Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з психології.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
126 Кб
Скачать
  1. Філогенез психіки

Філогенез психіки– це процес виникнення та історичного розвитку психіки і поведінки тварин, виникнення та еволюції форм свідомості в ході історії людства.

Уявлення про розвиток психіки формується цілісним, якщо розглядати цей процес як розвиток форм відображення впливу оточуючого середовища і ускладнення форм регуляції поведінки живої істоти в цьому середовищі, тобто опираючись на розуміння функцій психіки – відображальної і регуляторної. Власне ПСИХІЧНЕ ВІДОБРАЖЕННЯ починається із появою зародків нервової системи. З ускладненням будови нервової системи, зокрема її центральної частини, тобто головного і спинного мозку, з ускладненням і вдосконаленням будови самого головного мозку, його великих півкуль і зокрема кори – ускладнюються форми психічного відображення і форми поведінки тварин. Можна сказати, що розвиток психіки здійснюється шляхом «кортикаризації» (cortica-кора) функцій роботи нервової системи через перехід найскладніших з них у вищі відділи головного мозку – великі півкулі і кору. Розвиток форм психічного відображення забезпечує вдосконалення форм пристосування живої істоти до оточуючого середовища, забезпечує ускладнення форм поведінки. Такими формами пристосування є наступні, представлені за ступенем зростання рівня їх психічного розвитку: ПОДРАЗЛИВІСТЬ (напр.тропізми) – відображення біологічно значущих впливів середовища шляхом зміни швидкості і напрямку руху при загальній обмеженій руховій активності. На основі подразливості з’являється ЧУТЛИВІСТЬ, з появою якої і подальшим розвитком нервової системи з’являються первинні форми власне психічного відображення як елементарного цілісного образу предметів і явищ. Цей момент є дуже суттєвим у розумінні сутності психічного як суб’єктивного образу об’єктивного світу, власне відображення не окремих властивостей предметів і явищ, а формування їх ЦІЛІСНОГО ОБРАЗУ є ознакою суто ПСИХІЧНОГО ВІДОБРАЖЕННЯ. Подальший розвиток психіки пов’язаний з розвитком форм чутливості, ускладненням будови нервової системи, коли у поведінці тварин з’являються прості безумовні рефлекси, складні безумовні рефлекси, на основі останніх виникає ІНСТИНКТИВНА поведінка тварин,що є спадково детермінованою. Складні безумовні і прості умовні рефлекси є основою формування індивідуальних, прижиттєво набутих форм поведінки – НАВИЧОК. Складні умовні рефлексизабезпечують можливість появи ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ поведінки тварин з елементарними формами мислення і створенням певної "картини світу", з відображенням фізичних зв’язків між предметами і явищами. Наступнім рівнем розвитку психіки є СВІДОІМІСТЬ, основними ознаками якої є:

наявність абстрактного мислення і мови;

- відображення оточуючої дійсності узагальнено з допомогою абстрактних понять і цілісних образів;

- відображення логічних і функціональних зв’язків між предметами і явищами;

- випереджуюче відображення дійсності з допомогою розвинутої уяви;

- рефлексія як відображення другого порядку;

- самосвідомість, що виникає на основі рефлексивної здатності; як вершина свідомості. Узагальнюючи, слід зазначити, що психіка у своєму розвитку (у філогенезі) пройшла наступні стадії: СЕНСОРНА, ПЕРЦЕПТИВНА, ІНТЕЛЕКТ, СВІДОМІСТЬ, а основними формами відображення впливів зовнішнього і внутрішнього середовища у поведінці живих істот були: обмежена рухова активність як реакція цілого організму (подразливість), різноманітна рухова активність (чутливість, прості безумовні рефлекси), складна інстинктивна поведінка (складні безумовні рефлекси), поведінка з формуванням прижиттєвих навичок (складні безумовні рефлекси і прості умовні рефлекси), інтелектуальна поведінка тварин (складні умовні рефлекси), свідома поведінка людей із перетворенням навколишнього середовища з відображенням впливів середовища в узагальненій формі з допомогою абстрактних понять, мови. Розглянуті теми і питання в них стосуються, у більшій мірі, вступу у психологію, основний же зміст загальної психології, найбільш вагомий, ключовий її розділ стосується ОСОБИСТОСТІ.

Три стадії розвитку психіки за А.Н.Лєонтьєвим: 1. стадія елементарної сенсорної психіки - стадія включає два рівні: нижчий (розвинена подразливість - здатність змінювати фізіологічний стан при зовнішньому впливі, інфузорії-туфельки) і вищий (наявність відчуттів, елементарні умовні рефлекси, черв'яки, равлики). 2. стадія перцептивної психіки - стадія перцептивної психіки включає в себе три рівні: нижчий (відображення зовнішньої реальності у формі цілісного образу предмета, риби), вищий (елементарна форма мислення, птиці) і найвищий (Леонтьєв відносив до третьої стадії - інтелектуальної, поява оріетіровочно-дослідної фази в поведінці, здатність вирішувати практичні завдання, мавпи, собаки, дельфіни). 3. стадія свідомої психіки - стадія свідомої психіки (у примітивного людини-пітекантропа і сучасної людини.)

Відмінності психіки людини від психіки інших істот полягають в тому, що людина маючи вербальну (словесну) пам*ять навчилась письмово зберігати вербальну інформацію. Завдяки усній та письмовій комунікації, колективному навчанню, здійснюється швидкий розвиток колективного розуму.Інші істоти передають інформацію спадково - інстинктивно, рефлексивно та достатнім, для задоволення життєво-комунікаційних потреб, навчальним шляхом. Добуті знання збагачують не тільки пам*ять свідомого рівня, а і генетичну (спадкову, несвідому). Спадковий генетичний ум формує хитрість, а розум – брехливість.Перша сигнальна системахарактеризується тим, що сигнальну функцію виконують різні випромінювання, предмети і явища зовнішнього світу, які безпосередньо діють на рецептори. Істоти теж випромінюють психічну інформацію яка може бути прийнята рівновидою істотою на рівні відчуття (мислеве навіювання, гіпноз).Так люди спілкувалися до виникнення мови, що виключало хитрощі. Менш енерговитратною для людини є друга сигнальна система, це мова, яка виникла і розвинулась на основі першої і має з нею тісний зв*язок. Дія слова в якості умовного подразника має таку ж силу як і першосигнальний подразник. Під впливом слова знаходяться не тільки психічні, а й фізіологічні процеси (це лежить в основі навіювання та самонавіювання).З часом ці якості атрофірувались. Але у деяких людей вони збереглися. Мова стала формою існування  свідомості.