Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
51.5 Кб
Скачать

Технології аудиторної роботи та інноваційні технології

Основними формами аудиторної роботи для вивчення курсу “Історія та теорія політичних партій” для студентів 4 курсу ОКР “Магістр” спеціальності “політологія” факультету соціології та управління ЗНУ є:

  1. Лекції (приклад організації лекційного заняття буде наведено в окремій роботі);

  2. Семінари (плани, література та теми доповідей і презентацій до них наведено у додатках);

  3. Модульні контрольні роботи

  4. Консультації перед підсумковим контролем.

Примітка: форму організації кожного конкретного заняття з усіх вищезазначених видів виначатиме викладач, орієнтуюючись на специфіку студентської аудиторії, наявну матеріально-технічну базу, ресурси часу в конкретний навчальний рік та інші фактори, які впливають на процес викладання і мють бути враховані для пакращення якіснрго результату засвоєння знань та формування навичок їх використання.

Основою організації вивчення курсу є практична реалізація принципу поєднання аудиторних та інноваційних форм викладання – впровадження змішаного навчання – забезпечує можливість поєднання в навчальному процесі кращих якостей урізноманітнених форм навчання.

Аудиторне навчання – забезпечує соціальну взаємодію, запитувану людьми, від якого вони отримують задоволення, спілкуючись безпосередньо (студент – викладач – студент). Такий різновид навчання пропонує звичні для студентів методи: творюється інтерактивний освітній простір, в якому кожен студент может перевірити свій рівень знань, мати зворотній зв’язок із авторитетною особою (викладачем) щодо правильностівідповідей та отримати відповіді на не з’ясовані питання. Ця форма організації навчального поцесу є надзвчайно важливоюі актуальною складово викладання даного курсу, оскільки специфіка партійного будівництва в Україні створює ситуацію надмірної закритості інформації щодо процесів у ньому, а досвічений в теорії та на практиці викладач може поділитися нею або наштовхнути на роздуми з пробленого питанння. Основною інноваційною технологією, яка застосовуватиметься при вивчення курсу “Історія та теорія політичних партій” буде використання мультимедійних презентацій, які дозволять зекономити час на конспектування і використати його на дискусії з проблемних питань. Презентації за темами лецій готує викладач і вони є тлом для заняття, а наступні теми презентацій до доповідей на семінарах розподіляються між студентами академічної групи (складається каледарний план) в якій викладається дисціпліна.

Інноваційна технологія електронного навчання (e-learning) – дозволяє змінювати темп, час, місце навчання та пропонує максимальну площину гнучкості та зручності для навчання студентів. Позитивнимпризастосуванніелектронногонавчанняє можливість організаціїбезперервного моніторингу, що дозволяєконтролюватирівеньякостіна всіхетапахнавчання, а нелишена момент атестації,як було призастосуваннітрадиційних схемнавчання.Такі технології мають свої переваги: змінюються функції викладача і студента (викладач виконує функції консультанта-координатора, а не виконує інформативно-контролюючу функцію, студенту ж надається можливість самостійно вибирати шляхи засвоєння навчального матеріалу). Такий підхід можна застосовувати для студентів, які навчаються за індивідуальним графіком.

Позааудиторна робота студентів та інформаційні технології

При самостійній підготовці до занять студенти активно використовують наступні інформаційні технології:

- створення різного роду презентацій (за календарним графіком до лекцій та як супровід захисту індивідуальних робіт) ;

- якісна підготовка до семінарів вимагає і широкого застосування Інтернет-ресурсів;

- навчання політологічному аналізу політичний партій в комп’ютерному середовищі (блоги, форуми, станції, електронна пошта);

- проектні роботи — індивідуальна робота — самостійне глибоке дослідження проблемної теми щодо певного аспекту функціонування політичних партій в Україні та за кордоном, яка існує зараз (тобто гостороактуальна під час освоєння курсу);

- новітні технологій щодо аналізу партій.

Загалом, інноваційні технології у вищому навчальному закладі – це технології, засновані на нововведеннях: організаційних (пов’язаних із оптимізацією умов освітньої діяльності), методичних (спрямованих на оновлення змісту освіти та підвищення її якості) і все їхнє різноманіфття може бути поміковано і за необхідності використане при вивченні цієї дисципліни за вибором викладача.

Загалом, застосування структурноорганізованого акадеічного курсу дисципліни, дозволяє:

♦ студентам

  1. ефективно використовувати навчально-методичну літературу та матеріали;

  2. засвоювати професійні знання;

  3. розвивати проблемно-пошукове мислення;

  4. формувати професійне міркування;

  5. активувати науково-дослідницьку роботу;

  6. розширювати можливості самоконтролю отриманих знань;

♦ викладачам

  1. оперативно обновлювати навчально-методичну літературу;

  2. впроваджувати модульні технології навчання;

  3. використовувати імітаційні технології навчання;

  4. розширювати можливості контролю знань студентів;

♦ у цілому

  1. удосконалювати якість наявних технологій підготовки спеціалістів.

Одним із важливих завдань освіти на сьогодні є створення системи відкритої освіти, яка забезпечить загальнонаціональний доступ до освітніх ресурсів та водночас дозволить зберегти та икористати всі позитивні риси традиційного навчання.