Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з психології.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
126 Кб
Скачать
  1. Методи психології.

Метод (Від грец. methodos - шлях дослідження, теорія, вчення) - це спосіб досягнення будь-якої мети, вирішення конкретного завдання; сукупність прийомів і операцій практичного або теоретичного освоєння дійсності.

Методика - це з овокупность прийомів, методів навчання чого-небудь, методів доцільного проведення якоїсь роботи, процесу, або ж практичного виконання чого-небудь.

Методологія - це вчення про методи пізнання і перетворення дійсності.

У психології виділяють чотири групи методів:  1.Організаціонні методи. Ця група включає порівняльний, лонгітюдний і комплексний методи, які застосовуються протягом усього дослідження і являють різні організаційно-дослідницькі підходи.

  • Порівняльний метод передбачає зіставлення досліджуваних об'єктів за різними ознаками, показниками. Порівняльним методом, наприклад, виявляються відмінності в рівні розвитку учнів, ступінь сформований ™ учнівських груп, особливості поведінки учнів до і після виховного впливу.

  • Лонгітюдний метод передбачає багаторазові обстеження тих самих осіб протягом тривалого часу. Це дозволяє визначити індивідуальні особистісні особливості учнів, простежити динаміку розвитку досліджуваних властивостей особистості, наприклад властивостей мислення під час навчання, уваги і т. д.

  • Комплексний метод дослідження полягає у розгляді об'єкта з позицій різних наук або з різних точок зору. Дослідження такого роду дозволяють встановлювати зв'язки і залежності між явищами різного типу, наприклад між фізіологічним, психологічним та соціальним параметрами розвитку особистості.

2. Емпіричні методи. Це, перш за все, спостереження і експеримент, а також психодіагностичні методи (бесіда, анкети, тести тощо), метод експертних оцінок, метод аналізу процесу і продуктів діяльності, біографічний метод.  3. Методи обробки даних. До них відносяться кількісний (статистичний) і якісний (диференціація матеріалу по групах, його аналіз) методи.  4. Інтерпретаційні методи. У цю групу входять генетичний (аналіз матеріалу в плані розвитку з виділенням окремих фаз, стадій, критичних моментів і т. п.) і структурний (виявлення зв'язку між усіма характеристиками особистості) методи.

Метод спостереження полягає в тому, що експериментатор збирає інформацію, не втручаючись у ситуацію.

Метод експерименту - збирання фактів у спеціально створених умовах, які забезпечують активний прояв досліджуваних психічних явищ. Є два види психологічного експерименту: лабораторний і природний.

Соціометричний та референтометричний методи забезпечують вивчення стосунків між членами груп, виявляють їхню структуру (лідерів, аутсайдерів тощо) на основі відносно простої процедури вибору одними членами групи інших за параметрами симпатії-антипатії, референтності (стосовно певних цінностей).

Метод вивчення продуктів діяльності є збиранням фактів в процесі аналізу матеріалізованих результатів психічної діяльності. Це можуть бути продукти трудової (виготовлені токарем деталі, проект інженера, картина художника тощо); навчальної (написаний твір, розв’язана задача, виконане креслення); ігрової (споруджений із кубиків «будинок», зроблена з піску «фортеця» і под. ) діяльності.

Перший етап - вибір предмета дослідження. На цьому етапі дослідник узагальнює наукові дослідження, спрямовані на пізнання того чи іншого психологічного явища, а потім виділяє свій предмет вивчення. Первинне формулювання предмета дослідження залежить від ступеня осягнення та проникнення в його сутність. На цьому етапі відбувається формулювання цілей дослідження та вибір дій, спрямованих на предмет дослідження.

Отже, на першому етапі продумується цикл психологічного дослідження, завершеність якого досягається єдністю сутності предмета дослідження та дій, спрямованих на нього з метою пізнання або змінювання його.

Другий етап - теоретизація предмета дослідження, яка полягає у багатомірному та багаторівневому розгляді предмета дослідження, осмисленні його зв'язків з іншими явищами.

На цьому етапі дослідник обирає принципи, провідні методологічні положення, на які буде опиратися при вивченні свого предмета дослідження. Вони визначають вектор дослідження та характер пізнавальних дій дослідника з предметом вивчення. На цьому етапі дослідник вибирає методи дослідження. Отже, здійснюється побудова теоретичної моделі дослідження.

Третій етап - емпіричне дослідження сутності предмета дослідження. Діяльність дослідника полягає у визначенні показників, критеріїв пізнання, виборі та побудові адекватних методів і процедури дослідження.

Отже, третій етап полягає у побудові моделі дослідження, його організації та проведенні.

Четвертий етап вимагає аналізу інтерпретації та обґрунтування даних, отриманих дослідником під час вивчення предмета дослідження.

П'ятий етап психологічного дослідження - змістова презентація результатів та висновків системи пізнавальних дій. На цьому етапі дослідник подає результати та висновки свого дослідження, оцінює їх з погляду цілісності, завершеності, самостійності, та перспективності. П'ятий етап дослідження передбачає можливість попереднього планування та прогнозу перетворювальних впливів психолога на його предмет дослідження в дальшому циклі взаємодій.