Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_na_MON_v_druk.doc
Скачиваний:
866
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Відмінювання географічних назв

Географічні назви з іменниковими закінченнями відмінюються як звичайні іменники І, ІІ, ІІІ відмін.

Географічні назви з іменниковими закінченнями -а, -я відмінюються як іменники І відміни: Шепетівка, Шепетівки, Шепетівці, Шепетівку, Шепетівкою, Шепетівці; Москва, Москви, Москві, Москву, Москвою, Москві.

Якщо основа географічної назви закінчується на г, к, х у давальному і місцевому відмінку виступають з, ц, с: Празі, Волзі.

Географічні назви іменникового походження з основою на приголосний та -явідмінюються як іменники ІІ відміни:Ужгород, Ужгорода, Ужгороду, Ужгород, Ужгородом, Ужгороді; Запоріжжя, Запоріжжя, Запоріжжю, Запоріжжя, Запоріжжям, Запоріжжі.

При відмінюванні в географічних назвах відбувається чергування голосних: Київ – Києві, Харків – Харкові, Львів – Львові, Тернопіль – Тернополі.

Якщо основа географічної назви закінчується на г, к, х у давальному і місцевому відмінках відбувається зміна приголосних на з, ц, с: Острозі, Владивостоці, Токмаці, Петербурзі.

Географічні назви жіночого роду з кінцевим приголосним основи відмінюються як іменники ІІІ відміни: Керч, Керчі, Керчі, Керч, Керчю, Керчі.

Географічні назви, що мають форму множини, відмінюються як відповідні загальні іменники: Чернівці, Чернівців, Чернівцям, Чернівці, Чернівцями, Чернівцях; Карпати, Карпат, Карпатам, Карпати, Карпатами, Карпатах.

Географічні назви з прикметниковими закінченнями відмінюються як звичайні прикметники: Рівне, Рівного, Рівному, Рівне, Рівним, Рівному.

Географічні назви, що складаються з прикметника та іменника чи навпаки (Великий Устюг, Гола Пристань, Великий Токмак, Мінеральні Води, Новгород-Сіверський, Новоград-Волинський, Рава-Руська, Біла Церква), відмінюються в обох частинах: Кривий Ріг, Кривого Рогу, Кривому Розі, Кривий Ріг, Кривим Рогом, Кривому Розі; Кам’янець-Подільський, Кам’янця-Подільського, Кам’ян­цю-Подільському, Кам’янець-Подільський, Кам’янцем-Подільським, Кам’янцю-Подільському.

Географічні назви, що складаються з двох іменників або іменника та присвійного прикметника (Баден-Баден, Орєхово-Зуєво, Михайло-Коцюбинське), відмінюються лише в другій частині: Баден-Баден, Баден-Бадена, Баден-Бадену, Баден-Бадена, Баден-Баденом, Баден-Бадені.

Прийменникові конструкції-назви (Комсомольськ-на-Амурі, Франкфурт-на-Майні, Новосілки-на-Дніпрі) відмінюються у першій частині:Ростов-на-Дону, Ростова-на-Дону, Ростову-на-Дону, Ростов-на-Дону, Ростовом-на-Дону, Ростові-на-Дону.

Не відмінюються географічні назви (переважно іншомовні), що закінчуються на -е (), -і (), -о, -у (), -а:Туапсе, Улан-Уде, Капрі, Тбілісі, Сант-Яго, По, Баку, Марокко, Порт-Луї, Нікарагуа.

Прикметник як частина мови

Прикметник(имяприлагательное) – це самостійна частина мови, що вказує на ознаку предмета і відповідає на питанняякий? яка? яке? чий? чия? чиє?

Основною морфологічною ознакою прикметників є те, що вони змінюються за родами, відмінками та числами, які залежать від іменників: широка дорога, дерев’яні двері, перспективна ідея.Зв’язок прикметника з іменником називається узгодженням. Прикметник має морфологічну категорію ступенів порівняння якостей(чистий – чистіший, найчистіший).

Прикметники поділяються на три розряди: якісні, відносні і присвійні. Якісні прикметники виражають якість, властивість предмета безвідносно до інших предметів із різним ступенем інтенсивності, наприклад:вузька дорога, талановитий економіст, довжелезна дорога.Якісні прикметники утворюють ступені порівняння; від них можна утворити антоніми(веселий – сумний, далекий - близький), іменники з абстрактним значенням(досконалий – досконалість), якісні прислівники з суфіксами–о,(гарячий – гаряче, важливий – важливо). Відносні прикметники називають ознаку предмета на основі відношення до іншого предмета, ознаки або дії, наприклад:пшеничний хліб, залізна конструкція, кілограмова гиря, купальний сезон. Присвійні прикметники вказують на належність предмета особі (істоті), наприклад:сестрина книжка, Андріїв зошит, Франкові вірші.Виділяють ще перехідні групи прикметників, наприклад:кам’яне серце(якісний),кам’яний пам’ятник(відносний),кроляча клітка(присвійний),кроляча шапка(відносний).

У реченні прикметник переважно виступає в ролі означення або іменної частини складеного присудка.