Структура академічного курсу з дисципліни «Історія та теорія політичних партій»

Підготувала:

Студентка ОКР «Магістр»

факультету соціології та управління

групи 8.31413

Скойбіда Ю.Г.

Перевірив:

д.п.н., професор Цокур Є. Г.

Запоріжжя 2013 План:

  1. Вступ...........................................................................................................

  2. Тематична структура курсу....................................................................

  3. Програма курсу.........................................................................................

  4. Технології аудиторної роботи та інноваційні технології...................

  5. Позааудиторна робота студентів та інформаційні технології..........

ВСТУП

Курс “Історія та теорія політичних партій” є обов’язковим навчальним курсом, який вивчається студентами ІV курсу факультету соціології та управління спеціальності ”політологія”. Курс розрахований на 54 годин і вивчається у другому семестрі навчального року.

Актуальність курсу. Вивчення цієї дисципліни є невід'ємною складовою підготовки фахових політологів, оскільки політичні партії є основним політичним інститутом, який забезпечує реалізацію представницької демократії.

Метою курсу є вивчення історії становлення політичних партій та теоретичних основ їх функціонування.

Завдання курсу:

  1. сформувати у студентів системне розуміння історії становлення та розвитку політичних партій;

  2. визначити основні форми структурування навчального матеріалу та видів роботи, які стануть основним механізмо засвоєня знань з дисципліни;

  3. обгрунтувати розподіл аудиторних годин та балів оцінки з дисципліни у відповідності до навчального плану та обраних форм контролю якості засвоєння знань.

Структура курсу. Курс складається з чотирьох змістових модулів. У Модулі 1 розглядаються загальні основи партології як науки, її методологічний інструментарій; у Модулі 2 – становлення та розвиток теорії політичних партій та партійних систем; у Модулі 3 – теорія політичних партій; у Модулі 4 – теорія партійних систем.

Методичні рекомендації. Курс складається з п’ятнадцяти тем, які вивчаються на семінарських заняттях (Див. Тематична структура курсу). У Програмі курсу вміщені основні проблеми, які необхідно з’ясувати у рамках кожної теми, у Планах семінарських занять - питання, які розглядаються на занятті; основні положення, які слід засвоїти; доповіді та повідомлення, які рекомендується підготувати; перелік літератури, яку слід опрацювати. Загальний перелік літератури з курсу згруповано по розділах (навчально-методична, монографії, статті) у алфавітному порядку.

Доповіді студентів на семінарських заняттях мають супроводжуватися демонстрацією власних мультимедійних презентацій і розподілені поосібно відповідним календарним планом. Оцінюються вони по нижчезазначеній 5 бальній шкалі, але якість презентації оцінюється максиум у 3 бали, а її захист — 2.

Поточний контроль знань здійснюється за п’ятибальною шкалою на кожному семінарському занятті, де “5” – відмінно, “4” – добре, “3” – задовільно, “2-1” – доповнення, коментарі, участь у дискусії. Доповідь, повідомлення, есе – 5 балів. Контроль знань за результатами вивчення окремого змістового модулю оцінюється в 20 балів. Рейтинг поточної успішності визначається як сума балів, отриманих на семінарських заняттях та за підсумками поточного контролю знань по модулях.

Форма підсумкового контролю знань – екзамен (письмове тестування) та усний захист. Перелік питань для підготовки до екзамену додається.

Оцінка за предмет включає в себе рейтинг поточної успішності та результати заключного письмового тестування:

100-91 – А – “відмінно”, - 5,

81-90 – B– “дуже добре”- 4,

71-80 – C– “добре” – 4,

61-70 – D– “задовільно” – 3,

51-60 – E– “посередньо” – 3,

25-50 – FX– “незадовільно” – 2,

0- 24 – F– “незадовільно” (з повторним проходженням курсу) – 2.

Курс розроблено на основі відповідної роботи кандидата політичних наук, доцента кафедри політології Львівського Національного унівеситету ім І. Франка Шведи Юрія Романовича (Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.lnu.edu.ua/faculty/Phil/Istoria_shveda.doc) та адаптовано до загальної навчальної програми підготовки ОКР “Бакалавр” спеціальності “Політологія” Запорізького національного університету.

Рецензент: доктор політичних наук, завідувач кафедри політології науки ЗНУ, професор, Цокур Є. Г.