Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
230_CONSP_EM_2010.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

IV.2.2. Класифікація активних діелектриків:

До даних діелектриків відносяться сигнето, п'єзо, піро - електрики; електрети; матеріали квантової електроніки; рідкі кристали; електро, магніто і акустооптичні матеріали; діелектричні кристали з нелінійними оптичними властивостями.

Речовина, яка має данні властивості, може знаходитися в різноманітних станах виду матерії.

По хімічному складу дані матеріали можуть бути:

  • органічні;

  • неорганічні;

По будівлі і властивостям:

  • кристалічні;

  • аморфні;

  • полярні;

  • неполярні.

Точна класифікація активних діелектриків надто невизначена, тому що різкої межі між активними і пасивними діелектриками немає.

IV.2.3.В. Механізм спонтанної поляризації.

Найбільш наочний приклад - титанат барію BaTiO3.

  • При t=1200С- речовина володіє структурою перовскит. Іон титану має деяку свободу переміщення в межах кисневого октаедра.

  • При t>1200С- іонTi+4весь час перекидається від одного кисневого іону до іншого так, що середнє його положення в часу співпадає з центром - завдяки чому осередок не володіє електричним моментом.

  • При t<1200С- іонTi+4не має достатньо енергію щоб перекидатись від одного кисневого іону до іншого і локалізується поблизу одного з них. В наслідок порушується кубічна симетрія, відбувається викривлення форми осередку і розташування заряджених частинок - осередок набуває електричного моменту.

В деяких кристалах електричні моменти сусідніх елементарних осередків можуть орієнтуватися в протилежний бік. Речовини з антипаралельними електричними моментами - АНТИСЕГНЕТОДІЕЛЕКТРИКИ.

До них слід віднести:

  • цирконат свинцю PbZrO3;

  • ниобат натрия NaNbO3.

IV.2.3. Сегнетоелектрики.

СИГНЕТОЕЛЕКТРИКИ- матеріали, володіючи спонтанною поляризацією, напрямок якої може бути кероване зовнішнім полем.

IV.2.3.А. Класифікація сегнетоелектриків.

По типу хімічного зв'язку і фізичним властивостям сегнетоелектрики поділяють на:

ІОННІ КРИСТАЛИ- структурний елемент кисневий октаідер:

  • Титанат барію - BaTiO3; ниобат калію -KNbO3;

  • Титанат свинцю - PbTiO3; ніобат літію -LiNbO3;

  • Танталат літію - LiTaO3; йодат калію - KIO3;

  • Барієво-натрієвий ніобат (БАНАН) -Ba2NaNb5O15.

Дані матеріали нерозчинені в воді, володіють значною механічною тривкістю, високою температурою Кюрі.

ДИПОЛЬНІ КРИСТАЛИ- структурний елемент - готові полярні групи атомів, здатні займати різноманітні положення рівноваги:

  • Сигнетова сіль - NaKC4H4O6*4H20;

  • Триглицинсульфат - (NH2CH2COOH) 3*H2SO4;

  • Дигидрофосфат калію – KH2PO4;

  • Нітрид натрия - NaNO2.

Саме у цих матеріалів яскраво висловлена - СПОНТАНА ПОЛЯРІЗАЦІЯ, вони розчинені в воді, володіють незначною механічною тривкістю (їх можна розпилити вологою ниттю), низькою температурою Кюрі.

IV.2.3.Б. Опис і властивості сегнетоелектриків.

Сигнетодіелектрики - матеріали, в основному мають ДОМЕННУструктуру, в відсутності зовнішніх полів.ДОМЕН- макроскопічна зона, що володіє свавільною (спонтанною) поляризацією (орієнтація доменів вздовж структури), що виникає під чинністю внутрішніх процесів в діелектрику. Якщо кристал достатньо малий, то він може мати 1 домен. Великі зразки розбиті на безліч доменів, відносна орієнтація яких, визначена симетрією кришталевої решітки.

Приклад: тетрагональна модифікація титанату барію – BaTiO3.

Тут можливо шість напрямків спонтанної поляризації: антипаралельних і перпендикулярних друг до друга. Для даного випадку розрізняють 1800С і 900С - градусні домені межі. Причому проекції векторів поляризації сусідніх доменів, зустрічні і рівні, тобто і електричні моменти орієнтовані в взаємозворотньому напрямку, а загальна енергетична система знаходиться в стані рівноваги. Лінійні розміри доменів 10-410-1см.

Зовнішнє електричне поле змінює напрямку електричних моментів доменів, що створює ефект сильної поляризації, виникає велике значення діелектричної проникності - сотні тисяч. ДОМЕННА ПОЛЯРІЗАЦІЯ - народження і зростання нових доменів за рахунок зміщення меж між ними. В підсумку виникає переорієнтація вектору поляризації вздовж зовнішнього поля. Доменна будівля викликає нелінійну залежність електричної індукції від напруженості електричного поля.

Характерні точки графіку:

ОА- ділянка флуктуації - зворотного зміщення доменних меж, в наслідок впливу слабкого електричного поля;

АВ- ділянка необоротного зміщення доменних меж, внаслідок впливу сильного електричного поля , що виникає.

Домени розростаються, за рахунок зміщення меж.

В точці В - всі домени орієнтовані вздовж поля з наступом стану - технічного насичення. При зниженні Е->0, індукція прийме остаточне значення Dr. Напруженість поля Ес - при якій індукція переходить в нуль - коерцитивна сила.

Діелектричний гістерезис- необоротне зміщення доменних меж під чинністю електричного поля і свідчить про додатковий механізм втрат, зв'язаних з затратами енергії на орієнтацію доменів. Внаслідок цього сегнетодіелектрики володіють більшим тангенсом куту діелектричних втрат tg@=0,1. Наявність гистерезису і нелинійности поляризації по відношенню до зовнішнього поля зумовлюють залежність діелектричної проникності і ємності матеріалу від режиму робіт.

Для характеристики властивостей матеріалу, який працює в якості нелінійного елементу, використають поняття:

  • статична;

  • реверсивна;

  • ефективна;

  • початкова проникність.

Статична проникність- визначається по кривою поляризації:

Ст=D/(o*E) =1+P/(o*E) ~P/(o*E),

(36)

Реверсивна проникністьр - характеризує модифікацію поляризації сегнетоелектрику в змінному електричному полі при впливі постійного поля.

Ефективна проникність  эф - визначають по діючому значенню струму I (несинусоїдального), що минає в ланцюзі з нелінійним елементом, при заданій діючий напрузі U з наріжною частотою W:

 еф ~ Cеф=I/(W*U),

(37)

Початкова проникністьпоч - визначають в дуже слабких електричних полях.

Специфічні властивості сегнетодиелектриків виявляються тільки в певному діапазоні температур. В процесі нагріву вище деякого значення температури, відбувається розпад доменної структури і перехід в пароелектричний стан. Температура фазового переходу в такий стан Тк - сигнетоелектрична точка Кюрі (даний процес супроводжується:->max; полярізуємість -> зникає; tg@ - різко знижується-> 0, зникають втрати.